Lundroni: / / / / / / / 


(Ose, shtypni “ctrl + F” për të gjetur termin që dëshironi të kontrolloni.)

Web Hosting

Ekzistojnë një numër i llojeve të ndryshme të pritjes dhe serverëve në internet. Të kuptuarit e asaj që secila ka për të ofruar mund ta bëjë më të lehtë për të marrë një vendim se cili lloj ju nevojitet në pika të ndryshme të jetëgjatësisë së biznesit tuaj.

Kundër të kundërtave: VPS në krahasim me programe të përbashkëta, të dedikuara dhe pritje në cloud.Krahasoni hostet e përbashkëta, VPS, të dedikuara dhe cloud.

Bandwidth (ose, transferimi i të dhënave)

Sasia e të dhënave të transferuara në pjesën tuaj të serverit. Për shembull, nëse dikush viziton faqen tuaj, do t’ju ngarkohet me gjerësi bande për secilën imazh që shikon, tekst, dhe nëse shkarkojnë ose ngarkojnë ndonjë gjë.

Pritja në re

Një lloj hostimi që ruan të dhënat praktikisht në re, ku ato janë të arritshme për pronarin kudo, sesa në qendrat fizike të të dhënave.

CPU

Njësia qendrore e përpunimit, ose truri i kompjuterit, ku ndodhin të gjitha llogaritjet.

Baza e të dhënave

Një dokument ose sistem që arkivon dhe regjistron grupe të të dhënave dhe informacioneve

IP e përkushtuar

Një adresë IP që lidhet me faqen tuaj të internetit. Nëse dëshironi të merrni një çertifikatë SSL për një shportë dhe të pranoni pagesa në internet, do t’ju duhet një IP e dedikuar.

Pritja e përkushtuar

Strehimi ku të gjitha burimet e serverit janë alokuar në një llogari dhe një host i vetëm në internet kontrollon serverin. Një nga zgjidhjet më të shtrenjta të pritjes.

Hapësira e diskut

Sasia e ruajtjes që keni në planin tuaj të pritjes. Do t’ju duhet sa duhet për të ruajtur faqet tuaja html, bazat e të dhënave, imazhet, skedarët, postat elektronike, etj.

Pritja e postës elektronike

Një mënyrë për të siguruar email për organizatën tuaj. Pritja e postës elektronike lehtësohet nga një shërbim pritës që operon serverë me email. Tarifa shtesë kërkohen që adresat e postës elektronike të organizatës suaj të lidhen me domenin tuaj të duhur (d.m.th.)

Pritja e gjelbër

Mikpritja eko-miqësore që përfshin përdorimin e teknologjive të gjelbërta për të lehtësuar shërbimet e pritjes. Për shembull, teknologjitë shpesh bëhen nga materiale eko-miqësore dhe / ose punojnë për të zvogëluar emetimet dhe përdorimin e burimeve (siç është energjia) gjatë drejtimit.

adresa IP

adresa IP

Një varg unikash me numra dhe pika që identifikojnë çdo kompjuter individual të lidhur në internet

Serveri Linux

Një platformë serveri bazuar në sistemin operativ me burim të hapur Linux. Përdoret nga shumica e kompanive të përbashkëta të mbajtjes në internet.

hosting reseller

Një paketë pritëse që ofron një bllok të hapësirës së serverit në mënyrë që personi të mund të presë më shumë se një domen nën të njëjtën paketë ose të rishitet hapësirë.

server

Në thelb një kompjuter ku jeton uebfaqja juaj dhe në pronësi tipike nga një kompani web hosting. Kompjuteri dorëzon përmbajtjen e faqes suaj të internetit në World Wide Web.

Pritja e përbashkët

Një nga zgjidhjet më të shtrenjta të pritjes. Një server ndan aq shumë hapësirë ​​për secilën llogari dhe të gjithë ndajnë burimet.

