Как да преместите вашия сайт WordPress.com в самостоятелна среда

Ако обмисляте WordPress за проект за изграждане на сайт, не забравяйте, че има две използваеми версии, от които можете да избирате: WordPress.org и WordPress.com.


Последният вариант е чисто блогова платформа и едва ли се счита от потребителите като система за управление на съдържанието. В резултат нишевите блогъри и малките фирми предпочитат WordPress.com поради мащабируемост, гъвкавост и контрол.

От светлата страна, WordPress.com ще държи ръката ви, докато преминавате през всички стъпки на създаване на сайт, от регистрация на домейни до промоции на съдържание. Но тъй като това е по същество форма на цифрово споделяне, това означава, че сте напълно зависими от друга компания за съществуването на вашия уебсайт. Ако услугата им намалее, вашият уебсайт.

Разбира се, WordPress.com предлага страхотно преживяване за учене дори за тези, които са планирали да използват WordPress.org. Всичко това е благодарение на сходния интерфейс на таблото и функционалностите. Но ако искате да придобиете пълен контрол над уебсайта си и неговата непрекъснатост, тогава трябва да научите как да го преместите в самостоятелно хоствана среда.

По-долу са стъпките за преминаване от WordPress.com към WordPress.org.

1. Подгответе се за движението

Ако не сте запознати с начина, по който работят уебсайтовете с хоствано устройство, това просто означава, че сте напълно отговорни за вашия домейн и хостинг. Първото нещо, което трябва да направите, е да имате готов домейн.

Днес много компании обединяват регистрация на домейни и хостинг услуги. Но ако сте гъвкави с избраните от вас услуги, тогава можете да спестите малка сума. Например регистрацията на домейн за .com домейн от най-високо ниво (TLD) струва $ 11,99 в Bluehost, докато същата услуга се предлага в NameCheap само за 10,69 долара.

Що се отнася до възможностите за хостинг, Bluehost определено изпреварва Namecheap. Но когато става въпрос за самата регистрация на домейни, не се колебайте да потърсите най-евтината оферта, която можете да намерите.

Заслужава да се отбележи, че повечето големи хостинг компании предлагат инструменти за инсталиране с WordPress с едно кликване. Това ви позволява бързо да интегрирате WordPress.org във вашия новоприет домейн. Освен това можете да изтеглите CMS от официалния им уебсайт и да го качите на вашия сайт чрез FTP.

По подразбиране вашият уеб хост ще присвои имейл адреса ви като новото ви потребителско име за WordPress.org. Можете да промените това заедно с паролата си през контролния панел.

И накрая, не забравяйте, че може да отнеме 24-72 часа, за да се разпространи новият ви домейн. Това варира между уеб хостинг компаниите и единственият начин да сте сигурни е сами да се свържете с тях.

2. Експорт на WordPress.com данни

Следващата стъпка е експортирането на данните на вашия сайт WordPress.com. Това може да стане чрез таблото за управление на WordPress, което е достъпно, като влезете в акаунта си и кликнете върху „WP администратор“ в главното меню.

