6 Komadi softvera za blogovanje o kojima niste čuli

Blogosfera je preplavljena sa više ili manje sofisticiranim časopisima, manje-više profesionalnim i konkurentnim, više nego manje identičnim u strukturi i funkcionalnosti.


Ako se pitate zašto su tako slični, jedan odgovor je da koriste iste sustave za upravljanje sadržajem – WordPress, za većinu, ali čak i Joomla! i Drupal koji su drugi i treći prema nedavni izvještaj o istraživanju W3Techs-a.

Da, Web dhe napravljen nga WordPressa, Joomlasa i Drupala. Ali, da li je tome kraj? Što ako je sve što je potrebno jednostavnije rješenje za bloganje, ono koje neće zauzeti previše resursa za hosting, ali ve vam i dalje garantirati pouzdane alate?

Postoje i druga (manja) rješenja za blogiranje tamo

Mnogi nisu samo poznati kao gore pomenuti trio, bilo zato što nikada nisu imali dovoljno promocione, ili zato što im nedostaje neka funkcionalnost ili nisu fleksibilni. Për më tepër, rishikimi i blogove ju do të dëshironi të shikoni për një herë të plotë, një CMS-a ne popullarizuar.

Jeta je sa nekoliko imena?

Postoje 6 malo poznata rješenja za bloganje koja su besplatna, prilagodljiva i otvorenog koda. Ima ih još, ali ova šestoro djece je dovoljno lako da započnete bez problemma – i dolaze s lijepim čistim dizajnom.

Evo ih:

 1. FanUpdate
 2. Chyrp
 3. OpenBlog
 4. pixie
 5. PivotX
 6. CuteNews

Si të keni eksperimentirat e ovim platformama? Nastavite itati. Ovdje sam da napravim uvod. ;)

1. FanUpdate

FanUpdate je originalno kreirala Jenny Ferenc za svoju web stranicu Prism-Perfect.net, ali kada se preselila iz projekta, korisnička baza za njenu skriptu nastavila je da traži podršku i ažuriranja, tako da je zajednica programa kompani nastavila da razvija FanUpdate (sada na trećem izdanju). Fanupdate se distribuira pod GPL licencom.

Paneli i FanUpdate

zahtjevi

 • PHP
 • MySQL

Demo: N / A

Web stranica dobavljača: http://www.jemjabella.co.uk/scriptts/fanupdate/ (jedina verzija koja je i dalje dostupna nakon što je FanUpdate.net isključen)

profesionalci

FanUpdate je lagan i jednostavan za installaciju i zahtijeva samo HTML web faqe interneti Spreman na vašoj web-lokaciji za pokretanje. Pozicionet e kërkimit të komenteve komentet e vlerësuara për të imati vlastite avatare kroz Gravatar integraciju. Spam filteri i sistemi za ocenjivanje komentara pomažu da zaštitite vaš sajt od zloupotrebe. Verzija 3 je takođe popravljena prethodna sigurnosna greška.

Da bi FanUpdate mogao raditi s vašom web stranicom, vaše stranice moraju sadržavati .PHP datotečnu ekstenziju jer je to jezik koji tume tumač koda trebati za prikazivanje svojih blogova na početnoj stranici.

Ispod je uobičajeni isječak koda FanUpdate koji see se postaviti tamo gdje želite da se prikaže vaš blog – uglavnom, skedar index.php:

<? PHP

// Blogu FanUpdate XY0
// predmeti: svi postovi

$ main_limit = 5;

Requ_once (‘/ home / username / public_html / fanupdate / show-blog.php’);

?>

Gornji snimak slike snimljen je s jedne od mojih web stranica koja koristi FanUpdate kao rješenje za bloganje.

robijaša

Jedan od najvećih nedostataka korištenja FanUpdate je njegov sistem anti-spam. Skripta moze Da otkrije najčešće Oblike komentara o neželjenom sadržaju – Cak i zahvaljujući listi Reci i fraza koje možete crniti na panelu opcije – ali primedbe sa sneakrijim neželjenom poštom Obicno će biti odobrene, Cak i bez slanja zahteva za umerivanje na Vasu e-Vendosur. Ako koristite FanUpdate, lista e listave të kërkimit të pritjes, Në pritje të Neželjenih poruka Najmanje jednom nedeljno, jer je vaš sistem za blogiranje možda odobrio komentar o neželjenom sadržaju i umjesto toga stavio legjitim koment.

Još jedna od mana je nemogućnost izrade bilo čega drugog iz FanUpdate-a, ali blogova. Ne možete napraviti huaj, ne kemi instaluarati dodatke itd. FanUpdate je uistinu osnovni alat za bloganje za male web stranice koje rade na hosting paketu s ograničenim resursima.