SSL

SSL qëndron për Secure Socket Layer dhe është një lloj kriptimi që lejon njerëzit të dërgojnë transaksione të sigurta në internet. Nëse keni një uebfaqe të e-commerce, ju duhet SSL për të pranuar me siguri pagesa në internet. Kur shfletohet një faqe e sigurt, adresa do të tregojë si https://mydomain.com në vend të http://mydomain.com.

Pritja e pakufizuar

Një term që ka për qëllim të nënkuptojë që tarifat e pritjes përfshijnë të dhëna të pakufizuara, përdorimin e diskut, etj. Megjithatë, ky term është një gabim i gabuar pasi gjithmonë ekzistojnë kufij për të pritur; nëse nuk do të kishte, kompanitë pritëse do të humbnin para, për të mos thënë hapësirë.

uptime

Sasia e kohës që funksionon një server dhe funksionon pa ndërprerje. Ju dëshironi një web hosting me një vlerësim të lartë në kohë të 99% ose më lart. Kjo do të thotë që kur vizitorët përpiqen të vizitojnë faqen tuaj, ata do të jenë në gjendje t’i qasen asaj.

aso feb 2106 uptime - 1 orë 14 minutë ndërprerje për shkak të 500 gabimeve në feb 10

Host VPS

Një VPS (Virtual Private Server) është pak më pak i kushtueshëm sesa një zgjidhje e dedikuar pritëse, por ofron hapësirë ​​dhe funksion pak më shumë sesa një plan i përbashkët pritjeje. Serveri ka ndarje në mënyrë që çdo klient të ketë një sasi të veçantë të hapësirës që nuk është e ndarë.

Server Windows

Një tjetër sistem operativ për serverat në internet bazuar në sistemin operativ Windows. Mund të kushtojë pak më shumë, por lejon që pronari i faqes së internetit të përdorë veçori specifike serverët e tjerë nuk i lejojnë.

Të tjerët

.htaccess

Vendosni parametra specifikë në një skedar, të tilla si lejet, bllokimin e faqeve të internetit specifike, vendosjen nëse njerëzit mund të lidhin nxehtë me imazhet tuaja dhe të përmirësojnë funksionalitetin e faqes tuaj.

Fqinji i keq i pritjes

Ky term mund të nënkuptojë disa gjëra – ai mund t’i referohet një faqe në internet më pak se të nderuar, me të cilën ju lidhni nga faqja juaj ose mund t’i referohet një pale tjetër në mjedisin tuaj të përbashkët të pritjes, që ndikon në performancën e faqes tuaj duke përdorur CPU ose RAM të tepërt për faqen e tyre..

Sulmi DDOS

Ky akronim nënkupton sulmin e mohimit të shërbimit ose sulmin e shpërndarë të mohimit të shërbimit. Shtë një lloj sulmi kibernetik që përpiqet të bëjë një kompjuter ose burim rrjeti të padisponueshëm, sipas dëshirave të pronarit të tij.

Leja e dosjes

Dosjet mund të vendosen për të lejuar qasje vetëm përdoruesve ose grupeve të caktuar. Lejet mund të përfshijnë hyrje të tërë në skedar, qasje në redaktim, vetëm për lexim, etj.

malware

Softuer i dëmshëm që synon të dëmtojë ose çaktivizojë kompjuterin, uebfaqen ose rrjetin tuaj.

Asnjë host i tepërt

Kompanitë pritëse që nuk mbivlerësojnë burimet e tyre të serverit.

overselling

Shitja më shumë e një të mirë apo shërbimi sesa mund të ofrojë organizata në të vërtetë. Në web hosting, kjo shpesh nënkupton shitjen e hapësirës së pritur për më shumë klientë sesa ofruesi në të vërtetë mund të presë nëse secili klient do të përdorë të gjithë hapësirën e caktuar. Për shembull, nëse një kompani pritëse u shet 12 klientëve duke supozuar se ata do të përdorin vetëm 80 përqind të hapësirës dhe gjerësisë së tyre – edhe pse nuk mund të dorëzojë nëse ata të njëjtët 12 klientë përdorën 100 përqind, ai ofrues do të ishte i tepërt. Në të vërtetë, gjasat e të gjithë klientëve që përdorin të gjitha pasuritë e disponueshme ose të blera janë të pakta, kështu që mbingarkesa në një pritje në internet zakonisht ka shumë pak pasoja (prandaj, mbajtja e kostos së lirë të mbajtjes në internet).

