* Актуализации: проверени факти и добавени нови статистически данни за индустрията.


Това беше през 1985 г., когато беше регистрирано първото име на домейн и оттогава Интернет наблюдава експоненциален растеж на активните имена на домейни.

В доклада на Verisign се отбелязва, че индустрията на домейни през 2019 г. (Q3) отбеляза годишен ръст от 5,1 процента, нетиране в почти 360 милиона регистрирани домена и ще продължи да расте.

Като се има предвид колко важно е цифровото присъствие в днешното технологично наклонено общество, има смисъл марката, било то голям конгломерат или персонална цифрова агенция, да притежава име на домейн.

Независимо дали ни харесва или не, наличието на домейн, който е регистриран за вашата марка, е необходимост.

Ако все още нямате такъв или просто се нуждаете от малко ръководство за имената на домейни, продължете да четете. Ще споделим подробностите за това как да закупите и регистрирате нов домейн за начинаещи!

Разкриване на FTC

WHSR получават такси за сезиране от някои от компаниите, споменати в тази статия. Необходими са много усилия и пари, за да се създаде полезно съдържание като това – вашата подкрепа е високо оценена.

Contents

Какво е име на домейн?

Когато искате да стартирате уебсайт, трябва да имате име на домейн. Но това, което по дяволите, е име на домейн така или иначе?

Това е основно низ от разпознаваеми думи, които при въвеждане в браузъра пренасочват потребителя към вашия сървър IP.

Виждате ли, когато е създаден уебсайт, той често идва с уникален адрес, известен като Сървъри на имена на домейни (DNS), който често изглежда така:

NS1.VD345.NETHOST.NET
NS2.VD345.NETHOST.NET

Това е наистина трудно да се запомни и напише. Ето защо уникалното име на домейн ще бъде по-лесно за потребителите да запомнят и напишат.

За повече технически подробности относно името на домейна, моля, прочетете ръководството на Джери.

Предложения за име на домейн

Вашето име на домейн е вашата самоличност. Ето как хората ви намират, клиентите с име прехвърлят на другите.

Излишно е да казвам, че нищо не е по-важно.

Дайте на бизнеса си крачка в правилната посока за избор на перфектното име на домейн – ето няколко съвета как да намерите готини имена на домейни.

 • Дръжте го кратък и лесен за запомняне (нашия домейн „Уеб хостинг тайно разкрит“ е лош пример!)
 • Избягвайте запазени търговски имена
 • Вземете .com или .net, когато е възможно
 • Не се страхувайте да съставите дума или да използвате сложна дума (помислете – FaceBook, YouTube, Google, LinkedIn)
 • Изпишете го и го прочетете многократно преди да закупите (например – бъдете много внимателни, ако името на вашия бизнес е „Диксън Уеб“)
 • Ключова дума *

* Забележка: Не е необходима ключова дума в името на вашия домейн, за да се класира добре в Google в днешно време. Но е добре да тематизирате името на домейна си около основната си ключова дума, тъй като това ще даде на първите посетители незабавна представа за какво е вашият уебсайт.

Най-добри генератори на домейни

Именуването на уебсайт може да бъде доста трудно, особено ако сте нов за целия уебсайт и нещо за брандиране. И ако сте точно като мен, може да прекарате часове в мозъчна атака за име, само за да завършите със списък с глупави.

Ето няколко генератора на имена на домейни, които ще ви помогнат да измислите идеи за име на домейн.

* Щракнете върху изображението, за да визуализирате следните инструменти на домейна.

1- Домейн

Domainr ще добави уникален елемент на креативност към името на вашия домейн, като предложи алтернативни разширения. Посетете: Domainr.com

2- Wordoid

Потребителите на Wordoid получават произволни имена или въвеждат ключова дума, която да се използва като корен. Посетете: Wordoid.com

3- Именна станция

Именната станция генерира произволни имена с и без ключова дума. Посетете: NameStation.com

4- Dot-o-mator

Dot-o-mator е прост инструмент, който комбинира две думи за създаване на нови имена. Посетете: Dotomator.com

