Web hosting është projektuar të jetë i lehtë, i drejtpërdrejtë dhe i përsosur për profesionistin që është në lëvizje dhe thjesht nuk mund t’i kushtojë çdo orë të çdo ditë menaxhimit të serverit të tyre të pritjes dhe detyrave të lidhura..


Për këtë qëllim, pothuajse çdo server i bazuar në Unix ose Linux ofron një menaxher të automatizuar detyrash të njohur si “Cron Job” ose “Crontab”.

Ky mjet i softuerit është shumë si programuesi i detyrave në Microsoft Windows, meqenëse mund të thuhet që të bëjë gjëra të caktuara në periudha të caktuara, duke kursyer një përdorues nga kryerja e këtyre detyrave me dorë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur merret parasysh që shumë procedura rutinore të mirëmbajtjes, rezervimit dhe komunikimit të serverëve mund të zgjasin orë dhe orë të tëra. Shumica e njerëzve thjesht duan të shkojnë në shtëpi pas një dite në zyrë dhe të pushojnë, në vend që të kalojnë mbrëmjen e tyre duke mbështetur skedarë dhe menaxhuar kontakte.

Ata njerëz janë me fat, pasi çdo detyrë mund të planifikohet në baza ditore, javore ose mujore – ose edhe më larg, në disa raste, dhe udhëzime specifike mund t’i jepen serverit brenda mjetit Crontab se si të kryejnë detyrën , si të dini kur është e plotë, dhe çfarë të bëni kur detyra në fjalë ka përfunduar në të vërtetë.

Përdoruesit do të jenë në gjendje të pushojnë ndërsa serveri i tyre bën të gjithë ngritjen e rëndë për orë të tëra; ose ata thjesht mund të caktojnë që puna të përfundojë ndërsa ata janë të vështirë në punë në zyrat e tyre. Për shkak se është i automatizuar, një punë Cron mund të ndodhë pothuajse në çdo orë të ditës.

Të mësosh të tregosh kohën duke përdorur formatin e një pune Cron

Një punë Cron nuk është saktësisht një gjë e lehtë për t’u zotëruar; në fakt, konsiderohet gjerësisht një nga konfigurimet më të përparuara të disponueshme në një server standard Linux ose Unix në internet. Kjo është pjesërisht sepse gjuha e përdorur për të programuar këto punë është aq arkaike dhe, në disa raste, plotësisht mbrapa. Kur bëhet fjalë për të treguar një kohë të caktuar për punën Cron ose skedën Cron në fjalë, gjërat sigurisht që janë mbrapa, me kokë poshtë dhe pak konfuze.

Formati për të treguar kohën përmes një pune Cron është i tillë:

MINUTA DITA E MUAJ-E-MUAJ Dita e muajit-e-komanda e javës

Shtë e gjitha një linjë, dhe madje numri dhe komanda janë krah për krah në një tkurrje uniforme. Shtë e mjaftueshme për t’i bërë shumicën e zhvilluesve dhe operatoreve të serverëve që të wince dhe, në fakt, shumë prej tyre bëjnë derisa të marrin një varet për zhvillimin e një pune efikase Cron.

Shtë e rëndësishme të theksohet se çdo aspekt i kohës së punës Cron është numerik; nuk ka emra dite për emrat e muajve, ose fjalë të tjera të përdorura gjatë zhvillimit të kohës, gjatë së cilës duhet të kryhet një detyrë.

Prandaj, le të vendosim një punë Cron për 10:30 në.m. më 7 korrik në mënyrë që të marrim një mendim se si duket koha e një pune Cron kur shndërrohet në numra rreptësisht.