2. Chyrp

Chyrp je minimalni CMS është duke kërkuar që të zgjidhni një alternativë tjetër WordPressu. Alex Suraci u početku je razvio Chyrp kao projekat hobista u 2004-u, a kasnije ga je kupio Arian Xhezairi u 2010-u, koji je nastavio razvoj. Najnovije verzije dolaze sa obimnom dokumentacijom i zajednicom za podršku.

chyrp

zahtjevi

 • PHP 5.2 +
 • MySQL 4.1 + ili SQLite 3 + (sa ZOP)

demonstrim: https://www.softaculous.com/softaculous/demos/Chyrp

Web stranica dobavljača: https://github.com/chyrp/chyrp

profesionalci

Lako se installira, lijepo dizajniran i lagan, Chyrp je sigurnija i funkcionalnija alternativa FanUpdate. Chyrp se može proširiti pomoću Modula i Prijevoda tako da je vrlo prilagodljiv i, ako znate malo templating i PHP programiranje, može se pretvoriti u fleksibilan alat. Dokumentacija ve vam pružiti jasan i razumljiv vodič za ubrzavanje procesa.

Jedna zanimljiva vrsta produžetka za Chyrp je Feathers. Përgatitja e plotë e platformës osnovnu platformu za dodavanje složenijih funkcija. Primjer je članak, pero za članke koji vam omogućavaju dodavanje naslova i linije za svoje postove.

robijaša

Tekstovni urednik je dobro, redaktor samo tekstovni. Ne postoji matična WYSIWYG funkcionalnost sa Chyrp-om. Međutim, može se isporučiti putem modula sa Urednik.

3. OpenBlog

OpenBlog është një platformë miqësore për përdoruesit e faqeve të BlogI në CodeIgniter në PHP. Jednostavno je i neće preopteretiti vaše servere, ali poput WordPress-a i Chyrp-a, potpomognuta je produktivnom zajednicom koja nudi teme, dodatke i proširenja. OpenBlog podržava više jezika i objavljen je u GPL v3 licenca.

Paneli OpenBlog

zahtjevi

 • PHP
 • MySQL

Demo: N / A

Web stranica dobavljača: http://open-blog.org

profesionalci

OpenBlog ka podean kao për WordPress, po ashtu edhe për njohjen e posredniku naprednom korisniku. Instalacija je automatizirana, a predlošci su prilagodljivi – a zajednica ionako pruža dovoljno izbora za predloške.

Jedna zanimljiva značajka na upravljačkoj ploči je sigurnosna kopija baze podataka: gumb se čita na bočnoj traci vaše ploče, a kada ga kliknete dobijete trenutnu. ZIP datoteku sigurnosne kopije koju želite preuzeti. Të je tako jednostavno.

URL-ja për të parë të interesuarit për platformë podržava, RSS i redaktorit WYSIWYG. Plugins vog omogućavaju da proširite svoju platformu i to su prilično slični WordPress-u, tako da ništa nije složeno tamo.

Përdorimi i faqeve të WordPress, OpenBlog čini valjanu alternativu.

robijaša

Për më tepër WordPress-a, OpenBlog ne dozvoljava ismene predložaka sa vašeg Admin panela. Morat primete primijeniti promjene ručno, a zatim ponovno učitati datoteke putem FTP-a.

4. Pixie

Përdorimi i gjuhës Scott Evans dhe faqja e internetit e të huajve, Pixie je razvio u lagan ali efikasan CMS – Programi i Popullit Popullor, "Mali, jednostavni, sajt proizvođač". Pixie je prenosiva, podržava više jezika i objavljuje se pod GPL v3 licencom.

Faqe Pixie

zahtjevi

 • PHP
 • MySQL

Demo: http://demo.getpixie.co.uk/

Web stranica dobavljača: http://www.getpixie.co.uk

profesionalci

Për më tepër, instalime softvera teoi samo 2.28 MB, Pto Pixie čini jednim od najlakših CMS-ova trenutno dostupnih.

Zanimljivo je da Pixie podržava XFN-ovi mikroformati. Ovo je korisno da sve veze na vašem blogu budu semantički relevante za pretraživače i za ljudska bića (tj. Ako netko zapravo provjeri izvorni kôd stranice i otkrije koji ste atribut koristili – "supružnik", "prijatelj", itd)..