5- Lean Търсене на домейни

Lean Търсене на домейни е лесна за използване търсачка за намиране на налични имена на домейни. Инструментът помага на потребителите да намерят имена на домейни, като сдвояват фраза за търсене с други ключови думи, често срещани в имената на домейни. Инструментът е придобит от Automattic (компанията зад WordPress.com) през 2013 г. Посетете: LeanDomainSearch.com

6- Опишете генератора на бизнес имена

Shopify’s Business Name Generator ви помага да генерирате имена на фирми и да проверявате наличността на име на домейн. Започнете с избора на ключова дума, която искате вашият домейн да включва, и ще получите стотици предложения. Посетете: Shopify Generator на името на фирмата.

Колко да платите за ново име на домейн?

Цената за регистрация и подновяване на домейн зависи много от неговото разширяване (известно като TLD). В този пример с NameCheap, .com домейн струва $ 10,98 / година и се подновява на същата цена. От друга страна, домейн .store струва $ 4,99 / година за регистриране, но $ 48,88 / година за подновяване.

Така че, преди да продължите и да си вземете чисто ново име на домейн, сигурен съм, че има доста голям въпрос, който искате да зададете. И това е:

Колко ще ми струва име на домейн?

Отговорът? Зависи.

За съжаление, има много фактори, които могат да определят цената на име на домейн. Някои от тези причини могат да бъдат:

 • Разширението на името на домейна (пример: .com, .shop., .Me)
 • Когато името на домейна е закупено от (различни регистратори различни офертни цени)
 • Продължителността на термина или други добавки, които може да искате (например: добавяне на поверителност на домейна, продължителност на многогодишни условия и т.н.)

Въпреки че е трудно да стесните конкретно колко може да струва име на домейн, обикновено можете да очаквате да плащате навсякъде между 2 до 20 долара на година, в зависимост от отстъпките или специалните оферти, които платформата предлага.

Добро правило е, че по-новите разширения на домейни (.global, .design., .Cheap) могат да бъдат малко по-скъпи от нормалните разширения на домейни (.com, .net), тъй като те бяха наскоро пуснати на пазара..

Съвет №1 – Можете да получите безплатен домейн от някои хостинг доставчици, включително InMotion хостинг и хостингер. За да привлекат нови клиенти, някои хостинг компании раздават безплатни домейни на първия си клиент. Ако хоствате уебсайт за първи път, можете да спестите малко пари, като хоствате с тези уеб хостове.

Съвет №2 – NameCheap провежда специални промоции всеки месец – можете да проверите страницата им в уебсайта, преди да купите нов домейн.

Как да си купя ново име на домейн от регистратор?

Получаването на собствен домейн се свежда до два начина:

 1. Купуване и регистриране на изцяло нов домейн или
 2. Закупуване на такъв, който в момента е собственост на някой друг.

Има плюсове и минуси и в двата начина, но в крайна сметка зависи от вас дали предпочитате да плащате за скъпи, но добре познати адреси (активни домейни) или по-евтини, но по-малко известни (чисто нови домейни).

Едно нещо, което трябва да помислите е как да назовите домейна си.

Както споменахме по-рано – Наистина доброто име на домейн може да бъде решаващият фактор, който прави или нарушава вашата марка, така че изберете разумно.

1. Проверете за наличност на домейна

Сега, когато сте решили наистина страхотно име на домейн, е време да проверите дали името на домейна, което искате, е налично или не.

Проверка дали наличието на име на домейн е достатъчно лесно. Можете да направите просто търсене с един от регистраторите на домейни; или използвайте търсещи машини на Whois, за да проверите дали вашето име на домейн е налично или е било взето.

Ако името на домейна, което искате, не е достъпно, опитайте се да видите дали са налични различни разширения.

Задръжте курсора - регистриране на име на домейн.Можете да проверите дали име на домейн е налично с помощта на Hover.

2. Регистрирайте името на домейна си с регистратор на домейн

Избраното от вас име на домейн е перфектно и сте потвърдили, че е достъпно, сега е време всъщност да регистрирате самото име на домейна.

Регистрирайте домейнРегистрирайте домейна, ако е наличен.

