Në botën e sistemeve të menaxhimit të përmbajtjes, WordPress është e njohur për shumë gjëra, të tilla si fleksibiliteti, shkathtësia, miqësia ndaj përdoruesit dhe komuniteti i saj i mrekullueshëm. Ajo shndërroi në mënyrë të vetme blogosferën duke mundësuar krijimin e shpejtë dhe të thjeshtë të vendeve në kërkim profesional.


Sidoqoftë, popullariteti i WordPress nuk është pa disa pengesa. Për një, pishina e madhe e integrimeve të palëve të treta dhe shtojcave i bënë çështjet e pajtueshmërisë një vend të zakonshëm.

Kur bëhet fjalë për sigurinë, WordPress gjithashtu mban rekordin për shumicën e infeksioneve në vitin 2016. Sipas Sucuri, arsyet kryesore për ato infeksione përfshijnë administrimin e dobët të sistemit, programin e vjetëruar dhe menaxhimin e dobët të besueshmërisë.

Në këtë post, unë do t’ju tregoj se si të forconi sigurinë e instalimit tuaj në WordPress, duke provuar vërtetimin e dy faktorëve.

Pse Autentifikimi Dy Faktor?

Termi “vërtetim me dy faktorë” përshkruan procesin e kërkimit të dy transaksioneve digjitale për të verifikuar identitetin e një përdoruesi. Shumë kompani me tulla dhe llaç zbatojnë këtë duke kërkuar të dhëna biometrike ose një pajisje të specializuar të identitetit.

Sidoqoftë, në botën online, autentifikimi me dy faktorë kryhet zakonisht përmes kanaleve të komunikimit dixhital – qoftë një shërbim me email ose SMS.

Ta themi thjesht, autentifikimi me dy faktorë është si të shtoni një shtresë të dytë të mbrojtjes për sigurinë tuaj të WordPress. Në vend që të varet vetëm nga fjalëkalimi juaj, ju mund të mbroni më tej sigurinë e llogarisë tuaj WordPress duke kërkuar një metodë shtesë të vërtetimit që, shpresojmë, të mos jetë e mundshme për hakerat.

Pa ado të mëtejshme, këtu janë hapat se si të implementoni shpejt autentifikimin me dy faktorë në instalimin tuaj në WordPress.

Përdorimi i Autentifikatorit Google nga miniOrange

Mënyra më e lehtë për të zbatuar vërtetimin me dy faktorë në WordPress është përdorimi i një shtojce. Authenticator Google nga miniOrange është një nga mjetet më të mira për këtë punë.

Për qëllime verifikimi, Google Authenticator do të kërkojë një adresë të vlefshme emaili. Ju mund ta përfundoni këtë proces duke shkuar në pultin e WordPress tuaj dhe duke klikuar ‘miniOrange 2-Factor ‘.Pas furnizimit me emailin tuaj, duhet të merrni një kodkalim një herë (OTP) nga miniOrange.Pasi të keni OTP tuaj, kthehuni në miniOrange dhe ngjisni atë në fushën “Enter OTP”. Klikoni ‘Validate OTP’ për të vazhduar.Kur të jeni të gjithë të vendosur, tani mund të vendosni vërtetimin e dy faktorëve. Filloni duke klikuar up Vendosni dy-faktor ’nga faqja e shtojcës.

Këtu, mund të shikoni të gjitha opsionet tuaja kur verifikoni seancën tuaj të hyrjes në WordPress. Si parazgjedhje, metoda aktive është vërtetimi përmes verifikimit të postës elektronike. Ajo funksionon në të njëjtën mënyrë si procesi i verifikimit të postës elektronike që keni bërë kur aktivizoni plugin.

Por në vend që të merrni një OTP, do t’ju sigurohen linqe “pranoni” dhe “mohoni”, të cilat mund të klikoni për të aprovuar një hyrje.

Për të provuar nëse një metodë funksionon, klikoni në butonin ‘Test’.

Pastaj do t’ju kërkohet që një email verifikimi të jetë dërguar. Shkoni përpara dhe kontrolloni kutinë tuaj të postës elektronike për lidhjen e miratimit. Shikoni për kokën: “Fjalëkalimi juaj i kërkuar një herë.”

Emaili duhet të duket si:

Klikoni në lidhjen ‘Pranoni Transaksionin’ për të përfunduar provën.

Opsione të tjera të autentifikimit

Përveç verifikimit të postës elektronike, miniOrange gjithashtu mbështet vërtetimin përmes QR Code, SMS, Pyetjeve të Sigurisë, Njoftimit Push, dhe përmes aplikacioneve si Authy dhe Google Authenticator.