За да стартирате помощната програма за експортиране на сайта, отидете на „Инструменти“ > “Износ”. Тук можете да изберете безплатния метод или специалист по WordPress да ви помогне за цена. Ако имате бюджет, можете да изберете платения метод и да пропуснете останалата част от това ръководство. В противен случай щракнете върху „Стартиране на износа“ под безплатната секция, за да продължите.На следващата страница имате възможност да архивирате целия си сайт или просто конкретна информация, като публикации, страници и медии. Тъй като искате цялостно преместване в самостоятелно хоствана среда, изберете „Цялото съдържание“ и след това щракнете върху „Изтегляне на експортния файл“, за да започнете изтеглянето.В зависимост от размера на вашия сайт WordPress.com и скоростта на вашата интернет връзка, изтеглянето трябва да завърши от няколко секунди до няколко минути. След това потърсете XML файла в папката за изтегляне и го преместете на по-сигурно място.След като подготвите XML файла на уебсайта си, влезте в таблото за управление на WordPress.org. Обикновено административният панел трябва да бъде достъпен чрез добавяне на ‘/ wp-admin’ към вашия хостван домейн. Например, ако наскоро сте регистрирали и хоствали домейн, наречен „www.mywpsite.com“ и сте интегрирали WordPress чрез инсталиране с едно щракване, тогава вашият администраторски панел трябва да бъде достъпен, като отидете на „www.mywpsite.com/wp-admin“. Използвайте идентификационните данни, които сте придобили при инсталирането на WordPress, за да влезете. След като сте в таблото за управление, преминете към „Инструменти“ > “Внос”. Това ще изведе списък с всички външни блог платформи, които в момента се поддържат от WordPress.Потърсете WordPress и кликнете върху „Инсталиране сега“. След няколко секунди това трябва да се промени в „Изпълни вносител“, което означава, че помощната програма вече е готова за вашия XML файл. Продължете и щракнете върху този бутон, за да продължите. В страницата „Импортиране на WordPress“ кликнете върху бутона „Избор на файл“ и отворете папката, в която сте запазили своя XML файл. След това кликнете върху „Качване на файл и импортиране“.Обърнете внимание, че за всяко импортиране има ограничение за качване. Ако вашият XML файл надвишава това, можете или да се свържете с вашия уеб хост, за да го увеличите или да използвате инструмент като WordPress WXR File Splitter. Това ще ви позволи да разглобите големия си XML файл на по-малки парчета. На следващата страница можете да преназначите автора на импортираното съдържание на съществуващ потребител. Като алтернатива можете да създадете чисто ново потребителско име. Така или иначе щракнете върху „Изпращане“, за да финализирате импортирането.

След импортирането вече трябва да можете да намерите публикациите, медиите, страниците и обратната връзка в техните подходящи места.

Например, импортираните публикации могат да бъдат намерени в „Публикации“ > „Всички публикации“, докато страниците са в „Страници“ > ‘Всички страници’. Само не забравяйте, че датите на тяхното създаване ще останат непроменени. Ако сте преместили съдържанието си в съществуващ сайт на WordPress, може да не намерите веднага импортираните файлове в горната част.

3. Задайте нова тема

За съжаление методът за внос-износ не включва темата и цялостното оформление. Това означава, че появата на внесеното ви съдържание ще възприеме дизайна на вашия уебсайт WordPress.org. Ако използвате новорегистриран домейн в собствената си хоствана среда, трябва да изградите сайта си от нулата, като изберете основна тема.

За начало отидете на „Външен вид“ > „Теми“ от вашето табло за управление на WordPress.org. Кликнете върху бутона „Добавяне на нов“, за да започнете да разглеждате нови теми.Най-хубавото на WordPress е множеството красиви теми, които могат да придадат на вашия сайт професионален облик за миг. В хранилището по подразбиране можете лесно да използвате функцията за търсене, за да потърсите конкретен стил, който имате предвид – било то онлайн портфолио, уебсайт за новини в бранша или блог за фотография.

След като намерите тема, която ви харесва, задръжте курсора на мишката върху нея с мишката и кликнете върху синия бутон „Инсталиране“, за да продължите. Продължете и проверете импортираните публикации и страници, за да видите дали темата отговаря на вашето съдържание.

4. Преместете връзки към Blogroll

Ако използвате връзки за блогове на страничната си лента, можете също да го преместите в самостоятелно хоствана среда, като запазите файла OPML. Достъп до това можете да добавите „/wp-links-opml.php“ към URL адреса на вашия сайт WordPress.com.

Вашият OPML файл трябва да изглежда така.

Можете да запазите този файл директно от браузъра си, като използвате вградената функция за запазване. Просто натиснете Command + S или Ctrl + S на клавиатурата и запазете страницата като XML файл.

Следващата стъпка е да инсталирате плъгин за управление на връзки към вашия хостван WordPress сайт. Въпреки че можете да импортирате връзките си в блогове без такъв плъгин, няма да е възможно да получите достъп до тях на таблото си за управление, камо ли да ги представяте в своя WordPress сайт.