Когато регистрирате име на домейн, всичките ви данни за контакт и данни за собственост ще бъдат подробно описани в WHOIS.

Това означава, че подробности като имейл адреса ви, домашен адрес, телефонен номер и т.н., ще бъдат предоставени на обществеността.

Ако не искате да излагате личната си информация на открито, можете да изберете да регистрирате частно окото на вашия домейн, така че информацията за връзка да бъде защитена от широката общественост.

Цената за използване на услугата за регистрация на поверителност може да варира, но като цяло тя варира от 10 до 15 долара годишно.

Най-доброто място за закупуване на домейн

Можете да регистрирате домейна, ако е наличен. Но, как точно го правите??

Най-добрият начин е да посетите сайтове за обслужване на регистратор на домейни. Регистратор на домейн ще ви позволи да регистрирате вашето име на домейн или чрез годишни договори или дългосрочен договор.

Регистриране на домейниЦено на WHOIS Поверителност
.COM.нето
123 Reg£ 11.99£ 11 .99£ .99 / годишно
Domain.com$ 9.99 / година$ 10.99 / година
Ганди€ 12.54 / година€ 16.50 / година
GoDaddy$ 12.17 / година$ 12.17 / година$ 7.99 / година
мътя$ 12.99 / година$ 15.49 / годинаБезплатно
Име евтино$ 10.69 / година$ 12.88 / годинаБезплатно
Мрежови решения$ 34.99 / година$ 32.99 / година$ 9.99 / година

Сайтовете за регистрация на домейни ще ви таксуват с малка такса, която обикновено варира между 10 и 15 долара годишно, но имената на домейни, които са високо търсени, ще струват повече при първоначалната покупка.

Скъпите домейни могат да достигнат до хиляди долари, но след това таксата за подновяване е сравнително номинална ($ 10 – $ 15 на година).

Актуализации: Cloudflare като регистратор на домейни

Cloudflare представи свои собствени услуги за регистриране на имена на домейни, които имат нулева такса за маркиране и предлага цени на едро за TLDs като .com, .net, .io. И т.н. В момента услугата е ограничена до съществуващи клиенти на Cloudflare и те трябва да подпишат до страницата им за ранен достъп, за да бъдат поканени в програмата.

Възможно ли е да закупите име на домейн директно от създател на уебсайт или хостинг компании?

абсолютно!

Редица създатели на уебсайтове предлагат възможност за закупуване на домейн веднага след като сте създали сайт в тяхната платформа.

Някои от най-добрите създатели на уебсайтове днес, като Wix или Weebly, ще ви дадат безплатно потребителско име на домейн за една година, ако се регистрирате в годишните им планове.

Таксата за подновяване обаче може да се различава в зависимост от самата платформа, като Wix предлага 14.95 долара годишно за подновяване, докато Weebly е малко по-скъп при $ 19.95 на година.

Въпреки че може да е малко по-ценен в сравнение със самото регистриране на домейн, ползата от закупуването на потребителско име на домейн чрез създател на уебсайт е, че можете лесно да свържете уебсайта си с името на домейна с малко безпроблемна работа..

Как да закупите съществуващо име на домейн от неговия собственик?

Какво ще стане, ако вместо това искате да закупите вече активен домейн?

Можете да изберете да закупите активни домейни и да прехвърлите собствеността чрез услуги като escrow на име на домейн.

Какво е дескроуване на име на домейн?

Ескроу за име на домейн е независим агент на трета страна, който подпомага процеса на продажба на покупка на имена на домейни в интернет. Тези сайтове предоставят безопасен начин за купувачите да купуват имена на домейни от продавачи, които искат да пуснат своето име на домейн.

Налични са редица услуги за дескрипция на имена на домейни, но ето няколко, които можете да проверите: Escrow.com, Sedo и BuyDomains.

Как да закупите домейни с помощта на Escrow

Да речем, че сте намерили име на домейн и вие и продавачът сте решили за сумата. Главният глас става: Как безопасно плащате парите и се уверете, че собственикът прехвърля собствеността върху домейна върху вас?