30 10 07 07 *

Shembulli i mësipërm thotë se puna duhet të përfundojë në minutën e 30-të të orës së dhjetë në ditën e shtatë të muajit të shtatë. Të gjithë numrat janë të gjatë me dy shifra, edhe kur muaji ose dita është vetëm një shifër e vetme. Kjo është e rëndësishme të mbani mend, pasi një shifër e vetme shpesh do të bëjë që puna Cron të jetë e pavlefshme dhe thjesht nuk do të kryhet, kurrë. Në fund të konstruksionit, një yll tregon se puna duhet të kryhet në çdo ditë të javës. Kjo është e rëndësishme, pasi vendosja në 03 për ditën e Mërkurë do të nënkuptojë se detyra do të kryhej vetëm në 7 korrik nëse ajo ditë do të ishte e martë. Kjo ka të ngjarë të ndodhë një herë në çdo shtatë ose tetë vjet, që është pak e zhytur për shumicën e zhvilluesve që duhet të marrin në konsideratë.

Një tjetër konsideratë e rëndësishme për të bërë kur vendosni një punë Cron është që formati i orës është kohë ushtarake 24-orëshe sesa 12 orë civile. Për të ndryshuar kohën e punës në Cron në 10 p.m., ora do të ndryshohej në 22 në vend të 10 aktuale.

Shembuj pune

Më në fund, nëse një përdorues thjesht dëshiron të kryejë një detyrë në baza ditore, mujore, apo edhe vjetore, ata mund të kalojnë plotësisht procesin e caktimit të një kohe specifike. Përkundrazi, procesi i punës Cron parashikon thjesht përdorimin e variablave që përcaktojnë kur bëhet një punë në këto intervale të shpeshta. Kjo perfshin:

  • @daily
  • @monthly
  • @yearly

Për shkak se koha nuk mund të kontrollohet dhe përcaktohet rreptësisht duke përdorur orë dhe minuta, këto punë do të ndodhin saktësisht në mesnatë, sipas orës së brendshme të serverit, në intervalin e kërkuar. Kjo do të thotë që intervali @ muajsh do të ndodhë saktësisht në mesnatën e ditës së parë të çdo muaji. Intervali @vjetor do të ndodhë saktësisht në mesnatën e ditës së parë të çdo viti; dhe intervali @ditës do të ndodhë saktësisht në mesnatë çdo ditë të vetme të vitit.

Kjo është shumë më e lehtë sesa të caktoni një datë, kohë dhe ditë specifike të javës, por detyra të caktuara që kryhen në mesnatën e ditës së parë të muajit ose vitit mund të ketë disa pengesa për klientë të caktuar. Mbani gjithmonë në vëmendje nevojat e administratorëve dhe vizitorëve të sitit kur caktoni detyrat që ndodhin saktësisht në mesnatë.

Shfrytëzimi i ndryshores “KOMANDA” dhe çfarë duhet të bëni me të

Siç shihet në shembullin e mësipërm, ndërtimi i një pune aktuale Cron është relativisht i lehtë. Së pari, data duhet të përcaktohet dhe më pas funksioni i punës Cron përcaktohet menjëherë më pas. Ky funksion mund të jetë fjalë për fjalë çdo gjë, duke përfshirë ekzekutimin e një skripti PHP ose ekzekutimin e një skripti të personalizuar rezervë që ruan skedarët dhe të dhënat e serverit në një skedar të largët ose lokal. Për sqarim, ne do të ndërtojmë mbi shembullin që është përdorur më parë dhe do të udhëzojmë punën Cron që të bëj një skript PHP më 7 korrik në 10:30 në mëngjes. Ky skript PHP do të quhet “backup.php” dhe do të supozojmë se skedari PHP është një skedar i plotë rezervë që mbledh, kompreson dhe ruan skedarët e faqes në të shtatën e muajit kur udhëzohet ta bëjë këtë nga serveri. Ja si duket:

30 10 07 07 * http://your-domain-name.com/backup-scripts/backup.php

Kur kjo punë Cron futet në listën e skedave Cron të serverit, ajo do të ekzekutohet automatikisht në orën 10:30 të mëngjesit, çdo 7 korrik të çdo viti. Ajo do të ekzekutojë skenarin rezervë PHP që ndodhet në direktorinë “backup-scripts”, dhe aty ku funksionon gjeniu i vërtetë i konfigurimit të punës Cron.