Някои примери са Link Manager и Simple Links. И двете автоматично интегрират управлението на връзки във вашето табло след инсталиране.Накрая отидете на „Инструменти“ > „Импортиране“, потърсете „Blogroll“ и кликнете върху „Install Now“. Продължете с помощната програма на вносителя и качете OPML файла, който сте запазили по-рано.

5. Пренасочете потребителите към вашия нов сайт

Ако вашият уебсайт WordPress.com вече е натрупал читателска аудитория, тогава имате нужда от начин да ги пренасочите към новия си домейн. За съжаление, единственият начин да направите това с WordPress.com е да платите за вградената функция за пренасочване.

За да започнете, влезте в контролния панел на WordPress.com и отидете на „Настройки“. Под „Адрес на сайта“ кликнете върху връзката „Пренасочване“.В полето „Въведете домейн“ поставете регистрирания домейн и щракнете върху „Отиди“.

Това ще ви отведе до страницата за плащане, където можете да изберете да платите чрез кредитна карта или PayPal. Към 2017 г. текущата цена на пренасочванията към сайта възлиза на 13 долара годишно. Завършете тази транзакция, за да продължите.

Пренасочването на уебсайта Ви се извършва по две причини: да пренесете трафик от вашия блог WordPress.com към вашия хостван сайт и да предотвратите SEO усилията, които сте направили, да не се разхищават.

Можете да продължите абонамента за пренасочване, докато смятате, че адресът ви в WordPress.com все още има SEO стойност. Някои потребители обаче предпочитат да го запазят само две години, за да позволят на посетителите да запомнят новия си адрес.

6. Преместете абонатите си

Като собственик на сайта превръщането на посетителите ви в абонати на електронна поща е решаваща стъпка за растеж на марката. Ако вече имате установена база от абонати в WordPress.com, тогава може да мислите два пъти за преминаване към самостоятелно хоствана среда. За щастие можете също да премествате абонатите с относителна лекота, като използвате плъгина Jetpack.

Непосредствен подход е да инсталирате приставката Jetpack и след това да се свържете с екипа на WordPress.com, за да извършите стъпките от ваше име. Като алтернатива можете да се обърнете към тази публикация за точните стъпки как да направите това ръчно.

Друг начин за преместване на вашите абонати е да експортирате CSV файл от таблото си за WordPress.com. Просто отидете на „Хора“ > „Последователи по имейл“ и кликнете върху „Изтегляне на данни като CSV“.

Точно като вашия XML файл, трябва да боравите с вашия CSV файл внимателно. Не забравяйте да го запишете на сигурно място след изтеглянето. След това можете да го импортирате директно във всяка електронна маркетингова платформа, както и в плъгин за бюлетин, изключителен за WordPress.

Например, ако използвате приставката за бюлетин, можете да импортирате своя CSV файл, като отидете в менюто „Абонати“ и изберете „Импортиране от външни източници“.

След като изберете вашия CSV файл, щракнете върху синия бутон „Импортиране“ в долната част на страницата, за да завършите тази стъпка. При успех вашите абонати трябва да бъдат видими, като отидете на „Бюлетин“ > „Абонати“ от вашето табло за управление на WordPress.

И накрая, ако възнамерявате да поддържате своя сайт WordPress.com за неопределен период от време, не забравяйте да публикувате официално съобщение, че скоро ще преминете към самостоятелно хостван сайт. Това ще насърчи новите абонати да се регистрират там вместо това, при положение че имате въведена стратегия за включване.

Алтернативи: Импортиране на данни от WordPress.com чрез WP All Import

Алтернативен начин за импортиране на XML и CSV файлове е да използвате приставка като WP All Import. След инсталиране стартирайте приставката, като отидете на „Всички импортиране“ > „Нов импорт“ и след това изберете „Качване на файл“.

В прозореца за качване отворете папката, в която се съхраняват вашите XML / CSV файлове, и завършете качването. Когато сте готови, импортираните файлове трябва да се виждат в секцията „Управление на импортирането“ на приставката.

Планирате да преместите вашия сайт в самостоятелна среда? За най-новия списък на най-добрите хостинг компании за WordPress можете да се обърнете към това ръководство. Можете също да разгледате нашия голям списък с уеб хостинг компании!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map