Добавяне на различни езици към WordPress

Това сме казвали много пъти преди – че WordPress е най-популярната система за управление на съдържанието. Според скорошно проучване се изчислява, че над 50% от първите 1 милион уебсайтове в света работят на системата за управление на съдържанието на WordPress.


Езикът по подразбиране в WordPress е английски. Но доста от интернет потребителите по света не говорят английски. Неезиковото население също е значително и WordPress не може да игнорира значителна зрителска аудитория, която не е англоговоряща. WordPress на други езици също се използва широко.

Най-добрите 10 езика, които се използват на уебсайтове на WordPress:

 1. Английски 54,2%
 2. Руски 6,0%
 3. Немски 5.8%
 4. Японски 5,0%
 5. Испански 4.8%
 6. Френски 4.1%
 7. Португалски 2,6%
 8. Китайски 2,2%
 9. Италиански 2.1%
 10. Полски 1.9%

Ако искате да локализирате уебсайт (както това, което направихме в WHSR наскоро) или сте сигурни, че той достига до целевата аудитория в държава, която не е на английски, трябва да разполагате с уебсайта си на родния език на това място или поне опция за превод на този език. WordPress има вградения капацитет за работа с много езици.

Настройка на WP за различни езици

1. От таблото за управление на WordPress отворете Настройки > Общ.

На страницата „Общи настройки“ превъртете надолу, за да намерите езиковата настройка в самата дъна на страницата. В падащото поле ще намерите много езици. Изберете този, който искате и кликнете върху него.

1а

В това меню ще се покажат само езици, които са напълно преведени. Това не означава, че езиците, които не са изброени тук, не могат да се използват. Необходимо е малко настройване, преди да можете да накарате WordPress да работи на езици, които не са в менюто.

WordPress за много езици е възможен с помощта на доброволци. Тук се използва системата за превод на gettext. Имате 2 комплекта файлове за всеки език – po файлове (файл с преносим формат на обект) и mo файлове (файл с машинен обект), съответно с разширения po и mo. Основен шаблон „po“ се използва за превод на WordPress на различен език. Po файловете могат да се използват за редактиране и подобряване на превода.

Можете да разберете дали вашият език е преведен тук. Напредъкът, който са постигнали преводаческите екипи, също е показан на препратките към страниците по-горе. Трябва да намерите вашия език и да го изтеглите. Разархивирайте изтеглените файлове.

Предполагам, че знаете пътя си около FTP клиент за актуализиране на вашия сайт. Можете да направите промените локално и да ги актуализирате на вашия сървър или да направите необходимите допълнения директно към вашия хост сървър.

Сега отворете папката WP-Content във вашата WordPress директория  (намира се в папката public_html). И тук трябва да намерите езиковата папка и да добавите mo файла в тази папка. Сега вие сте поставили езиковите си файлове в своята директория на WordPress. Ще трябва да инструктирате WordPress да използва тези файлове.

Отворете Wp-config.php файла в текстов редактор и потърсете дефиниране (“WP LANG” “);

И въведете кода на вашата държава и езика си. Например, за немски език, който се говори в Швейцария, ще попълните „de_CH“ с вашия език и код на държавата.

За да разберете кода на вашата държава и езика, можете да се обърнете към ръководството за gettext. След като добавите това, запазете файла и го качете в коренната директория на WordPress. WordPress трябва веднага да започне да се показва на езика, който сте избрали.

Plugin решения за потребители, които не са на английски WordPress

Ако по някаква причина намерите всичко по-горе твърде много за вас, можете да изпробвате плъгин, наречен Native Dashboard. Използвайки този плъгин, можете да изберете всеки език на администратор по 3 начина.

 • Като влезете
 • Бърз превключвател на таблото за управление
 • Настройка на потребителския профил

Използвайки този плъгин, можете също да изтеглите необходимите езикови файлове във вашата инсталация и незабавно да ги използвате на страниците на администратора.

Едно предимство на този плъгин е, че можете да имате няколко езика за вашия уебсайт. Това може да бъде наистина готино, ако имате няколко автори на сайта си. След това можете да им позволите да пишат на родния си език. Този плъгин работи с WordPress версия 2.7 до 3.61 (не е актуализиран повече от 2 години) и изисква достъп за писане до вашия сървър, което на мнозина може да не ви хареса (поради проблеми със сигурността).

Сега всички тези файлове показват само администраторската област на вашия уебсайт на вашия език. За теми и плъгини може да ви е необходим допълнителен превод и можете да си представите колко трудно ще стане това, ако изберете арабски. позволете Преводът отдясно на ляво ще бъде истинска задача. Темите по подразбиране на WordPress се предлагат с тази поддръжка, но може да не я намерите в други теми на трети страни. Много премиум теми и дори някои безплатни от трети страни вече имат тенденцията да имат лесно достъпна RTL функция.

Има и други плъгини с различни функционалности. Английският WordPress Admin ще позволи таблото за управление да се показва на английски, докато останалата част от сайта може да използва друг език. Това е полезна функция за разработване на сайт в задния край, докато предният край остава на местния език.

С WordPress Language просто трябва да изберете желания език и всичко ще се промени автоматично. Simple! Каква е уловката? Вече няма да се актуализира, но WordPress твърди, че всички тези функции са включени в WPML плъгин, който се използва за изграждане и стартиране на многоезични сайтове.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map