15 Трябва да знаете приставки за писатели на свободна практика

И така, най-накрая решихте да надградите вашата игра за писане; по-добре се уверете, че сте оборудвани за работата.


Като писател на свободна практика и маркетинг на съдържание, мога да гарантирам, че се нуждаете от нещо повече от граматика и точност на правописа. В крайна сметка задачата за писане е само малка част от това поле. Имате и марка, която да поддържате, води до преследване, клиенти, които да поддържате щастливи, и голямо натоварване, което трябва да поемете сами.

Повечето – ако не всички – от тях могат да бъдат обработвани чрез вашия официален уебсайт. И в тази публикация ще научите всичко за най-важните WordPress плъгини, които можете да използвате.

Като бонус ще добавя няколко съвета за лична автоматизация, които сам използвам.

Нека да започнем.

1. Страница за връзки към WP

Първото нещо, което потенциалните клиенти търсят в писателя на свободна практика, е действителното доказателство за тяхната компетентност. Следователно, имате нужда от онлайн портфолио, което показва вашия опит чрез работни проби.

Популярна стратегия е да се създаде проста страница „портфолио“, която съдържа само куп връзки към вашите вече написани статии. Като алтернатива можете да използвате плъгин като WP връзки страница, която създава изходяща галерия с връзки, пълна със скрийншоти.

За да започнете, просто стартирайте приставката от вашето табло за управление на WordPress, предоставете необходимите подробности за всяка връзка и вградете галерията с връзки с помощта на краткия код [wp_links_page_free]. Можете също така да превключвате между изгледите на списъка и мрежата на галерията с връзки, като отидете на „Страница за връзки към WP“ > „Настройки“ от главното табло.

2. Романист

Какво може да бъде по-харесвано от авторите на свободна практика с действителни книги, публикувани под тяхното име? С Novelist лесно можете да създадете красиво портфолио от всички книги под колана си.

Novelist ви позволява да представяте книгите си като интерактивна мрежа – в комплект с връзки за покупка, публикуване на дати, брой страници, корици на книги и други. Можете също да организирате заглавията по категории. За пълно ръководство за това как да работите с приставката и да научите всички нейни функции, можете да се обърнете към документацията за цяла дължина на официалния уебсайт на приставката..

3. Widget Testimonials

Понякога дори и най-блестящите писмени образци не са достатъчни, за да умилостят внимателните клиенти. В такъв случай се нуждаете от помощта на минали клиенти, за да ваучавате за вашата марка чрез положителни отзиви.

Разбира се, можете да преминете по традиционния начин за ръчно тъкане на препоръки в съдържанието на вашата страница. Но ако искате да направите силно впечатление на перспективите си, имате нужда от плъгин като Testimonials Widget, за да представите техните виждания по по-удобен и динамичен начин.

Testimonials Widget се интегрира безпроблемно с всяка тема на WordPress – благодарение на своя минималистичен дизайн. Но ако искате да подправите нещата, можете да се възползвате от анимации за преход, сегментиране на категории, както и поддръжка за видео препоръки.

С платената версия можете също така да получите достъп до допълнителни функции като оценки на звезди, откъси и представени от потребителя препоръки.

4. Силни отзиви

Алтернатива на Widget Testimonials биха били Strong Testimonials, който използва по-модернизиран визуален стил. Той работи, като ви позволява да управлявате „изгледите“ на отзиви, като отидете на „Препоръки“ > “Изгледи”. За да генерирате препоръчан раздел, щракнете върху бутона „Добавяне на нов“ и започнете да конфигурирате как искате да изглеждат препоръките.

Понастоящем можете да показвате своите отзиви като списък, решетка, слайдшоу, форма или чрез оформлението на една тема на вашата тема.

Силните препоръки се предлагат и с персонализирани оформления и шаблони. Например, с оформлението „Зидария“, препоръките се появяват в каскадни блокове, които автоматично се приспособяват към размера на екрана. Нормалното оформление, от друга страна, просто подрежда свидетелства един върху друг.

5. Форма за контакт 7

Освен да повишите доверието си като фрийлансър, вие също трябва да улесните потенциалните клиенти да се свържат с вас. Показването на данните ви за контакт в заглавката или долния край на вашия сайт е стъпка в правилната посока. Но с формуляр за контакт 7, потенциалните клиенти могат безпроблемно да се свържат с вас, без да се налага да напускате вашия сайт.

