Това е едно от основните правила за стабилната маркетингова и рекламна стратегия: ясно дефинирайте предварително уникалното си предложение за продажба – уведомете потребителите точно какво точно ви отличава от вашите конкуренти. Това правило се разпростира до почти всеки бизнес навън, независимо от индустрията – обаче, за да работи успешно, уникалното предложение или декларация за полза трябва да бъде ясно, сбито, ценно и (важно) точно.


Хостинг компаниите днес са срещу твърда конкуренция в нарастващото пазарно пространство с все по-големи потребности на потребителите. По правило те наистина отправят големи претенции, за да изпъкнат услугите си и да се отделят от конкуренцията. Проблемът се състои в това, че много от твърденията, които различните хостинг компании в момента правят, варират от огъване на истината до напълно чужди.

Въпреки че някои от чуждите претенции са доста лесни за разграничаване (т.е. заплащане за един месец, получаване на месеци безплатни услуги за хостинг), много от тях са направени по начин, който лесно може да заблуди начинаещия – или дори донякъде опитен – потребител. Избягвайте да се вземате с сложно изискана претенция, като знаете какво да търсите в хостинг компаниите – и още по-добре, като сте запознати с някои от трудните претенции, които са направени.

Ето само седем от най-глупавите функции, които уеб хостинг компаниите в момента използват.

1. Неограничена честотна лента и / или съхранение

неограничен хостинг

Да си признаем – нищо в живота не си струва да е наистина безплатно и никъде това не е по-вярно, отколкото с уеб хостинг. CPU, мрежови кабели, компютърна RAM памет – това са всички елементи, необходими за стартиране на хостинг сървър и всеки от тези елементи идва със собствена цена. Тъй като нуждите от съхранение и мащаба на използване, компонентите също трябва да нарастват, за да отговорят на новите нужди: прочетете, хостинг компанията трябва да купи повече – и това струва пари. Кой мислите, че ще покрие разходите за тези нови технически артикули – хостинг компанията? Искате само …

Хостинг компанията се нуждае само от допълнително оборудване поради нуждите на своите клиенти – така че тези разходи в крайна сметка ще бъдат възстановени на тези клиенти. Въпреки това, колкото повече честотна лента и пространство за съхранение са ви необходими, толкова по-големи ще са разходите ви.

В действителност, дори и да се абонирате за един от неограничените хостинг планове, услугата ви по някакъв начин ще бъде ограничена. Например, някои хостинг компании намаляват използването на вашия процесор, след като достигнете определен праг, определен от всяка компания. Други затварят сайтовете ви всички заедно – обикновено докато не се съгласите на споразумение за по-високи разходи. Всяка компания има свои правила, прагове и определения за „нормална употреба“ – зависи от вас да определите какви точно са те.

2. Безплатно Google Analytics

Разбира се, те предлагат безплатна Google Анализ! Google Analytics е безплатна услуга, предоставяна от Google; не хостинг компания. Всъщност можете да се абонирате и да получите достъп до данните на Google Analytics, независимо кой уеб хост използвате.

Абонирайте се и настройте услугата си в Google Анализ, като посетите Google.com/analytics. Повече или по-малко, това включва създаване на акаунт в Google, инсталиране на някакъв прост скрипт в целия ви уебсайт и свързване на двете заедно чрез интерфейса на Google Analytics. Уеб хостът няма нищо общо с него …

3. Поддръжка на Javascript и DHTML файлове

dhtml и JavaScript функции

Много хостинг купувачи са се заблудили от този – в края на краищата той започва да граничи в сферата на технологиите, че толкова много търговци и собственици на отделни уебсайтове са непознати и неудобно се приближават или задълбочават. Не се заблуждавайте от съкращенията или текстовите думи; по-просто казано, тези типове файлове се изпълняват от страната на клиента. Въпреки това няма специални изисквания, поставени на сървъра за уеб хостинг, за да поддържат тези файлове – те практически са хостващи.

4. 24 x 7 Поддръжка по имейл

24x7 поддръжка по имейл

Помислете за това: По кое време на деня не можете да изпращате или получавате имейл? Разбира се, че е “24 х 7!” Преди да направите предположения, потвърдете с хостинг компанията, като вземете предвид гарантираното им време за реакция на клиента. Какви са часовете на работа на техния екип за обслужване на клиенти?

