Едно от основните правила при писане на масите е, че повечето от тях четат на ниво четене от шести до осми клас. Докато по-голямата част от американците и други развити страни са грамотни, нивата на способността за четене могат да варират силно.


Представете си разнообразието на вашата читателска аудитория. Първият човек, който посещава вашия сайт, може да чете на ниво колеж и да разбира големи думи, но следващият посетител на сайта може да се нуждае от речник, за да разбере за какво говорите. Това е разочароващо и в онлайн света, където хората искат незабавна информация, шансовете на читателя да отдели време да потърси непозната дума е доста малък. Вместо това просто ще загубите читател.

Важно е не само да следите нивото на четене на вашето писане, но и ще искате да сте сигурни, че е лесно за четене. Статистиката за четене на Word е един от начините да гарантирате, че вашите статии са тези, които не само ще привлекат вниманието на всички ваши читатели, но ще запазят фокуса им.

Писане за убеждаване и информиране

Дори ако читателската ви аудитория е сложна, това не означава, че вашето писане трябва да бъде трудно за четене. Целта при повечето форми на писане е да убедите или информирате. Въпреки това, понякога може да бъде трудно да се поставите в обувките на вашия читател.

Само защото знаете значението на дума, например, не означава, че вашите читатели веднага ще разберат. Можете да разберете колко е читав текстът ви с няколко различни метода.

Получаване на обратна връзка

Един от най-бързите начини да видите как писането ви резонира с вашите читатели е просто да ги попитате. Можете да направите това чрез:

 • Инсталиране на анкети на вашия блог за WordPress. Просто попитайте дали статиите са лесни за четене. да или не.
 • Питайки за коментари в секцията за коментари. Това е добра идея, защото читателите могат да предоставят конкретни подробности.
 • Съберете група от вашите редовни читатели и ги помолете да прочетат няколко от по-новите ви статии и да им дадете обратна информация за това, колко са четими..
 • Наемете професионален редактор, който да разгледа вашите статии и да ви даде някои указания, за да ги направите по-четими.

Хартия за хартия

Има изящен онлайн инструмент, наречен Paper Rater, който понякога използвам, за да проверя двукратно статиите си, особено ако съм уморен при писане или в бърз срок, който не позволява толкова редактиране, колкото обикновено се занимавам. Rater прави следното:

 • Проверява нивото на образование. Можете да зададете нивото на образование от първи клас чак през аспирантура.
 • Проверки за оригиналност. Това може да бъде полезно, ако редактирате нечия работа и не сте сигурни дали е плагиат.
 • Проверки за правописни и граматически грешки. Ако статията ви е изпълнена с грешки, това може да повлияе на четимостта.

Най-добър от всички? Paper Rater е безплатен в основната си версия. Ако искате версия без реклама, можете да инвестирате в Premium Paper Rater.

Статистика за четене на Word

Повече от вероятно вече използвате опцията за проверка на правописа на Word. Можете обаче също така да активирате оценките на Flesch Reading Ease и Flesch-Kincaid Grade Level в Microsoft Word.

Включете го, като следвате указанията по-долу. Тези указания ще работят за MS Word 10 и MS Word 2013.

 • Отворена дума
 • Кликнете върху Файл
 • Кликнете върху Опции (вижте изображението по-долу)

ms word опции

 • След като новите опции на екрана щракнете върху „Proofing“ отляво (вижте изображението по-долу).

ms доказване на думи

 • В секцията, озаглавена „Когато корекция граматика и правопис с Word“, трябва да поставите отметка в две квадратчета.
 • Първо, поставете отметка в квадратчето до „Проверка на граматиката с правопис.“ Това поле трябва да бъде поставено отметка, за да активирате статистиката за четене.
 • След това поставете отметка в квадратчето до „Показване на статистически данни за четене“.
 • Щракнете върху полето „OK“.

Сега, когато извършвате проверка на правопис, в края ще получите изскачащ прозорец, който ви предоставя статистиката за четене.

ms четене на думи

Разберете лекотата на четене на Flesch и степента на степен на Flesch-Kincaid

Оценката за ниво Flesch-Kincaid е сравнително обяснима. В извадката по-горе ще забележите, че текстът е в 9.3 или трети месец на девети клас. За да стигна този текст до ниво осми клас, където искам да бъда, мога просто да премахна думата „изящен“, която я отвежда до оценка 8,8.

Сега разбирането на резултата Flesch Reading Ease е малко по-трудно, но не твърде трудно. Microsoft обяснява подробно този резултат за четене на

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me