Лесността на използване е една от най-важните точки за продажба на Форма за контакт 7. След инсталирането се насочете към таблото за управление на WordPress и кликнете върху „Контакт“ > „Добавяне на ново“, за да създадете първия си формуляр за контакт.

За да добавите нови полета към формата си, просто щракнете върху бутоните в основната лента с инструменти или ръчно ги запишете в главния редактор. След това можете да вграждате формуляри към конкретни публикации или страници чрез кратък код.

Формуляр за контакт 7 също се доставя с редица чисти функции, като викторини, captcha, качване на файлове и персонализирани съобщения за известяване.

6. Редакционен календар

Много фрийлансъри считат крайните срокове за противници, които трябва да победите. Но не само този начин на мислене ще доведе до голям стрес, но и ще ви накара да се съсредоточите повече върху скоростта на писане, а не върху качеството.

Ето защо трябва да започнете да виждате крайните срокове като партньори, които са там, за да ви помогнат да организирате натовареността си. За това един от най-добрите плъгини, които можете да използвате, е надеждният редакционен календар.

С две думи, тя работи като виртуален календар, който ви предоставя птичи поглед на вашия график.

Въпреки че е създаден да ви помогне да организирате и планирате публикациите, които ще се появяват във вашия блог, той също може да ви помогне да управлявате работата на клиента. Просто кликнете върху бутона „Нова публикация“ на датата на падеж на проектите, когато ги получите.

Някои фрийлансъри обаче обичат да управляват натовареността си чрез външен инструмент за производителност като Trello или Slack. Но ако сте типът фрийлансър, който е по-практичен, когато става въпрос за съдържанието на техния блог или онлайн портфолио, тогава Редакторският календар определено е удобен избор.

7. Съдържание на Нелио

Във всеки експертен опит поговорката „Бог е в детайлите“ е вярна. Само най-плодотворните писатели, които обръщат внимание на всеки един аспект от занаята си, са гарантирани ползотворна кариера.

Ето защо трябва поне да знаете как работи Nelio Content и да сте запознати с това, което може да предложи на писателите. На повърхността може да се появи като обикновена приставка за редакционен календар, която ви позволява да планирате съдържание. Но след като отделите време за истинско проучване на функциите му, ще разберете защо това е един от задължителните приставки за вас.

Една от най-забележителните му характеристики е съдържателният асистент, който провежда задълбочен анализ на вашето съдържание. Това е полезно, ако имате задача да качите лично работата си на уебсайта на клиента си.

След като инсталирате Nelio Content, трябва да можете да намерите това в полето „Публикуване“ на редактора.

Nelio Content също така разполага с автоматично споделяне на социална информация и анализиране на съдържанието, което може да ви помогне да подобрите качеството на писането си във времето. Няма да ви нахрани с лъжица точно какво трябва да направите – по-скоро ще ви помогне да определите какво иска вашата аудитория чрез измерване на ангажираността на предишните ви публикации.

8. Наемайте ме джаджа за състоянието

Да имаш твърде много клиенти като фрийлансър е меч с две остриета. Въпреки че това води до по-големи печалби, получаването на твърде много заявки може да бъде стресиращо за вас и вашия клиент, след като ги откажете.

За да предотвратите това, можете да използвате прекрасен малък плъгин, наречен Hid Me Status Widget. Той работи, като споделя състоянието си на наличност и уведомява потенциалните клиенти да знаят кога да се свържат с вас.

Плъгинът работи като джаджа, така че трябва да го промените чрез „Външен вид“ > „Widgets“ от таблото за управление на WordPress. Освен това можете да го поставите само в зоните на страничната лента и долния колонтитул на вашия сайт.

9. Страница за мен

Всеки уважаващ себе си блогър, лидер на мисли или фрийлансър ще обработва своята страница „За мен“ със сложна грижа. Редакторът на страници на WordPress обаче може да направи толкова много по отношение на дизайна, който е – независимо дали ви харесва или не – решаваща част за генерирането на олово.

About Me Page е плъгин, който ще даде на вашата страница толкова необходим грим. Вместо да разчита на обикновен текст, за да подчертае вашите умения, опит и предистория, този плъгин прави много по-лесно клиентите да научат всичко, което трябва да знаят за вашата лична марка.

За да промените чисто новата си страница „За мен“, стартирайте приставката през таблото за управление и започнете да попълвате необходимите полета. Една от най-интересните характеристики на този плъгин е разделът „Умения“, който ви позволява да подчертаете вашите индивидуални таланти със съответстващ процент на оценки.