Emri i Domainit

Domain i nivelit të lartë të kodit të vendit

Këto janë dy kodet e shkronjave që nënkupton përmbajtjen dhe faqet e internetit në vende të tjera, të tilla si fushat që përfundojnë në .us ose .uk.

Emri i domainit

Emri i domain është se si njerëzit do ta gjejnë faqen tuaj – është URL. Bëni emrin e domain tuaj të thjeshtë dhe intuitiv – për shembull, nëse biznesi juaj është “kafshët shtëpiake të Bob”, emri juaj më i mirë i domain do të ishte www.bobspets.com. Mos devijoni nga emri i biznesit tuaj kurdo që të jetë e mundur – duke bërë kështu do të dëmtojë vetëm shanset tuaja për të siguruar biznes.

Parkim domaini

Nëse emri juaj kryesor i domain është www.mydomain.com, ju gjithashtu mund të blini të njëjtin emër me shtesa të ndryshme, të tilla si www.mydomain.net dhe www.mydomain.name. Me parkimin e domain, ju mund të keni faqen tuaj të internetit kryesore të www.mydomain.com dhe pastaj të parkoni shtesat e tjera (ose një emër tjetër) në krye të asaj faqe kryesore.

Privatësia e domenit

Ky shërbim ofrohet nga regjistrues të shumtë të emrave të domain. Si pronar i faqes, ju do të blini intimitet nga regjistruesi i domenit i cili nga ana tjetër do të zëvendësonte informacionin tuaj në WHOIS me informacione për një shërbim përcjellës për të kryesuar privatësinë dhe anonimitetin tuaj..

Regjistruesi i domenit

Kjo i referohet entitetit që regjistron fushën tuaj. Kur regjistroni domenin tuaj, do të kaloni në procesin e regjistrimit të emrit / URL të domain tuaj për ta shoqëruar atë me adresën tuaj IP. Duke vepruar kështu siguron që ju të zotëroni faqen tuaj dhe janë i vetmi në gjendje të hyni në domenin tuaj. Regjistruesi aktual i domenit është një entitet që ka hyrjen dhe akreditimin për të regjistruar emrat e domain, duke përfshirë shtrirjen, siç janë .com, .net, .us, etj..

DNS

Sistemi i emrave të domenit – përkthen emrat e domenit të Internetit dhe emrat e pritësve në adresat IP.

UNE MUNDEM

ICANN qëndron në Korporatën e Internetit për Emrat dhe Numrat e caktuar. Kjo organizatë koordinon identifikuesit unikë të caktuar për secilin kompjuter në të gjithë globin, në mënyrë që secili të komunikojë me të tjerët; ky koordinim mundëson funksionimin e internetit. Ai gjithashtu administron shpërndarjen e burimeve të emërtimit në Internet dhe përgjegjësive të caktuara në lidhje me menaxhimin e DNS.

Domeni i nivelit të lartë (TLD)

Interneti ka një sistem emri hierarkik të emrave që vendos disa domene në një përparësi më të lartë se të tjerët.

Karakteristikat e faqes në internet

Blog

Një blog është një formë e menaxhimit të përmbajtjes. Një ose më shumë autorë mund të postojnë shënime, foto dhe përmbajtje të tjera.

CMS

CMS qëndron për Sistemin e Menaxhimit të Përmbajtjes. Kjo lejon një organizim të përmbajtjes në mënyrë që pamja e përfunduar që vizitori të shikojë është profesional. Ai gjithashtu lejon që pronari i faqes të krijojë një pamje të përgjithshme dhe thjesht të shtojë përmbajtje të re në atë dizajn të përgjithshëm.

