Любопитният случай на абсолютно безплатно име на домейн

С повече от 348 милиона имена на домейни, регистрирани към края на 2018 г., имената на домейни са популярни стоки. Всъщност имаше такова голямо търсене, че Интернет корпорацията за присвоени имена и числа (ICANN) разрешава регистрацията на нови домейни от най-високо ниво.


С такъв огромен брой имена на домейни се регистрират, бихте си помислили, че имената на домейни сега вероятно струват цяло състояние (а в някои случаи може да сте прави).

В крайна сметка цените на стоките обикновено следват търсенето, нали?

И все пак не е така при имената на домейни. Като цяло имената на домейни отиват за около 10 до 12 долара в зависимост от това къде го купувате. Видях дори някои периоди на продажби, в които можете да получите име на домейн за едва $ 0,99.

Имената на домейни, които са евтини за регистриране, често идват с улов – таксите за подновяване често са много по-високи от това, за което сте ги купили. Вземете за пример случая 1&1 Ionos, който ви позволява да регистрирате .info домейн за $ 1, но таксува $ 20 за последващи подновявания.

Къде отиват таксите за регистрация на домейни?

Имената на домейни се определят различно в зависимост от това в какво точно е включен TLD. По същество сумата, която плащате, се разделя между три основни тела –

 1. Регистър на имена на домейни,
 2. Регистър на домейна и
 3. МОГА

Регистър на домейн имена

Регистърът на имената на домейни е органът, който е упълномощен от ICANN да наблюдава въпросния TLD.

Например Verisign е отговорен за надзора на домейни .com, докато Neustar наблюдава .biz, .us и няколко други TLD. От таксите, които плащате за името на вашия домейн, около 8 долара отиват в регистъра.

Регистър на домейна

Регистрите за имена на домейни не продават директно имена на домейни, но позволяват на други компании, наречени регистратори, да се справят с тези въпроси. Например, в случай на .com TLD, въпреки че Verisign е регистърът, бихте закупили действителното име на домейн от регистратор като NameCheap. Регистраторите ще получат всички останали пари над основната такса, платена за регистъра на имената на домейни.

МОГА

И накрая, ние стигаме до Internet Corporation за присвоени имена и числа (ICANN), която е топ кучето в бизнеса с имена на домейни. Тъй като ICANN е нестопанска организация, тя начислява само номинална такса от 18 цента (годишно) за продажбата на всяко име на домейн, което попада под неговото управление.

Понякога регистраторите позволяват транзакции чрез трети страни, които им помагат да продават имена на домейни. Тези трети страни са търговци на дребно и често също ще направят своя част от транзакцията.

100% безплатно име на домейн – за реално?

Предвид сравнително солидната структура на такса и организация на имена на домейни, може би се чудите дали все още е възможно да получите безплатно име на домейн. Отговорът на това е силно …

ДА.

Спомнете си къде споменах, че ICANN получава такса за продажба на домейни под неговото управление? Е, ICANN не е единственият орган, който контролира имената на домейни.

ICANN е основана през 1998 г., но има TLD, които са съществували преди или съществуват извън нейната юрисдикция. От тях най-важното е да се отбележи TLD с кодов код (ccTLD) просто поради въпроса за суверенитета.

Как се администрира всеки от тези TLD, зависи от държавата, в която се намирате. Например, във Великобритания .uk ccTLD се наблюдава от Nominet UK, докато малкият остров Токелау (население едва 1500 души) има Freenom като администратор на .tk домейни.

Местоположение на ТокелауТова е мястото, където се намира Токелау (виж на Google Map).

Как да получите безплатен домейн?

Има два основни начина да получите безплатно име на домейн и това е чрез Freenom или доставчик на уеб хостинг, който предлага безплатно име на домейн с покупката на конкретни уеб хостинг пакети, които те продават.

1. Freenom

Преглед на безплатни опции за име на домейн във Freenom.Можете да регистрирате безплатно .tk, .ml, .ga или .cf домейн безплатно във Freenom.