Në vend që të kërkojë komanda të përparuara të përdoruesve të tij për të kryer gjëra të tilla si kopje rezervë të faqes dhe skedarë cache, ai thjesht u jep përdoruesve mundësinë për të ekzekutuar skriptet ekzistuese në një interval të caktuar ose në një datë specifike në një kohë të veçantë. Kjo do të thotë se nuk nevojiten njohuri të përparuara programimi përtej asaj që përdoruesi tashmë e di. PHP është në gjendje të përkryer për të kopjuar skedarët e faqeve, siç janë skedarët shumë më të avancuar dhe gjuhët programuese që përdoruesi më i sofistikuar mund të zhvillojë për serverin e tyre Linux.

Ky konfigurim i thjeshtë mund të përdoret për të bërë pothuajse asgjë, atëherë, për sa kohë që një skenar i paracaktuar parashikon ekzekutimin e atyre veprimeve të pavarura nga inputi i përdoruesit. Kjo do të thotë që çdo skenar i ekzekutuar nga një punë Cron brenda një skeda Cron duhet të jetë plotësisht i automatizuar dhe i aftë të kryejë vetë, megjithatë. Për shembull, do të ishte e pamundur (dhe thjesht joligjore) t’i thuash punës Cron të ekzekutojë një indeks WordPress ose skedar teme çdo ditë në të njëjtën kohë. Thjesht nuk ka veprime ose procese të automatizuara të përcaktuara dhe, ndërsa puna Cron me siguri do të ekzekutonte skedarin, nuk do të bënte asgjë dhe do të qëndronte statike derisa të jepej përdorimi i përdoruesit në një mënyrë tjetër.

Për këtë arsye, nëse kodifikoni ose shkarkoni skriptet rezervë ose të tjerët për të punuar me punët e Cron, gjithmonë sigurohuni që ata kërkojnë saktësisht zero hyrje të përdoruesit për të kryer funksionet e tyre me sukses. Një programues automatik i detyrave duhet të çiftohet me një proces të automatizuar brenda skedarit që ekzekuton. Nuk ka përjashtime nga ky rregull.

Masterizimi i Skedarit të Përgjithshëm të Tabelave Cron në një server tipik

Jobdo punë specifike Cron e cila është e specifikuar për ekzekutim qëndron brenda një skedari më të madh i cili njihet si një skedë Cron. Disa serverë kanë skedarë të shumëfishtë Cron për shumë lloje aplikimesh dhe hyrje automatike, por kjo është e rrallë dhe kryesisht e rezervuar për operatorët dhe pronarët më të avancuar të serverit. Ata që kanë vetëm një skedë Cron tab, mund të përdorin komandat më poshtë për të redaktuar, fshirë ose shikuar skedarin në tërësinë e tij, me secilën nga detyrat e tyre të veçanta të automatizuara të listuara për ta parë brenda skedarit.

crontab -r

Kjo komandë heq (kështu “r”) ose fshin vetë skedarin e skedës Cron vetë. Kjo do ta pastrojë atë në mënyrë efektive nga të gjitha komandat dhe skriptet e automatizuara, dhe do ta rivendosë atë në një skedar bosh që mund të rindërtohet. Ky është një opsion i përshtatshëm për ata që kanë arritur të korruptojnë skedarin ose disi detyrime dhe kohë të gabuara. Ndonjëherë, është thjesht më e lehtë të fillosh gjithçka.

crontab -e

Në këtë rast, “e” nënkupton “redaktimin”. Ata përdorues që duan të modifikojnë funksionet e përshkruara në një skedar Cron në vend që të fshijnë skedarin plotësisht, mund ta përdorin këtë komandë për t’u marrë tek redaktori i linjës së komandës, i cili do t’u lejojë atyre të shtojnë detyra të reja, të heqin ato të vjetra ose të ndryshojnë orarin e zbatueshëm herë për secilën nga vendet e punës Cron të listuara në skedarin Cron.

