Një rregull i duhur kur u shkruhet masave është që shumica e tyre lexojnë në nivelin e leximit të klasës së gjashtë deri në tetë. Ndërsa shumica e amerikanëve dhe vendeve të tjera të zhvilluara janë analfabetë, nivelet e aftësisë së leximit mund të ndryshojnë në mënyrë të egër.


Imagjinoni larminë e audiencës tuaj të leximit. Personi i parë që viziton faqen tuaj mund të lexojë në një nivel kolegji dhe të kuptojë fjalë të mëdha, por vizitori tjetër i faqes mund të ketë nevojë për një fjalor për të kuptuar se për çfarë po flisni. Kjo është zhgënjyese dhe në botën në internet, ku njerëzit duan informacion të menjëhershëm, shanset që një lexues të marrë kohën për të kërkuar një fjalë të panjohur është mjaft e paktë. Përkundrazi, thjesht do të humbni një lexues.

Jo vetëm që është e rëndësishme të shikoni nivelin e leximit të shkrimit tuaj, por gjithashtu do të dëshironi të siguroheni që është e lehtë për t’u lexuar. Statistikat e lexueshmërisë së fjalës janë një mënyrë për të siguruar që artikujt tuaj janë ato që jo vetëm që do të tërheqin vëmendjen e të gjithë lexuesve tuaj, por do të mbajnë fokusin e tyre.

Shkrimi për të bindur dhe informuar

Edhe nëse audienca juaj e leximit është e sofistikuar, kjo nuk do të thotë që shkrimi juaj duhet të jetë i vështirë për tu lexuar. Qëllimi me shumicën e formave të shkrimit është të bindim ose të informosh. Sidoqoftë, ndonjëherë mund të jetë e vështirë të vendosni veten në këpucët e lexuesit tuaj.

Vetëm sepse e dini kuptimin e një fjale, për shembull, nuk do të thotë që lexuesit tuaj menjëherë do ta kuptojnë. Ju mund të kuptoni se sa i lexueshëm është teksti juaj me disa metoda të ndryshme.

Duke marrë reagime

Një nga mënyrat më të shpejta për të parë se si shkrimi juaj po rezonon me lexuesit tuaj është thjesht t’i pyesni ata. Ju mund ta bëni këtë duke:

 • Instalimi i shtojcave të sondazhit në blogun tuaj të WordPress. Thjesht pyesni nëse artikujt ishin të lehtë për t’u lexuar. po ose Jo.
 • Kërkimi i komenteve në pjesën e komenteve. Kjo është një ide e mirë sepse lexuesit mund të japin detaje specifike.
 • Mblidhni një grup të lexuesve tuaj të rregullt dhe kërkojuni atyre që të lexojnë disa artikuj tuaj më të fundit dhe të japin përshtypje se sa janë të lexueshme.
 • Punësoni një redaktues profesional për të parë artikujt tuaj dhe t’ju japë disa tregues për t’i bërë ato më të lexueshme.

Rregullatori i letrës

Ekziston një mjet i ngathët në internet i quajtur Paper Rater që ndonjëherë e përdor për të kontrolluar dyfish artikujt e mi, veçanërisht nëse jam i lodhur kur shkruaj ose në një afat të shpejtë që nuk lejon aq redaktim sa unë normalisht të përfshihem. Rater bën si më poshtë:

 • Kontrollon nivelin e arsimit. Mund të vendosni nivelin e arsimit nga klasa e parë gjatë gjithë shkollës pasuniversitare.
 • Kontrollet për origjinalitetin. Kjo mund të jetë e dobishme nëse redaktoni punën e dikujt tjetër dhe nuk jeni të sigurt nëse është plagjiaturë.
 • Kontrollet për gabimet drejtshkrimore dhe gramatikore. Nëse artikulli juaj është i mbushur me gabime, kjo mund të ndikojë në lexueshmërinë.

Me e mira nga te gjitha? Paper Rater është falas në versionin e tij themelor. Nëse doni një version pa reklama, mund të investoni në Raterin Premium Paper.

Statistikat e lexueshmërisë së fjalës

Më shumë se sa ka të ngjarë, tashmë po përdorni opsionin e kontrollit të shqiptimit të Fjalës. Sidoqoftë, mund të aktivizoni edhe rezultatet e nivelit të shkallës Flesch Reading Ease dhe Flesch-Kincaid në Microsoft Word.

Ndizeni atë duke ndjekur udhëzimet më poshtë. Këto udhëzime do të funksionojnë për MS Word 10 dhe MS Word 2013.

 • Fjala e Hapur
 • Klikoni në File
 • Klikoni në Opsione (shiko imazhin më poshtë)

opsionet e skedarëve të fjalëve ms

 • Pasi të keni opsionet e reja të ekranit, klikoni në “Prova” në anën e majtë (shiko imazhin më poshtë).

ms verifikues fjalesh

 • Nën pjesën me titullin “Kur gramatika e korrigjimit dhe drejtshkrimi me fjalën”, duhet të kontrolloni dy kuti.
 • Së pari, kontrolloni kutinë pranë “Kontrolloni gramatikën me drejtshkrim.” Kjo kuti duhet të kontrollohet për ju për të mundësuar statistikat e lexueshmërisë.
 • Tjetra, kontrolloni kutinë pranë “Shfaqni statistikat e lexueshmërisë”.
 • Klikoni në kutinë “OK”.

Tani, sa herë që të bëni një kontroll të drejtshkrimit, do të merrni një pop-up në fund që ju jep statistikat tuaja të lexueshmërisë.

lexueshmëria e fjalëve ms

Kuptoni Lehtësinë e leximit të Flesch dhe nivelin e shkallës Flesch-Kincaid

Rezultati i shkallës Flesch-Kincaid është mjaft i vetëkuptueshëm. Ju do të vini re në shembullin e mësipërm se teksti është në një muaj 9.3 ose të tretë të vitit të klasës së nëntë. Për ta arritur këtë tekst në nivelin e klasës së tetë, ku dua të jem, thjesht mund të heq fjalën “hollë” e cila e merr atë në një rezultat 8,8.

Tani, të kuptuarit e rezultatit Flesch Reading Ease është pak më e vështirë, por jo edhe e vështirë. Microsoft shpjegon në mënyrë të detajuar këtë rezultat leximi

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me