For kun tre år siden lancerede Boris Sokolov og Peter Ivanov Microweber (www.microweber.com). De startede med tre ansatte, men har i dag vokset konceptet til over 12.000 registrerede brugere og vokset med spring og grænser. De anslår Microweber-installationer til omkring 40.000 og forventer, at de vil nå op på 5-10 millioner i de næste fem år.


Screenshot af Microweber hjemmeside.

Medstifterne Boris Sokolov og Peter Ivanov tog sig tid til at chatte med os om de tidlige dage af Microweber og hvordan de voksede platformen på så kort tid.

Ideen om Microweber blev faktisk født for længe siden – i de tidspunkter, hvor de stadig var et webdesignfirma, engang i 2006. Systemet, de havde dengang, fungerede dybest set som det nuværende gør, men dets interface var ikke som bruger venlige, og det havde mindre funktionaliteter.

Da vi så, at vores kunder ikke har noget problem med at arbejde med dette CMS, opdatere indhold alene, uploade deres produkter og spore deres ordrer – hvilket var en stor udfordring i fortiden – besluttede vi, at dette ville gøre et godt produkt. Hvorfor ikke videreudvikle og forbedre det og frigive det som et open source-produkt? – Peter Ivanov, medstiftere af Microweber.

De tidlige dage af Microweber

Før grundlæggelsen af ​​Microweber, ejede Boris Sokolov og Peter Ivanov et webdesignfirma.

De har været en af ​​de første webdesignfirmaer i Bulgarien, og de havde allerede arbejdet på en række forskellige projekter. Boris ‘baggrund var inden for screenprint og webdesign.

I dag er han stadig designer, men også en brugervenlig ekspert i virksomheden. Peter er selvlært i PHP og har programmeret i cirka 10 år. Han er en back-end udvikler for Microweber.

Boris Sokolov

Microweber blev oprindeligt udviklet af kun tre personer og tog flere år at komme i live. CMS blev omskrevet en gang, og vi omskrives i øjeblikket igen som en del af vores nye udgivelse. Det lyder måske som en masse arbejde for et så lille team, men vi var stærkt motiverede af det faktum, at der i de tidspunkter, hvor vi startede, ikke var et enkelt stabilt system, som vi kunne regne med som webprogrammører og webdesignere.

Vi ønskede ikke at bruge WordPress, Joomla eller Drupal, fordi de var for tunge og klodsede; vi havde ingen kontrol over dem. Vi var nødt til at foretage opdateringer, hver gang de opdaterede.

Peter tilføjede: ”Vi var dybest set en flok entusiaster, simpelthen frustreret over, hvad eksisterende softwarebyggere på det tidspunkt havde at byde på. Vi var syge og trætte af at snuble over de samme udfordringer – nogle af funktionerne fik dem til at blive gal, manglen på andre endnu mere. Vi begyndte gradvist at opbygge tillid til, at de kunne gøre bedre end det – på mange måder. Og vi havde energi, entusiasme og beslutsomhed til at gøre det. ”

microweber markedsplads skærmbilledeScreenshot af Microweber Marketplace leveret af Microweber.

Tegn på succes

Virksomheden er stadig hjemmehørende i Bulgarien, som er Peter og Boris ‘hjemland. ”Vi har et niveau af fortrolighed med det miljø, vi arbejder i, og hele virksomheden inden for vores felt,” sagde Boris.

Peter tilføjede, ”Det store ved Bulgarien er, at der for det første er ekstraordinære gode it-eksperter her, og for det andet er vi medlemmer af EU. En af ulemperne er, at mange investorer stadig betragter vores lille sydøst-europæiske land som en “eksotisk” investeringsdestination og er lidt tøvende med at lægge deres penge her. Når alt kommer til alt er Bulgarien kun en del af EU i 11 år nu, og investorer forventer sandsynligvis stadig flere reformer. Og de har sandsynligvis ret. ”

Feedback fra Microweber-brugere på Twitter

Understøtt det, der måske er det smukkeste websted nogensinde oprettet med #microweber på @awwwards https://t.co/1dMhpfvFuj

– Ash (@ ash2rain) 26. maj 2015

Jeg besøger lige nye #CMS #procceswire og @ Microweber, de har en fantastisk funktion. Ser frem til at oprette websted med dem.https: //t.co/A04fMDySxs pic.twitter.com/ngn5rBLx65

– Kurniawan (@ainpoenya) 4. april 2018

Vækst i 3 korte år

På trods af nogle få udfordringer er virksomheden vokset fra tre arbejdere i 2015 til seks eller syv kernefolk plus dusinvis af fjernarbejdere. Deres håb er at fortsætte med at udvide teamet, efterhånden som deres ordrer stiger. De ønsker også at fortsætte udvidelsen af ​​deres samfund – dem, der bruger og bidrager til den åbne CMS-platform.