Paneli i kontrollit

Shumica e kompanive të mbajtjes së faqes në internet ofrojnë një panel kontrolli për paketën tuaj të hostimit në faqen e internetit. Ky është vendi ku ju mund të kontrolloni sfondin e paketës tuaj të pritjes. Mund të parkoni domene, të shtoni adresën e postës elektronike, të ngarkoni skedarë dhe të instaloni veçori, siç është WordPress nga ky panel.

Adresë IP e përkushtuar

Në përgjithësi, shumica e organizatave janë në rregull me një adresë standarde IP, megjithatë, nëse faqja juaj merret me informacion veçanërisht të ndjeshëm / të sigurt – ose nëse keni nevojë për të hyrë në skedarë dhe faqen tuaj përmes FTP, mund t’ju duhet një adresë IP e dedikuar.

Faqet e gabimit

Një faqe paralajmëruese për të njoftuar përdoruesin se ka një gabim në gjetjen e një faqeje në faqen e internetit. Këto paralajmërime mund të përfshijnë gjëra të tilla si një gabim i 500 serverit të brendshëm (zakonisht një problem me një bazë të dhënash ose serveri është i rrëzuar) ose një gabim 404 i mos gjetur (adresa e faqes në internet nuk ekziston).

Fantastico

Një platformë që lejon klientin të hyjë në një grup skriptesh dhe automatikisht të instalojë aplikacione siç është WordPress.

Forum

Nëse dëshironi të shtoni një veçori të komunitetit në faqen tuaj të internetit, ka të ngjarë të dëshironi të shtoni një bord buletini online ose një forum. Shumica e kompanive të mbajtjes në internet ju lejojnë të krijoni një forum nga paneli juaj i kontrollit. Atëherë mund ta rregulloni për t’iu përshtatur nevojave tuaja.

FTP

FTP qëndron për Protokollin e Transferimit të Fajllave dhe lejon që pronarët e faqeve të ngarkojnë dhe shkarkojnë skedarë përmes një standardi të veçantë protokolli. Lejon pronarët e faqeve të krijojnë një llogari të përkohshme në mënyrë që klientët të mund të ngarkojnë ose të shkarkojnë skedarë në një dosje specifike, pa lejuar qasje në të gjithë sitin.

Libri i të ftuarve

Nëse dëshironi që klientët tuaj të kenë një mënyrë për të lënë komente dhe hyrje në faqen tuaj, do të dëshironi të shtoni një faqe në internet që shërben si një portal për të mbledhur emrin, informacionin e kontaktit dhe mendimet e tyre.

Mbështetje chat live

Një veçori e shërbimit ndaj klientit që ju lejon të arrini shërbimin e klientëve të kompanisë përmes Internetit sipas kërkesës. Më shpesh, ky shërbim bëhet përmes bisedës së shtypur.

Garanci për kthimin e parave

Një garanci nga kompania pritëse që nëse nuk jeni të kënaqur me shërbimin e tyre, ata do të kthejnë fondet tuaja (dhe do të ndalojnë shërbimin).

MySQL

Një bazë të dhënash me burim të hapur që punon me aplikacione të ndryshme që do të instaloni në faqen tuaj për të ruajtur informacione, shpesh të koduara dhe për ta tërhequr atë sipas nevojës.

Marrëveshja e nivelit të shërbimit (SLA)

Një marrëveshje me shkrim me një ofrues pritës ose një organizatë tjetër që përcakton kushtet e marrëveshjes, të tilla si kohëzgjatja e shërbimit, orari i dorëzimit, fushëveprimi specifik, etj..

Rezervimi i faqes

Procesi i rezervimit të faqes tuaj për të siguruar që të dhënat tuaja janë të sigurta dhe të mirëmbajtura në rast të dështimit të sistemit ose sulmit në internet. Disa, por jo të gjitha, kompanitë pritëse përfshijnë shërbime rezervë si pjesë e dispozitave të tyre të pritjes.

