Els estudiants de periodisme del primer any aprenen sobre els cinc W (Qui, Què, On, Quan i Per què).


Tot i que potser no teniu la intenció de convertir-vos en periodista professional, si aneu a escriure articles originals i fantàstics per al vostre bloc, l’ús dels Cinc W és un hàbit hàbil per entrar en.

L’últim que voleu fer per part del lector és allunyar-vos de la publicació del vostre blog ratllant-se el cap i preguntar-vos per què no cobríeu del tema.

Si bé els Cinc W poden ser una cosa diferent dels estàndards de periodisme antics, però és un bon lloc per començar. Cada article que escriviu es prestarà als Cinc? No és probable. Tanmateix, passar per ells pot provocar una altra idea per a un altre angle de la història que no havíeu pensat al principi.

qui-què-on-com-per què

Trencar el W’s

Old Dominion University proporciona un gràfic que és de gran ajuda a l’hora de recórrer les cinc webs que us poden resultar útils. A continuació, es detallen algunes de les preguntes que us podeu avançar a través de cada punt.

 • OMS: De qui tracta aquesta història? Qui és el lector destinatari?
 • Què: Quina és la idea principal de la història? Què està passant? Quines accions va dur a terme la persona definida anteriorment?
 • On: On està situada la història? D’on prové la persona? On es va produir l’esdeveniment? On es pot utilitzar la informació?
 • Quan: Quan va tenir lloc tot això? Quan es pot utilitzar aquesta informació? Quan es va produir o es va produir l’esdeveniment?
 • Per què: Per què estàs escrivint sobre aquest tema? Per què s’ha de preocupar al lector?

OMS

Si simplement haguéssiu de respondre a cada pregunta plantejada anteriorment, no ho farien per a un article gaire llarg?

De fet, fins i tot podria ser capaç de respondre a totes les preguntes d’una sola frase. En lloc d’això, heu d’expandir-se per cada punt, cobrint-lo des de tots els angles. Voleu que el lector s’allunyi sentint-se com si sabés a fons el tema i no com si encara tingui preguntes que cal respondre.

Quan respongueu a la pregunta de qui tracta aquesta publicació, voldreu cavar més en profunditat i incloure preguntes com:

 • Quants anys té la persona?
 • On viu aquesta persona?
 • Hi ha fets personals relacionats amb la història?
 • Qui més va estar implicat en l’incident?
 • Quina és la carrera de la persona?
 • Quin és el seu nom?
 • Quin és el seu títol de treball?

Què

Quina és la idea principal d’aquesta història? Si em diguessis en una sola frase de què tracta el teu article, què diries? Ets tu:

 • Argumentant un punt?
 • Explicar com fer alguna cosa?
 • Revisar o criticar alguna cosa?
 • Descriure alguna cosa?

On

On va tenir lloc la història o on va poder tenir lloc?

Cavar a fons aquí ja que esteu cobrint una ubicació, voldreu accedir al màxim de detalls que pugueu. Mostra al lector en lloc de només dir-li. Per exemple, en lloc d’escriure que feia un dia calorós, escriviu que els cabells de la persona se li enganxaven a la part posterior del coll a partir de la suor que li baixava del cuir cabellut. Feu saber al lector que l’aire era calent i enganxós. Si podeu mostrar al lector, la traureu al vostre article i la mantindreu.

 • Com és el lloc?
 • Com es diu?
 • Hi ha olors??
 • Quins son?
 • Hi ha fets poc coneguts que el lector trobarà interessants sobre aquest lloc?

Quan

Quan va tenir lloc la història o quan passarà l’esdeveniment?

Sovint, veig un gran article sobre una propera conferència o esdeveniment i no un cop a l’article, l’escriptor esmenta la data o l’hora. Estigueu atents a aquests detalls i les publicacions del vostre blog destaquen com a peces d’escriptura sòlidament investigades.

 • Quin dia és?
 • Quina hora és?
 • Què passa al mateix temps? És una temporada específica? És la forma ideal per a aquest esdeveniment en aquest moment?

Per què

Per què tracteu aquest tema??

Tot i que potser no sortiu bé i digueu al lector el motiu pel qual heu escrit un article, és important conèixer les vostres raons específiques per escriure sobre un tema. També és possible que vulgueu preguntar-vos per què un determinat individu va fer alguna cosa. Tot i que no pugueu viure dins del cap d’una altra persona, podeu encertar els motius de les accions d’una persona. Simplement assegureu-vos que digueu al lector que aquesta és la vostra anàlisi. Aquesta pot ser una bona oportunitat perquè els lectors parlin de les teves publicacions.

Què passa amb com??

Alguns periodistes també plantegen la pregunta “com?”

Això es diu de les cinc W i una H, o Qui, on, quan i per què?

