6 съвета за осигуряване на вашето име на домейн от крадци на домейни

Крадци на домейни? Да, хитра подкатегория на онези купувачи на домейни и дистрибутори, които наричаме домейнери.


Закупуването на отпаднало или изтичащо име на домейн (известно още като: улавяне на капки) само по себе си не е незаконна дейност: купувате домейни, за които никой вече не претендира и ако искате да ги използвате законно (за лични или търговски цели), тогава вие са добър домейнър, а не крадец.

Разбира се, да бъдете добър домейн означава, че трябва да сте сигурни, че имената на домейни, които купувате, не са маркови – т.е. те не представляват регистрирани търговски марки – в противен случай бихте могли да носите отговорност за киберсквотиране. След това има домейнери, които купуват с цел препродажба и това е още една законна дейност.

За съжаление, не всички домейнери са добри търговци. Някои са, да го кажа грубо, доста обсебени; след като забележат конкретен домейн – че намират привлекателен за неговото име, PageRank, популярност на връзката, Alexa или mozRank – те ще използват всяка известна мярка, за да го придобият, дори до степен, в която ще се опитат да измамят добросъвестността на регистранта или се опита да наруши поверителността им.

Очевидно е, че гореспоменатото НЕ е законна дейност. Регистрирането на непотърсен домейн е едно, но да се принуждава регистрант да се откаже от името на своя домейн е неприемливо. И груб. Преживях този вид злоупотреба и ако и вие го направихте, знаете добре колко опасна може да бъде тя за вашия бизнес.

Следното ръководство беше написано предвид вашата ситуация, докато всичките 6 съвета бяха тествани лично като контра-стратегия за защита на собствените ми имена на домейни.

1. Никога, никога не позволявайте на вашия домейн да изтече

Цикъл на изтекъл име на домейн до момента, в който той отново е достъпен за регистрация публичноЦикъл на изтекъл име на домейн до момента, в който той е достъпен за регистрация отново на обществено място (източник)

Подновете вашето име (домейн) най-малко два месеца преди датата на изтичане и за период не по-малък от две години. Не позволявайте да изтече, защото домейнерите могат да използват опцията за придобиване на домейн – Домейн за поръчка на домейни – това ще им даде възможността да „предварително поръчат“ вашия домейн, докато изтече и той стане достъпен за регистрация.

Състояние на име на домейнСъстояние на име на домейн

Обърнете внимание на състоянието на REGISTRAR-HOLD на вашия домейн: ако е зададено на REDEMPTIONPERIOD или PENDINGDELETE, побързайте и го подновете. Има още кодове на статуса освен тези два и списъкът тук съдържа стандартизиран код за състояние на домейна, който ви дава обяснения за състоянието на вашето име на домейн.

Легална опция за покупка на домейн ли е?

Като цяло, backordering се счита за законно, макар и рисково за купувача. Всъщност Backorder не е нищо друго, освен надежда да успее да придобие име на домейн, един ден, но настоящият регистрант може да поднови домейна по всяко време, преди той да отпадне, тръбейки за покупката на стопанина. Завършванията на домейни са скъпи в сравнение със стандартните цени на домейна, така че никога не е първата възможност да се обмисли при придобиването на име на домейн. Ето някои от популярните уебсайтове за подреждане на домейн:

 • NameJet
 • Търгове GoDaddy
 • SnapNames

2. Активирайте Lock Lock

име на домейн е заключеноЕто как можете да проверите състоянието на заключване на домейна в NameCheap

В момента, в който регистрирате ново име на домейн, вашият регистратор ще приложи автоматично заключване на домейн. Заключване на домейни е опция за безопасност, която отказва неоторизирано прехвърляне на вашето име на домейн на други регистратори, но може да искате временно да го деактивирате, за да разрешите прехвърляне или да активирате други опции. Във всеки случай обърнете внимание на решаващата роля, която играе тази опция и не забравяйте да я активирате отново, след като сте готови, защото това е безопасна система, която да забрани на лукави домейнери да крадат вашия домейн.

3. Активирайте WHOIS защита

Регистратори като Hover.com и NameCheap.com предлагат тази опция безплатно за първата година от регистрацията. WHOIS Protection позволява пълно скриване на цялата информация, свързана с домейна, включително вашите общности, имейл, телефон и домашен адрес.

Незащитен WhoisЕто пример за незащитен .com домейн WHOIS резултат, който включва данните за регистратора

Всички защитени WHOIS заявки връщат обща информация за регистратора и нищо друго. За да проверите вашата WHOIS информация, можете да използвате услуги като WHSR Web Host Spy или who.is, или ако използвате ОС, базирана на UNIX, просто въведете терминала си:

whois domainname.com

Регистър на домейни и WHOIS защита

По-долу е списъкът на регистратори на домейни, които предлагат защита на поверителността на WHOIS и цените:

Поверителност на домейнаWHOIS
123 Reg£ .99 / годишно
Domain.com
Ганди
GoDaddy$ 7.99 / година
мътяБезплатно
Име евтиноБезплатно
Мрежови решения$ 9.99 / година

4. Вашият домейн НЕ е за продажба

Изяснете го с банер на начална страница или отказ от отговорност, в който казвате, че всяка оферта за закупуване на вашия домейн ще бъде автоматично игнорирана. Ако вашият регистратор разреши „Име на организация“ или допълнителни полета „Адрес на улицата“, използвайте едно, което казва „ДОМЕЙНЕ НЕ ЗА ПРОДАЖБА“. Тази стратегия ще намали шансовете домейн да се свърже с вас по имейл, за да поиска оферта.

5. Игнорирайте или докладвайте обидни съобщения

Опитайте се да игнорирате настойчивите имейли на заявките на домейни. В (редкия случай) ви обиждат или заплашват, докладвайте ги на вашия имейл доставчик и регистратор или на интернет доставчика на домейна, ако е наличен. Клевета и заплаха са престъпления и могат да бъдат преследвани от закона.

6. Не се поддавайте на молби

Хитри домейни са фини: те се опитват да ви манипулират, да изкопаят вашето чувство за безопасност и увереност, така че те в крайна сметка да придобият вашия домейн без вашето съгласие.

Не се поддавайте! Името на вашия домейн е ваше по някаква причина, работихте усилено, за да увеличите репутацията и стойността му в окото на търсачките. Не позволявайте на „мързеливите“ домейни да се възползват от плодовете на вашия труд. Освен ако нямате интерес да разпродадете домейна си, избягвайте да попадате в капана на обсебен домейн.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map