“Mbajeni thjeshtë, budalla”

Kjo është ajo që mësuesi im më tha të bëj kur bëhet fjalë për të shkruar.


Edhe sot e kësaj dite, unë ende përpiqem të bëj shkrimet e mia të thjeshta, por dreq, kjo është gjithmonë e thënë më lehtë sesa bëhet.

Gjë është se lexuesit gjithmonë do të preferojnë shkrime të thjeshta sepse është më e lehtë për t’u kuptuar. Nëse doni të ndaloni t’i frikësoni lexuesit tuaj larg, duhet të dini se çfarë do të thotë të “shkruani thjeshtë” dhe të mësoni si ta bëni atë.

Të kuptuarit e çfarë do të thotë e thjeshtë

Shkrimi i thjeshtë është më i lehtë për t’u kuptuar

Nëse shkrimi juaj është kompleks dhe konfuz, atëherë audienca juaj nuk mund ta kuptojë se cili është mesazhi juaj. Kur kjo të ndodhë, do të përfundoni të humbni vëmendjen e tyre.

Ju duhet të jeni konciz dhe i qartë në ato që shkruani në mënyrë që të merrni pikën tuaj. Mos e shpërqendroni vëmendjen e tyre me zhargone të panevojshme ose fjali tepër të ndërlikuara.

Shkrimi i thjeshtë mund të përcjellë tema komplekse

Albert Ajnshtajni dikur tha:

Nëse nuk mund ta shpjegoni thjesht, nuk e kuptoni sa duhet.

Sigurisht, Ajnshtajni ishte një gjeni që kuptonte disa tema mjaft të ndërlikuara, por ai gjithashtu dinte t’i shpjegonte ato në terma më të thjeshtë.

Nëse temat që shkruani janë shpesh të specializuara ose komplekse, të qenit në gjendje ta zbrisni dhe t’i shpjegoni në mënyrë të qartë dhe koncize mund të jetë një mjet i fuqishëm për t’u zbatuar.

Mjetet e thjeshta të të shkruarit Shkrimi i zgjuar

Mbajtja e shkrimit tuaj të thjeshtë nuk do të thotë “ta rrëzoni” për lexuesit. Përmbajtja juaj mund të jetë ende e zgjuar edhe me fjalë të thjeshta.

Gjëja e fundit që do të dëshironit të bënit është të bisedoni me lexuesit tuaj. Ky është thjesht i pasjellshëm apo ndoshta edhe fyes.

Shkrimi i thjeshtë ndonjëherë mund të jetë relativ

Njerëz të ndryshëm kanë ide të ndryshme se çfarë do të thotë “e thjeshtë”. Whatfarë është e thjeshtë për një shkencëtar rakete mund të mos jetë aq e thjeshtë për një mjek, ose anasjelltas.

Për shembull, artikujt në Web Hosting Secret Revealed mund të jenë në anën teknike kur bëhet fjalë për mjetet në internet. Më poshtë jepet një fragment nga një artikull që flet për platformën e kodimit CodeLobster dhe nëse nuk jeni programues ose zhvillues i programeve kompjuterike, disa nga zhargonet mund të kalojnë mbi kokën tuaj.

Dënimet si ajo e theksuar më poshtë mund të jenë goxha teknike, por vini re se është ende duke u shkruar në një mënyrë të thjeshtë për tu lexuar dhe kuptuar.

Tani, duhet të keni një ide të përgjithshme se çfarë do të thotë të thjeshtësoni shkrimin tuaj. Pra, le të flasim se si ta bëjmë shkrimin tuaj më të thjeshtë me këto pak këshilla të dobishme.

Si ta thjeshtoni shkrimin tuaj

1. Shkruaj sikur po flisni me lexuesit tuaj

Një artikull duhet të jetë si një bisedë, dhe bisedat janë një rrugë e dyanshme. Kur njerëzve u pëlqen mënyra si ju flisni, ka më shumë të ngjarë të flasin me ju.

Shkrimtarët më të mirë janë ata që mund t’ju bëjnë të ndiheni sikur janë në dhomë, duke folur me ju.

Si e bëjnë atë? Ata përdorin fjalë rastësore, hedhin disa anekdota personale, përdorin shprehje të njohura. Në thelb, ata e bëjnë shkrimin e tyre të shëndoshë njerëzor. Pra, mos kini frikë t’i mbani artikujt tuaj të rastësishëm në mënyrë që të lidheni me lexuesit tuaj.