Com s’insereix al llarg de les altres preguntes. Per exemple, diguem que publiqueu un lloc web sobre concerts que vinguin a la vostra localitat. Està entrevistant a algú que llibre mostra sobre un proper concert. Podeu preguntar-vos quan comença l’espectacle com a part de les vostres preguntes “quan” i, a continuació, feu un seguiment amb:

“Quant temps dura l’espectacle?”

Aquesta és una pregunta important que ajuda a omplir els espais buits. Hauria de sorgir del flux natural de l’entrevista. “Com?” també es pot utilitzar per ajudar a explicar processos complicats al lector.

Un estudi de casos

Mirem una història antiga que la majoria de la gent coneix per tal de veure com funcionen els Cinc Llocs.

Anem a veure la història de la Caputxeta Vermella. Per si de cas no heu escoltat aquesta història, bàsicament es tracta d’una jove que l’àvia està malalta. Es lleva pel bosc per veure a la seva àvia. La nena porta una capa de cavallet vermell amb caputxa.

Tot i això, abans que arribi a casa de l’àvia, el gran llop dolent apareix i pren el lloc de la seva àvia. El seu objectiu? Per menjar Vermell, així va la història original.

Però, quin és el costat del llop?

Per tant, diguem que estàs escrivint un article i estàs entrevistant al llop. Abans de començar l’entrevista, demanareu als Cinc Ws que us ajudin a preparar-vos.

 • OMS aquesta història es tracta? Qui és el llop? Qui és l’àvia? Qui és vermell?
 • Què li passa a l’àvia? Què fa el llop? Què fa Red?
 • On la història té lloc? On és el llop quan arriba el vermell? On va anar l’àvia?
 • Quan arriba la Roja a casa de la seva àvia? Quan va arribar el llop? Quan l’àvia es va emmalaltir?
 • Per què el llop vol menjar vermell? Per què l’àvia deixa el llop? Per què Red no s’adona que és un llop i no l’àvia?

Entrevistant al Sr. Big Bad Wolf

Ara, esteu preparats per entrevistar el llop. A mesura que exameneu les preguntes anteriors, podríeu trobar una nova versió d’aquesta història. Alguna cosa com això:

En una entrevista exclusiva amb Mr. Big Bad Wolf, es va descobrir que hi ha més història de la Caputxeta Vermella del que es pensava. A la primavera de 1659, el llop va declarar que Red i alguns amics seus van iniciar un incendi forestal que va fer que la seva família fugís de la seva zona segura. En el procés, la dona del senyor Wolf i tres fills van morir.

“No va ser la primera vegada que Red i els seus amics encallats van causar problemes per als animals del bosc, però les accions d’aquell dia van ser el mateix que l’assassinat. Em vaig comprometre a venjar-me. “

Tanmateix, no va ser fins a la tardor de 1960, quan l’àvia de Red va emmalaltir que el senyor Wolf va veure la seva oportunitat de venjar-se a la seva família. Segons Wolf, ell sabia que a Red li agradava agafar un camí particular pel bosc fins a casa de la seva àvia. La portava sis mesos abans de veure l’atemptat. També sabia que tindria una cistella de productes al forn i on vivia la seva àvia.

Quan el va veure vermell per la seva ruta regular a casa de l’àvia, va agafar una drecera pel bosc. L’àvia estimava les criatures boscoses i va obrir feliçment la porta al llop, però ell la va lligar ràpidament, li va robar un dels capgrossos i gorres i es va posar sota les fundes del llit. Sabia que no podia amagar la cua, però esperava que Red no notés el seu llarg musell.

“Vaig esperar uns deu minuts abans que arribés i li vaig dir que s’acostés una mica més perquè pogués veure-la millor, perquè sabia que la seva àvia tenia una visió pobra. Tothom a la família de Red ho fa ”.

Quan Red es va apropar més al llit, es va adonar que el llop no era la seva àvia. Va cridar i va cridar el llenyataire que havia vist entrar i ell va expulsar el llop.

“Ni tan sols la vaig fer mal”, va dir el senyor Wolf. “Només anava a espantar-la i robar-li les llaminadures per tornar-la una mica. Vull dir, no sóc un monstre. Sé que només és un nen petit, però volia venjar-me. “

El llop passa cinc anys tancat per intentar arrabassar les delícies de la dona gran.

Veus com fer-se les preguntes ajuda a concretar la teva història i a implicar el lector? Encara que no pugueu utilitzar cada pregunta W cada vegada, tenir-les com a guia us pot ajudar, especialment quan entrevisteu persones.

EduPlace ofereix un gràfic que podeu imprimir i utilitzar per planificar les vostres preguntes abans d’escriure una publicació al bloc.

Per acabar, tingueu en compte que una imatge val la pena mil paraules.

Quin valor més gran esdevé la història anterior quan afegeixes una imatge del senyor Wolf amb la seva dona i els seus fills ara morts?

Mireu tots els angles, mireu cada W i, abans de saber-ho, faríeu bloc com a periodista professional.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me