SFTP

SFTP qëndron për Protokollin e Transferimit të Fajllave SSH ose Protokollin e Sigurimit të Transferimit të Fajllave. Shtë një protokoll rrjeti që lejon transferimin e të dhënave përmes një lidhjeje të vetme duke përdorur një protokoll të sigurt shell.

SSH

SSH, i quajtur gjithashtu Secure Shell, është një mënyrë tjetër për të transferuar skedarë brenda dhe jashtë një faqe në internet. Disa plane të përbashkëta të pritjes së pritjes nuk ju lejojnë të përdorni protokollin SSH pasi ai mund të paraqesë disa rreziqe të sigurisë.

Periudhë prove

Disa kompani pritëse ofrojnë një provë falas e cila ju lejon të kuptoni më mirë shërbimet e tyre. Sidoqoftë, pritja zakonisht kërkon rregullim dhe konfigurim, kështu që lëvizja e faqes tuaj nëse vendosni të mos ngjiteni me shërbimin pas provës mund të shkaktojë ndërprerje të sitit ose dhimbje të tjera në rritje.

Email

Nëse po planifikoni të hartoni faqet tuaja dhe të vendosni një email privat në serverin tuaj, atëherë do të dëshironi të shfletoni me këto kushte:

Përgjigje automatike

Përgjigjet e automatizuara të postës elektronike bazuar në një adresë specifike të postës elektronike. Njoftoni njerëzit që jeni me pushime ose dërgoni një libër ose mesazh falas për t’i inkurajuar ata të blejnë produktin tuaj.

Kap të gjitha

Një adresë kryesore e-mail për emrin e domain-it tuaj që do të mbledhë të gjithë emailin e dërguar në llogaritë tuaja.

Rekord MX

Regjistrimi MX (rekordi i shkëmbyesit të postës) ​​specifikon serverin e postës që është përgjegjës dhe i alokuar për marrjen e mesazheve email për një domen të veçantë. Ky rekord burimesh qëndron brenda sistemit DNS

IMAP

IMAP qëndron për Protokollin e Qasjes së Mesazheve në Internet. IMAP ju lejon të merrni email përmes softuerëve të tillë si Outlook, por prapë lini një kopje në server për momentin.

Lista e postave

Një listë e postave elektronike që të mund të dërgoni lajme dhe informacione në të gjithë listën njëherësh.

pop

Ky protokoll i postës elektronike është një mënyrë për të mbledhur email nga serveri juaj përmes një burimi të jashtëm, siç është Gmail.

SMTP

Një protokoll tjetër i postës elektronike që ju lejon të dërgoni postë elektronike, pasi jeni hosti juaj në internet.

Të bllokuara

E-mail pjesa më e madhe e dërguar pa u kërkuar. Zakonisht këto janë që të përpiqen t’i shesin diçka marrësit. Shumica e hosteve me reputacion nga spam dhe ju mund të humbni planin tuaj të pritjes nëse merrni pjesë në spamming të tjerët.

webmail

Nëse dëshironi të përdorni drejtpërdrejtë emailin tuaj, mund të regjistroheni përmes panelit tuaj të kontrollit për ta parë atë pa pasur nevojë të përdorni një program të palës së tretë.

Aplikime në internet

b2Evolution

Një sistem i menaxhimit të përmbajtjes dhe komunitetit që integron komponentë dhe karakteristika të ndryshme popullore të CMS (sistemet e menaxhimit të përmbajtjes), bloget, galeritë, postat elektronike dhe mjetet e marketingut, dhe forume në një program të vetëm me burim të hapur.

Drupal

Një sistem kornizë falas për menaxhimin e përmbajtjes me burim të hapur i bazuar në PHP. Zakonisht kërkon një programues për ta rregulluar atë, por e bën përmbajtjen të redaktueshme për tregtarët dhe të tjerët që mund të azhurnojnë përmbajtjen e faqes në internet, por nuk dinë HTML ose gjuhë programimi. Uebfaqja Zyrtare – Drupal.org.

joomla

Një sistem kornizë falas për menaxhimin e përmbajtjes me burim të hapur për ndërtimin dhe publikimin e përmbajtjes në internet. Uebfaqja Zyrtare – Joomla.org.

osCommerce

Një program kompjuterik dhe menaxhimi i dyqaneve elektronike që mund të instalohet në çdo server në internet që drejton MySQL ose PHP. Ky program është në dispozicion falas nën licencën e përgjithshme publike të GNU.