Това е мястото, където е escrow. Можете да използвате услугите escrow, за да сте сигурни, че транзакцията протича гладко. Как всъщност правите това? Ето как:

 1. Настройте операция за дескрипция между вас и продавача
  Регистрирайте акаунт в сайт за услуги за ескроу и определете условията на транзакцията между вас и продавача, която включва името (ите) на домейна (ите) и продажната цена.
 2. Извършете плащането си в escrow компания
  След като сте взели решение за сумата, извършвате плащането си (по банков път, кредитна карта или друг метод) на компанията за дескрипция.
 3. След това името на домейна се прехвърля от продавача на вас
  Когато escrow компанията получи и потвърди плащането, те ще инструктират продавача да прехвърли името на домейна на вас.
 4. Потвърдете, че сте получили собственост върху името на домейна
  Ще трябва да потвърдите с компанията escrow, че собствеността върху името на домейна е прехвърлена към вас. Използвайте WHOIS или WHSR Web Host Spy, за да проверите дали профилът на собственика е актуализиран или не.
 5. Продавачът получава парите от сайта за услуги за ескроу
  Компанията за дескрипция ще провери дали името на домейна е прехвърлено и след това те ще дадат парите на продавача, минус таксата им. (Можете предварително да решите коя страна да плати таксата или да я разделите по средата.)

Как да определим стойността на предварително собственост на име на домейн

Когато търсите предварително собствено име на домейн, което обикновено може да се намери в следпродажбените услуги, частните продавачи и аукционните къщи – ще забележите, че стойността им може да варира от няколко долара до толкова шест или седемцифрен диапазон.

Те може да не са най-доброто място за получаване на име на домейн, ако тепърва започвате.

Как съществуващият домейн получава цената си, може да се определи от редица фактори като дължина, език, тенденции и демографски данни. Няма нито един метод, който да ви даде перфектна искана цена. Има обаче начини да ви дадем оценка за име на домейн и това изисква малко проучване от ваша страна..

1- Използване на последните продажби на домейни

Добро правило, за да разберете как се оценяват домейните, е като разгледате последните продажби. Един поглед върху последните продажби може да ви даде представа какъв тип домейни се купуват и за колко.

DNJournal публикува доклад за продажбите на домейни, който те редовно актуализират и в него изброяват имена на домейни, които наскоро се продават от множество премиум услуги на домейна. Когато разглеждате, обърнете внимание на ключовите думи, дължината и други свързани фактори, за да добиете представа за това как се оценява име на домейн.

Доклад за продажбите на домейни, публикуван на DN Journal (май 2018 г.)Снимка на отчета за продажбите на домейна DN Journal.

Важно е да се отбележи, че отчетът обхваща само малък брой имена на домейни, така че не е точно най-пълният списък.

2- Използване на онлайн инструменти за оценка на домейни

Другият начин за определяне на стойността на даден домейн е чрез услуга за оценка на домейна или онлайн инструмент за оценка. Тези сайтове ще ви позволят да въведете конкретно име на домейн и ще ви дадат предложена искана цена за него.

Някои от сайтовете, които можете да проверите, са Estibot, WebsiteOutlook и URL оценка.

Тези сайтове определят стойността на един домейн, като използват фактори, свързани с SEO като класиране на търсенето, ключови думи, Alexa ранг, месечни търсения, брой търсения и цена на кликване.

Едно нещо, което трябва да се отбележи, е, че различните сайтове могат да ви дадат различни оценки. Добър план би бил да използвате няколко различни източника и да ги сравните, за да получите по-добра оценка на стойността на име на домейн.

Отново няма окончателни цени за закупуване на име на домейн и можете да очаквате те да се колебаят доста често. Ако искате обща представа за цените на имената на домейни, можете да отидете на сайтове като Afternic или Купете домейни, за да получите усещане за цената.

Наредете се на домейн, след което се заемете с работата

Досега трябва да имате достатъчно информация, която да ви помогне да регистрирате персонализирано име на домейн за вашата марка или бизнес сами.

Независимо дали става чрез създатели на уебсайтове или регистратори на домейни, притежаването на име на домейн трябва да бъде първото нещо, което завършите, преди да станете на живо. След като го свалите, е време да се съсредоточите върху изграждането на уебсайта си.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me