Pixie podržava CSS Teme i rezervne kopije baze podataka. Tani, ju lutem rezervoni kopjimin e faqes DB, Konfigurimi i Parametrave -> rezervë -> Regjistrohu për podataka: sistematike është kreirati. Zip datoteku na serveru koji možete preuzeti tako što ćete kliknuti na link koji će se pojaviti na stranici.

robijaša

Pixie nije toliko prilagođen korisniku kao što se može činiti. Ako ste navikli stvarati postove na blogovima i huaj për kojima i i kundërshtuar, razočarat ćete se – da biste stvorili novelë e huaj në Pixieu, morate pogoditi Postavke na glavnim karticama i kreirajte i odatle. Kartica Publish će vam omogućiti samo da ih uredite. Za postove, nema tabulatora – morate se vratiti na Komandna tabla, pomaknite se prema dolje do “Brze veze” i kliknite “Dodaj novi un u u moj blog” (gdje je “Moj blog” naziv vašeg bloga).

5. PivotX

PivotX je otvoreno rešenje za blogovanje koje je razvio tim dobrovoljaca i objavljen je pod licencom GPL. Podržava više autora, ekstenzije i dodatke za dodatne funkcije.

Faqe Hyrëse PivotX

zahtjevi

 • PHP
 • MySQL ili ravne datoteke

Demo: http://pivotx.net/page/screenshotspage

Web stranica dobavljača: http://pivotx.net

profesionalci

Për të instaluar 7 MB – nije perje, ali to je još uvijek prilično lagano za kanon. Dolazi s nadzornom pločom sličnom onoj u WordPressu, ali prilično je elegant.

Možete napisati svoje postove i huaj me tradicama unutar priloga i stranica, što je prilično detaljno na prvi pogled: pod naslovima i stranama imate svaki alat za kreiranje i održavanje vaših postova i stranica, pa čak i za umjerene komentuar, komento .

Upravljanje medijima je WordPress ‘Media i Omogućuje vam otpremanje slika, datoteka i obrazaca. Možete urediti trenutne datoteke predloška u prikazu teksta.

Jedna stvar koju volim za PivotX je to što možete pokrenuti više weblogova i subweblogova i možete ih razlikovati dodjeljivanjem različitih kategorija i ablona za svaku.

Pozita e porsionuar, ju mund të dëshironi të gjeni të dhëna të tjera në internet dhe në MySQL bazat podataka. Međutim, ravne datoteke nisu toliko sigurne.

robijaša

Krivulja učenja je malo strmija nego za WordPress, jer je njegovo sučelje manje prilagođeno korisniku, ali to nije odvraćalo jer je softver prilično dobar. Najbolji način za početak je čitanje dokumentacije i upoznavanje s terminološkim i administrativenim odjeljcima nadzorne ploče koji se razlikuju od WordPress-a ilaç CMS-ova.

6. Cutenews

Cutenews me Skript për Blogjet, Koji Je razvio Tim CuteNews. Për të kërkuar një platformë dhe bloga të shfaqura në internet FanUpdate-a, ali za pohranu podataka koristi ravne datoteke umjesto MySQL baza podataka.

CutePHP Početna stranica

zahtjevi

 • PHP
 • ravne datoteke za skladištenje

Demo: N / A

Web stranica dobavljača: http://cutephp.com

profesionalci

Najnovije verzije Cutenews-a su više slične WordPress-u po izgledu i funkcionalnosti. Cutenews do të shikoni për shtesat e modulit, një shtëpi më e mirë për të parë licencu për komercijalnu upotrebu. Dolazi sa funkcijom pretraživanja, uploadom datoteka i mogućnošću rezervne kopije (i vraćanja) sačuvanih verzija. Cutenews takođe podržava UTF-8 i IP zabranu.

robijaša

Kao platforma koja koristi ravne datoteke umesto DB-ova za skladištenje, Cutenews može dobiti sasvim dovoljno resursa pošto vaša veb stranica raste u porukama i komentarima.

Zašto ih ranije niste čuli

Kad si samo počevši sa blogovanjem, više eliš pratiti mase u strahu da se ne izgube. Ju lutemi kërkoni që të gjeni CMS-a, instaloni instalimin e WordPress-it (duke regjistruar WordPress.com më shumë) dhe të instaloni shpejtësinë e përdorimit. Ili instaloni Joomla! ili Drupal, odaberite osnovnu kožu i počnite objavljivati ​​najosnovniji način, doktor slijedite jedan od tisuću tututorijala dostupnih na webu kako biste poboljšali izgled svog bloga.

S druge strane, upoznavanje s drugim rješenjima – i davanje sebi više mogućnosti – zahtijeva istraživanje, vrijeme i posvećenost. Nëse dëshironi të bëni një vlerësim të CMS-ovima, razmislite do posvetite malo vremena istraživanju i eksperimentu si alternativama.

Uvjeravam vas, zabavno je. ;)

Mirësjellja e imazhit të Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map