5. 99% гаранция за ненавременна работа

Това звучи страхотно – в края на краищата 99% от всичко, ориентирано към услуга, е доста добре, нали? Грешка! Направете математиката: ако има 365 дни в годината и всеки има 24 часа, тогава това означава, че има 8760 работни часа всяка година. При 99% време на работа, това означава, че уебсайтът Ви е гарантиран да работи и работи 8672.4 часа; или от потребителска гледна точка, че можете да имате 87,6 часа престой. Това са почти четири пълни дни престой! За сайтовете за електронна търговия това е доста малко загубен приход.

Само за записа, трябва да отидете с хост с около 99,9 процента време за изпълнение. Вероятно всички сайтове в определен момент ще слязат, но това трябва да бъде минимално.

пример

Следните изображения са данни за актуализация на InMotion Hosting за 2013 – 2016 г..

* Кликнете, за да увеличите изображението. 

Юли 2016: 99.95%

inmotion uptime 072016

Март 2016: 99,99%

инмоция - 201603

Февруари 2016 г.: 99,97%

inmotion хостинг feb 2016 ъптайм

Септември 2015: 99,83%

инмоция септ

Август 2015: 100%

InMotion хостинг запис за продължителност за юли / август 2015 г. Сайтът не е намалял през последните 934 часа.

Март 2015: 100%

InMotion хостинг продължителност

Април 2014 г.: 100%

InMotion хостинг Uptime Score (последните 30 дни, март - април 2014 г.)

Март 2014 г .: 99,99%

InMotion хостинг Uptime Score (последните 30 дни, февруари - март 2014 г.)

Дек. 2013: 100%

inmotion vps uptime dec-jan

Намерете повече данни и най-новата информация в ревюто ми за InMotion хостинг.

6. Поддръжка на WordPress, Joomla и Drupal

Този е доста подобен на твърдението на Google Analytics, че WordPress, Joomla и Drupal могат да работят на почти всяка платформа – няма нищо общо с уеб хоста, който използвате. И трите са популярни предварително изградени системи за управление на съдържанието (CMS), които позволяват на потребителите удобно да организират, изграждат и управляват уебсайт – обикновено дори без да знаят интензивни HTML или езици за програмиране.

Уловката тук е, че има полза от инсталирането с едно щракване на тези опции за CMS, предоставени от хостинг организацията – тази инсталация с едно щракване ще ви спести време и главоболия, свързани с традиционната инсталация.

Това каза, изяснете точното ниво на поддръжка – означава ли доставчикът, че техните хостинг услуги физически ще могат да хостват сайтове, работещи от тези системи? Означава ли това, че те предоставят техническа поддръжка за сайтове на тези платформи? Инсталация с едно щракване? Разберете, преди да се ангажирате.

7. Поддръжка на Awstats и Webalizer

AwStats & Webalizer

Изводът тук е, че и Awstats, и Webalizer са ужасно остарели и с бързата технология на днешния ден не са в крак – и като такива, те вече не могат да предоставят смислени данни или информация. Google Analytics наистина е най-доброто и безплатно – изтрийте Awstats и Webalizer от речника си; хостинг доставчиците биха могли да направят същото.

Има безброй глупави твърдения, че уеб хостинг компаниите полагат усилия да „изпомпват” услугата си спрямо конкурентите. Като общо правило, не забравяйте, че качеството на функциите винаги е по-добро от количеството функции. Независимо дали хостинг организацията, с която обмисляте да работите, прави обещан списък от пет извикани функции или 50, уверете се, че знаете какво точно означават обещанията и че потвърждавате точното ниво на обслужване за всяка рекламация.

Когато става въпрос за поддръжка на софтуер или програми на трети страни (като Google Analytics), отделете няколко минути, за да посетите сайта на тази компания, за да потвърдите дали това е самостоятелна платформа, на която хостинг организацията прави прасен резерв или дали наистина има заслуги и се възползвате от вземането на хостващата компания.

Не се плашете от технологичното говорене – научете дори основите на това, което означават термините. И накрая, не се страхувайте да задавате въпроси. Ако хостинг компанията предоставя дълги, объркващи отговори, не се страхувайте да поискате повече. Вие сте най-добрият си адвокат и макар да има вероятност да кацнете с страхотна хостинг компания, е по-вероятно да го направите, ако зададете правилните въпроси и имате добро разбиране за това какво точно влизате.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me