10. Перото на социалните медии

За бързо изграждане на рапорт с потенциални клиенти, добра стратегия е да направите себе си откриваеми в различни канали за социални медии. Въпреки че винаги можете ръчно да създавате бутони или връзки в социални медии, които водят до вашите акаунти, е трудно да ги направите поканени да кликнат.

С помощта на Social Media Feather можете незабавно да създавате и добавяте атрактивни бутони за социални медии към вашия уебсайт.

Ако изборът на стилни бутони по-горе не ви впечатлява, обърнете внимание, че перото на Social Media също може да бъде персонализирано чрез CSS. Освен това, той напълно поддържа Retina и FHD дисплеи.

11. ImageInject

Като писател на свободна практика, вие също трябва да сте умели да забелязвате изображения, които да придружават вашето писане. Не забравяйте, че представените изображения правят чудеса по отношение на привличане на вниманието на вашите целеви читатели.

ImageInject е удобен инструмент, който ви позволява да вмъквате безплатни изображения в публикациите си, без да напускате редактора на WordPress.

В момента плъгинът изстъргва изображения само от Flickr и Pixabay, което би трябвало да е повече от достатъчно, като се има предвид, че те вече имат милиони изображения на склад.

12. Starbox

Ако искате да предоставите на посетителите си малко фонова информация, без да ги разсейвате от съдържанието си, тогава трябва да помислите да използвате Starbox, а не в зависимост от вашата страница „За мен“.

Starbox работи, като генерира авторско поле, което да се показва заедно с вашите публикации или страници. В допълнение към вашето описание, той може да предоставя на читателите и връзки към вашите най-нови публикации.

Не забравяйте, че можете да поставите и авторското си поле навсякъде другаде в сайта си чрез кратък код, което ви предоставя повече гъвкавост и контрол с дизайна на уебсайта ви.

13. Само писане

Да си признаем – писането с редактор по подразбиране WordPress е просто неудовлетворително. Много писатели, като мен, предпочитат да използват външна платформа като Microsoft Word или Google Docs.

Just Writing е един от малкото плъгини, изградени за подобряване на реалния опит на писане в WordPress. Той добавя нов бутон „Режим на писане“ в главния редактор, който по същество е по-чиста и по-отзивчива версия на вече съществуващия режим „писане без разсейване“.

Ако режимът на писане изглежда твърде ограничен за вашия вкус, тогава можете да активирате повече бутони като шрифт, цвят на фона, добавяне на разделител и други. Необходимите опции са достъпни, като отидете на „Потребители“ > „Вашият профил“ и превъртете надолу до „Просто пиша“

14. Фактури за покълване

Преди да ви наемат, има още един въпрос, който клиентите трябва да зададат: „колко ще струва това?“

С Sprout Фактури вие им предоставяте възможност да изпращат оценки на разходите с няколко кликвания. Както подсказва името, това е плъгин за фактуриране, който ви помага във всяка отделна фаза от вашия цикъл на продажби – от генериране на олово до закриване на плащанията.

Освен че улеснява потенциалните клиенти за изпращане на заявки, Sprout Invoices автоматично генерира и прогнози за разходите въз основа на предварително зададени тарифни цени и съобщения. Не се притеснявайте – плъгинът ще ви даде възможност да направите корекции през всяка една транзакция, като ви позволява да останете гъвкави с вашите проценти на свободна практика, както желаете.

15. UpdraftPlus

Няма значение дали управлявате сайт за писане на свободна практика или онлайн магазин. Необходимо е редовно да архивирате вашия WordPress сайт, ако искате да осигурите непрекъснатост и сигурност на вашите данни.

С UpdraftPlus можете лесно да автоматизирате целия процес на архивиране.

Редовният график за архивиране ще ви осигури спокойствието, когато се фокусирате върху други аспекти на вашата кариера на свободна практика. UpdraftPlus може да осигури това заедно с допълнителни функции, като миграция на сайтове, бързо възстановяване, режим на отстраняване на грешки и много други.

заключение

Писането на съдържание – като цяло – е свързано с предаване на съобщение по най-ясния и възможно най-ангажиращия начин. Не можете да постигнете това последователно, освен ако не обърнете внимание на нивото на организация във вашите процеси.

Надяваме се, че плъгините по-горе бяха достатъчни, за да хвърлят известна яснота в работните процеси на вашия клиент. За още съвети вижте публикацията на Луана как да пишете по-бързо, без да жертвате на качеството.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map