”Vi er sikre på, at vi med udgivelsen af ​​vores nye version i midten af ​​maj vil styrke vores position som et produkt, der kan konkurrere med giganterne på markedet,” sagde Boris.

Overvinde udfordringer

På et tidspunkt har enhver opstart udfordringer, de skal stå over for, hvis de virkelig ønsker at lykkes. Mikrobøl er ikke anderledes. De tog mange hårde beslutninger for at overvinde udfordringer, såsom pengestrømspørgsmål – hvilket er almindeligt for mange startups, når de begynder at lykkes.

Med hensyn til forretning står hver virksomhed over for de samme problemer, og de har hovedsageligt at gøre med finansiering. Vi har været i stand til at overvinde disse udfordringer med meget arbejde, entusiasme og berøvelser.

På et tidspunkt for at spare penge forlod vi hovedstaden i Sofia, hvor vi var nødt til at betale husleje, og hvor levestandarden stort set er højere og flyttede tilbage til vores hjemby i to år. Vi arbejdede fjernt med webdesignprojekter for forskellige klienter for at tjene penge, som vi derefter investerede i Microweber.

Find succes

Microweber er listet som en af ​​Bulgariens top 10 startups.

Jeg spurgte dem, hvordan de opnåede succes så hurtigt, men Boris delte, at han ikke følte, at det var så hurtigt, og at tre år ikke er en fænomenal periode for at opnå det, de har opnået. ”Hvis vi havde 50 personer, der arbejdede på vores projekt, ville vi have gjort det om seks måneder.” Han føler, at en del af grunden til, at de blev anerkendt som en opstart, er, at Bulgarien er et lille land, og der ikke er mange reelt bulgarske tech-startups. ”Når en ny spiller dukker op, er det svært for denne nye spiller at gå upåagtet hen.”

Han har dog nogle vismandsråd til andre, der ønsker at starte deres egne virksomheder.

Det eneste råd, jeg vil give til start-ejere, er “Giv aldrig op, fyre”.

Elsker hvad du gør, være lidenskabelig om det. Hvis du synes, du er bedre end din konkurrence, skal du være sikker på det og arbejde for at bevise det.

Finansiering af din opstart

Beslutningen om at tage Microweber Open Source betød, at der var behov for startpenge. Microweber tænkte på at starte en Kickstarter, men de var ikke helt klar, så de indstillede det. Kickstarter kan naturligvis være en værdifuld ressource for små startups, men de fandt deres finansiering via andre platforme.

Boris delte, at de kom på ideen til en YouTube-video. På det tidspunkt, de lavede den, var videoen mere en måde at motivere sig selv på. Efter en måned eller to med at køre videoen på deres hjemmeside rejste de imidlertid flere tusinde i amerikanske dollars. De opfordrede blot til donationer, der tiltrækkede sponsorer, og en sponsor gav $ 1.000. ”Dette motiverede os virkelig til at komme videre.”

Hvad jeg lærte

En særlig tak til Boris Sokolov og Peter Ivanov. Disse to var varme, venlige og åbne, men også kyndige forretningsfolk med mere teknisk viden imellem end mange hele it-afdelinger har. De brænder for at tilbyde deres produkt som open source, så det er tilgængeligt for alle i verden, der ønsker at bruge det, og denne holdning gennemsyrer alt, hvad de gør.

Her er de vigtigste ting, jeg lærte af disse to:

  1. Du behøver ikke vente til du har finansieringen eller alt det perfekte til at starte. Arbejd hårdt, få din idé derude, og resten kommer.
  2. Ansæt de bedste mennesker til at arbejde sammen med dig, selvom de er halvvejs over hele verden.
  3. Vær åben for nye ideer og lad andre videreudvikle din idé.
  4. Se efter unikke måder at skaffe penge på. Det handler ikke altid kun om Kickstarter.
  5. Vær hjælpsom og venlig overfor alle, du møder. Dette hjælper dem og kan også hjælpe dig i fremtiden. Erhvervslivet handler virkelig om netværk.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me