Këtu është një përmbledhje e shkurtër e këtyre metodave shtesë.

Mundësimi i Autentifikimit SMS

Për të zgjedhur për vërtetimin e SMS, drejtohuni përsëri te faqja Setup Two-Factor dhe zgjidhni ‘OTP Over SMS. ‘ Kjo do t’ju çojë në faqen e verifikimit të numrit të telefonit.

Pasi të klikoni në butonin ‘Verifikoni’, prisni disa minuta që kodi OTP të dërgohet në pajisjen tuaj celular.Pasi të verifikoheni, tani do të merrni një OTP me SMS sa herë që përpiqeni të regjistroheni në llogarinë tuaj në WordPress.

Vetëm mos harroni se vërtetimi i SMS është i disponueshëm vetëm për përdoruesit falas deri në 10 hyrje. Nëse dëshironi të vazhdoni të përdorni shërbimin e tyre, atëherë duhet të merrni parasysh përmirësimin në versionin e paguar.

Në anën plus, përdoruesit premium do të jenë në gjendje të përdorin verifikimin përmes telefonatës. Kjo është, me një milje të qartë, një nga opsionet më të sigurta që mund të keni për vërtetimin e dy faktorëve.

Mundësimi i autentikimit të butë me shenjë

Mundësia tjetër është vërtetimi përmes “Soft Token”, i cili është një kod 6-shifror i gjeneruar nga miniOrange Authenticator App.

Për të filluar, së pari duhet të shkarkoni aplikacionin në pajisjen tuaj përmes dyqanit të duhur të aplikacioneve.

Pasi të keni gati aplikacionin, klikoni në butonin ‘Konfiguroni telefonin tuaj për të parë kodin QR. Kini parasysh që gjithashtu duhet të trokitni lehtë mbi ‘Konfiguroni butonin tuaj të telefonit’ në aplikacionin celular kur vendosni vërtetimin Soft Token për herë të parë.

Tjetra, skanoni kodin QR në ekran për të parë regjistrimin e pajisjes tuaj celular. Kur të keni sukses, tani duhet të shihni një buton jeshil ‘Autentifikoni’ në ndërfaqen e aplikacionit kryesor. Përdorni këtë buton sa herë që hyni në llogarinë tuaj në WordPress.

Vlen të përmendet se metoda hent Autentifikimi i Kodit R QR ka një proces të ngjashëm të konfigurimit me metodën ‘Soft Token’. Të dy mund të bëhen përmes aplikacionit miniOrange, por në vend që të gjeneroni një kod 6 shifror, do t’ju kërkohet të skanoni një kod QR sa herë hyni në WordPress.

Disavantazhi kryesor i këtyre metodave është që ju të mund të bllokoheni nga llogaria juaj në WordPress në rast se e humbni telefonin, e lini atë në shtëpi ose nuk mbaroni nga bateria. Si një gabim, ju mund të konfiguroni pyetjet e sigurisë si një metodë alternative e vërtetimit.

Vendosja e pyetjeve të sigurisë (Autentifikimi i bazuar në njohuri)

Për të vendosur pyetjet e sigurisë për vërtetimin e bazuar në njohuri, drejtohuni tek faqja Setup Two-Factor dhe zgjidhni Ques Pyetjet e Sigurisë (KBA).

Kjo do të sjellë seksionin “Konfiguro faktorin e dytë” ku mund të specifikoni tre pyetje të sigurisë. Zgjidhni nga lista përmbledhëse dhe jepni përgjigjen në fushat përkatëse.

Nëse jeni të kënaqur me pyetjet tuaja të sigurisë, klikoni në butonin ‘Ruaj’ dhe jeni mirë të shkoni.

Përdorimi i metodave të tjera të autentifikimit celular

Autentifikimi me dy faktorë duke përdorur pajisjen tuaj celular është me të vërtetë një mënyrë e dobishme për të siguruar llogarinë tuaj të WordPress. Nëse për ndonjë arsye, nuk ju pëlqen procesi i autentifikimit përmes aplikacionit miniOrange, në vend të kësaj mund të përdorni Google Authenticator ose Authy 2-Factor Authentication..

Të dy aplikacionet funksionojnë në të njëjtën mënyrë si metoda Soft Token, ku ju kërkohet të futni një kod unik 6-shifror sa herë që regjistroheni.

A jeni dakord se siguria është një nga shtyllat e suksesit në internet? Atëherë nuk duhet të ndaleni në pjesën e përparme të operacioneve tuaja. Nëse përdorni aktualisht host të përbashkët, mësoni se si të mbroheni në mënyrë efektive nga hakerat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me