Ndërtues i faqes në internet

Aplikacione në internet që lejojnë përdoruesit të ndërtojnë dhe menaxhojnë faqet e internetit pa redaktim manual të kodit. Këtu janë ndërtuesit më të mirë të faqeve të internetit që ju rekomandojmë.

WordPress

Një mjet falas për bloget që përdor një sistem të menaxhimit të përmbajtjes (CMS) dhe është i bazuar në PHP dhe MySQL. Ka shumë plug-ins të disponueshme në mënyrë që përdoruesit të rregullojnë faqet e tyre dhe të ekzekutojnë programe dhe shërbime të ndryshme shtesë. Uebfaqja Zyrtare – WordPress.org.

Shporta Zen

Një sistem i menaxhimit të dyqaneve bazuar në PHP, i cili përdor një bazë të dhënash MySQL dhe përbërës HTML. Më parë e bashkuar me OSCommerce, Zen Cart u nda në 2003 dhe është, si OSCommerce, në dispozicion falas nën licencën e përgjithshme publike të GNU.

Kodi i statusit HTTP

Kodet e statusit HTTP janë përgjigje, të krijuara nga serveri në internet ose aplikacioni, për kërkesat HTTP. Këto kode janë në formë tre-shifrore dhe kategorizohen në pesë klasa të ndryshme: 1XX (informative), 2XX (sukses), 3xx (ridrejtim), 4xx (gabim i klientit) dhe 5xx (gabim i serverit). Më poshtë janë disa kode të zakonshme që shihen HTTP; vizitoni ietf.org për listën e plotë të kodit të statusit HTTP.

100 Vazhdoni

Përgjigje e përkohshme. Të informojë klientin se pjesa fillestare e kërkesës është pranuar.

200 në rregull

Kërkesa pati sukses. Informacioni i kthyer me përgjigje varet nga mënyra e kërkesës (GET, HEAD, POST, and TRACE).

201 Krijuar

Kërkesa u arrit me një burim të ri duke u krijuar.

204 pa përmbajtje

Kërkesa pati sukses por serveri nuk po kthen asnjë përmbajtje.

301 U zhvendos në mënyrë të përhershme

Kërkesa po ridrejtohet në vendndodhjen e re, të përhershme (URI).

302 Lëvizi përkohësisht

Kërkesa po ridrejtohet në një lokacion të ri, të përkohshëm (URI).

304 Pa modifikuar

Burimet nuk janë modifikuar që nga kërkesa e fundit.

400 kërkesë e keqe

Kërkesa nuk u kuptua për shkak të sintaksës së keqformuar.

401 pa autorizim

Kërkesa kërkon vërtetimin e përdoruesit.

403 e ndaluar

Kërkesa e kuptuar por e refuzuar nga serveri.

404 Skedari nuk u gjet

Asnjë burim përputhen nuk është gjetur për kërkesën.

405 Metoda nuk lejohet

Metoda e kërkesës nuk mbështetet.

409 konflikt 

Kërkesa nuk mund të përpunohet për shkak të konfliktit.

418 Unë jam një Teapot

Një nga shakatë e IETF Prillit Budalla. Kodi i përcaktuar në 1998; mbetet i pa zbatuar deri më sot.

500 Gabim i brendshëm i serverit

Mesazh gabimi gjenerik. Serveri hasi në një gabim të papritur.

502 Bad Gateway

Përgjigje e pavlefshme nga serveri në rrjedhën e sipërme.

503 Shërbimi është i padisponueshëm

Serveri i paaftë për të trajtuar kërkesën për shkak të lëshimit të përkohshëm.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me