Freenom е операторът на системния регистър, който отговаря за .tk ccTLD. Тези ccTLD се раздават безплатно, освен в някои премиум случаи. Случаите с премиум обикновено включват имена на търговски марки, например coca-cola.tk, което струва около 1800 долара.

Поради либералното предаване на страната на .tk разширения ccTLD, те станаха широко регистрирани и в момента са петият най-регистриран TLD в света след .com, .net, .de и .cn съответно.

Сайтът Freenom е изключително лесен за използване и е изграден предимно около търсачката му за име на домейн. Единствената му друга очевидна услуга е обществена DNS система (подобна на онези, които работят Google или Cloudflare). Можете да търсите името на домейна, което искате, и системата Freenom ще покаже списък на наличните (или не) и на каква цена.

Извършвайки бегло търсене, установих, че името ми не е достъпно в .tk домейна, но има други ccTLD, където е достъпно (виж снимката по-горе). Ако търсите алтернативен сайт по куполна причина, има и Dot TK, който е филиал на Freenom.

Каква е уловката?

В този случай бих казал, че уловът наистина не е улов, тъй като така или иначе се нуждаете от уеб хостинг, за да използвате свободното си име на домейн. Хостингър е реномирана компания с отличен опит и техните сделки за уеб хостинг са на разумни цени.

често задавани въпроси

Как да получа безплатно име на домейн?

Има някои имена на домейни, които са свободни да се регистрират като .tk и .cf. Тези имена на домейни обаче имат някои необичайни условия, така че не забравяйте да прочетете внимателно отпечатъка, когато кандидатствате за такъв.

Можете да получите безплатно име на домейн от който и да е .

Къде мога да получа безплатно име на домейн и хостинг?

Можете да комбинирате безплатно име на домейн като .tk с безплатен уеб хостинг като 000Webhost. Въпреки това, някои безплатни уеб хостинг доставчици предлагат и използването на поддомейн, от който можете да се възползвате.

Как да купя за постоянно име на домейн?

Правото на име на домейн се дава под наем периодично. Когато се регистрирате за такъв, можете да изберете да платите предварително за няколко години. За да запазите име на домейн завинаги, изберете да подновите автоматично вашето име на домейн и таксата за него ще се приспада автоматично на всеки интервал на плащане.

Ето стъпка по стъпка ръководството за закупуване на име на домейн.

Притежава ли GoDaddy името ми на домейн?

Имената на домейни са законно собственост на лицето или компанията, която ги регистрира. Въпреки че GoDaddy е популярно място за регистриране на имена на домейни, има алтернативи на GoDaddy, които можете (и трябва) да проучите.

Имайте предвид обаче, че име на домейн е различно от уеб хостинг, въпреки че и двете са от съществено значение за вашия уеб сайт.

Колко струват имена на домейни?

Цената на име на домейн може да варира значително в зависимост от разширението (.e.g. Com, net, info) и дори когато и къде ги регистрирате. 1&1 Ionos например често има промоции на имена на домейни, където можете да получите .com за едва $ 1 на година.

Заключение: Shady Freebie или добър пакет сделка?

Поради лесната наличност и безплатния характер на .tk домейните, те се превърнаха в синоним на сайтове с ниска репутация. Още през 2007 г. гигантът Internet Security McAfee откри, че зашеметяващите 10% от всички .tk домейни съдържат зловреден софтуер. Оттогава обаче се появяват други ccTLD, които имат още по-лоша репутация, например .cm, .cn и .ws. За съжаление, репутацията на .tk ccTLD никога не е възстановена.

С домейн .tk, регистриран на Freenom, вие търсите нулеви такси, но трябва да вземете предвид репутацията, с която може да се сблъска сайтът ви. Също така трябва да имате предвид, че вашето име на домейн може да бъде върнато от регистратора по всяко време, ако не отговаряте на техните условия за обслужване.

От друга страна, закупуването на добър хостинг пакет от Hostinger може да включва известни разходи за хостинг сделката – но все пак се нуждаете от уеб хостинг, нали? Освен това имате и много по-добро разпространение на безплатни разширения за име на домейни, от които да избирате.

Онази, която няма да ви прекара около врата като мъртъв албатрос!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map