crontab -l

Në këtë rast, është mjaft e lehtë të mbani mend duke shoqëruar “L” me “look”. Kjo komandë lejon një administrator të serverit që thjesht të shohë përmbajtjen e plotë të skedarit të skedarit Cron, pa e hequr atë nga serveri plotësisht dhe pa pasur aftësi të redaktojë përmbajtjet. Kjo shfaqje e lexuar vetëm e përmbajtjes së skedës Cron është e përsosur për të kujtuar se cilat detyra janë planifikuar për cilat orë, dhe për verifikimin e integritetit të vetë skedarit.

Pse është e rëndësishme të zotëroni skedarët e automatizimit në Cron Tab

Në përgjithësi, e vetmja gjë e automatizuar në lidhje me një server është tjerrja e diskut të ngurtë dhe performanca e veçorive të tij harduerik. Përtej kësaj, sidoqoftë, serveri duhet të trajnohet dhe udhëzohet të bëjë detyra rutinore dhe të jashtëzakonshme që shkojnë sipër dhe përtej thjesht shfaqjes së një paneli të kontrollit të programeve kompjuterike ose përditësimit të instalimit të PHP ose Perl që një përdorues ka vendosur në hard disk.

Shtë e rëndësishme të mbani mend se një nga funksionet më thelbësore që një server mund të kryejë rregullisht është krijimi i një kopje rezervë të të dhënave dhe cilësimeve. Nuk ka praktikisht asnjë mënyrë për të automatizuar këtë proces pa një punë Cron dhe, për shkak të natyrës së internetit dhe të gjithë vizitorëve me qëllim të keq që kalojnë nëpër një faqe çdo ditë, mosarritja e automatizimit të këtij procesi në baza ditore ose javore mund të rezultojë në domethënie dhe humbja e të dhënave katastrofike.

Mbi dhe përtej kësaj, megjithatë, ka një numër detyrash që duhet të automatizohen duke përdorur procesin e punës Cron. Këto detyra përfshijnë pastrimin e cache të faqeve që mund të shfaqin imazhe të vjetruara ose përmbajtje të shtypur për vizitorët e sitit; ai gjithashtu përfshin fshirjen e skedarëve të vjetër, pastrimin e direktorive dhe imazheve të vjetra dhe sigurimin që gjithçka e ruajtur në hard diskun e një serveri është e tanishme dhe e pakorruptuar.

Ashtu si një kompjuter i shëndetshëm personal cakton automatikisht mirëmbajtjen e diskut, antivirusin dhe skanimet e malware, azhurnimet e programeve kompjuterike dhe fshirjet e skedarëve, një server i shëndetshëm duhet të jetë i konfiguruar që të kujdeset për veten e tij dhe të mbetet në gjendje të mirë. Përndryshe, ai bëhet i prekshëm nga përplasjet, përpjekjet e hakerave dhe humbja e të dhënave që do të çojnë në fitime të humbura, reklamim, krijimin e përmbajtjes dhe madje edhe statusin e renditjes së motorëve të kërkimit.

Lehtë për tu mësuar dhe më e lehtë për t’u vendosur

Krijimi i një pune Cron brenda një skedari standard Cron është një nga gjërat më të lehta që një administrator i serverit mund të bëjë.

Procesi qëndron brenda vijës standarde të komandës dhe zbërthen çdo segment të kohës në një kod dyshifror.

Për shkak se nuk kërkon njohuri shtesë të ndonjë gjuhe të re programimi për të automatizuar detyrat, shërbimi në thelb bazohet në njohuritë ekzistuese të programimit dhe operacioneve të serverëve që një administrator tashmë posedon. Me këtë rast, thjesht nuk ka asnjë arsye të mos filloni automatizimin e funksioneve thelbësore të serverit dhe sigurimin e integritetit të të dhënave dhe operacioneve të sitit.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me