2. Përdorni ilustrime në avantazhin tuaj

Njerëzit janë krijesa vizuale. Ndonjëherë duhet të shohim gjëra për t’i kuptuar ato, kjo është arsyeja pse ilustrimet ose grafikat mund të jenë një mënyrë e shkëlqyeshme për të ndihmuar në thjeshtimin e pikës suaj ndaj një lexuesi.

Një vështrim në grafikun më poshtë nga ky artikull në lidhje me ndërtuesit e ndryshëm të faqes në internet dhe menjëherë mund të kuptoni se çfarë po përpiqet t’ju tregojë.

ndërtuesi i faqes në internet w w faceoffImazhet dhe grafikat mund të jenë një mjet i fuqishëm për të përcjellë mesazhin tuaj, përdorni ato me mençuri. Plus, njerëzve u pëlqen të shikojnë fotografitë.

3, Shkurtoni yndyrën nga shkrimi juaj

Një gabim i madh që shkrimtarët shpesh bëjnë është të shkruajnë me superlativa ose një mënyrë të ekzagjeruar.

Lexoni përshkrimin e mëposhtëm:

“Kufizimet e kohës dhe hapësirat e shkurtra të vëmendjes kanë bërë që lexuesi mesatar të jetë eksponencialisht më i shpejtë në konsumimin e përmbajtjes, kështu që është e domosdoshme që të shmangen fjali të ndërlikuara dhe të gjata, pasi ato pengojnë kohën e lexuesit.”

Kjo është vetëm një mënyrë e ndërlikuar për të thënë “njerëzit kanë më pak kohë për të lexuar, kështu që mos shkruaj me fjali të gjata dhe komplekse”.

Ju nuk po përpiqeni të shkruani një shfaqje të Shekspirit ose një libër Tolkien, kështu që shkurtoni fjalët e panevojshme dhe shpallni fjalitë tuaja.

Nëse nuk e përdorni në një bisedë, atëherë nxirrni.

4. Bëni që dikush të lexojë shkrimin tuaj

Një provë e mirë për të kontrolluar shkrimin tuaj: Kërkojini dikujt tjetër që ta lexojë.

Një palë e freskët e syve është e shkëlqyeshme kur keni nevojë për feedback në shkrimin tuaj. Kërkojuni atyre (bukur) që të lexojnë përmes shkrimit tuaj dhe t’i modifikoni ato. Thuaju atyre të jenë të pamëshirshëm në redaktimin e tyre, në mënyrë që të dini se ku po grindeni.

Nëse ata mund ta kuptojnë temën tuaj, edhe nëse nuk janë njohur me të, atëherë ju po e bëni atë në mënyrë të përsosur.

5. Mbani paragrafët dhe fjalitë tuaja të shkurtra

Me bej nje nder. Skanoni mbi këtë artikull dhe shihni nëse ka ndonjë paragraf të gjatë në të.

Unë do t’ju kursej kohën, nuk ka asnjë.

Shumica e paragrafëve të mi nuk do të kalojnë mbi tre rreshta dhe nuk do të rekomandoja të kaloja gjashtë rreshta për paragraf. Arsyeja është që paragrafët më të shkurtër mund t’i ndihmojnë lexuesit të procesojnë më lehtë shkrimin tuaj.

E njëjta vlen edhe për fjalitë. Mbajini fjalitë tuaja të shkurtra me maksimum 25 fjalë për fjali. (Megjithëse ka momente kur ndryshueshmëria e gjatësisë mund të jetë një gjë e mirë.)

Kur paragrafët dhe fjalitë e tua janë të shkurtra, të thjeshta dhe koncize, i jep kohë trurit të lexuesit që të përvetësojë dhe kuptojë ato që po shkruan. Në thelb është e ngjashme për t’i dhënë trurit një frymë mendore përpara se të hidheni në trenin tjetër të mendimit.

Le ta mbajmë thjeshtë

Në këtë ditë dhe moshë, ne vazhdimisht jemi duke u bombarduar me tekst nga e gjithë vendi. Bëni një lexues të blogut tuaj një favor, mbajini shkrimin tuaj të thjeshtë dhe të thjeshtë për tu lexuar, në mënyrë që të mos i trembni ato larg.

Mos harroni, nëse mund të shkruani më thjeshtë, atëherë do të shkruani më mirë.

Atëherë, çfarë mendoni? A preferoni shkrime të gjata dhe komplekse apo ju pëlqen kur gjithçka është e thjeshtë dhe e thjeshtë?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me