Как да използвате DeviantART за изграждане на лоялна общност около вашия блог

Имали ли сте шанс на DeviantART като ваш канал за популяризиране на съдържанието?


Добавих DeviantART към списъка си с необичайни, но ефективни платформи за блогъри тук в WHSR и доста от читателите ми казаха, че никога не са обмисляли DeviantART да промотира своите публикации в блога.

Жалко, защото DeviantART (ще го наричам DA за кратко понякога в тази публикация) е много повече от страница на галерията за художници. DA е социална мрежа от главата до петите и макар да е насочена главно към художници и белетристи, тя предлага изобилие от социални възможности и на блогърите, включително:

 • Форуми на общността
 • Chatrooms
 • Анкети
 • Блогове (списания)
 • Коментари в профила
 • Профилни кутии
 • Връзки, поддържани в описания и подаване на текст (наречени отклонения)

Contents

Кога DeviantART е правилният канал за промоция за вас?

Наличието на съдържание и общност в DA помага, ако вашата ниша за блогове попада в една от следните области:

 • изкуства & Занаяти
 • Graphics
 • Блог на мама
 • Фотография
 • Анимация & кино
 • пътуване
 • писане
 • Измислица
 • технология

Може да работи и с други области, ако сте достатъчно креативни, за да съберете най-доброто от двата свята (вашата ниша и визуално съдържание).

Тази публикация е за това как използвах DeviantART през 2013 г., за да доведа 20+ фенове / читатели в моя фантастичен блог и да следя актуализациите ми онлайн и чрез личен пощенски списък. Моят белетристичен блог е за поредица от кратки истории и илюстрации, в които главните герои имат роботи, хора и извънземни. Самият блог е уебсайт, в който се помещават моите истории и произведения на изкуството. Предната страница е мястото, където правя блог за новини, идеи, откъси, интервюта, инициативи и общувам с малкия си фандом.

Стъпка 1 – Имате нужда от съществуваща общност

Вече имах репутация на DeviantArt като художник и писател. След като се присъединих към общността през 2004 г., създадох общност от фенове около моята галерия, всички хора, които бяха истински привлечени от работата ми и с които изградих приятелства с.

Това, че е приятелски настроен и открит, е най-добрият ефект на DeviantART, защото художниците и писателите не използват платформата само за числата и критиките, а за да изграждат връзки преди всичко.

Трябваха години, за да се развият връзки и да се превърнат непознати във фенове. Нека добавя, че не направих нищо особено – маркетингово – за да създам тази общност, освен да отделя време да се мотая около DeviantArt, за да се срещам с други художници и писатели, да коментирам тяхната работа, да отговарям на коментари по моите изявления и да участвам в дискусии по списание записи (основните и личните блогове на DeviantArt; аз също имам моите).

Когато реших да популяризирам съществуването на моя белетристичен блог в допълнение към това, което вече споделих в DeviantART, използвах записи на списания и описания в изявления (отклонения), за да добавя връзки и заявки за обратна връзка.

Един пример е основа на моята сюжетна линия, която поддържах в блога си години наред, но реших да публикувам в DA, ​​за да получа повече отзиви, проектът ALLIFE. Днес отклонението наброява 1 002 гледания, 12 любими и 64 коментара.

Стъпка 2 – Влезте във връзка

Следващата стъпка се опитвах да ги накарам да следят актуализации на любимото си съдържание в моя блог. Използвайки записи в журнала, поканих моята общност да разгледа блога ми за повече съдържание от това, което качих в DeviantART.

Това беше жизненоважна стъпка: Казах на феновете си, че се нуждая от тяхната помощ толкова зле, тъй като не бях сигурен как някои от решенията ми относно моя блог ще отговарят на интереса на читателите ми, така че нищо няма да бъде по-ценно от техните отзиви.

За да стане ясно, да се свържете с DA е не само въпрос за поддържане на обратната връзка, която получавате, но включва и проверка от време на време с феновете си; например, като четете и коментирате най-новата си публикация в списанието или най-новото си произведение или написано произведение. Ще се спра по-конкретно на това по-късно в тази статия, но си заслужава да се спомене и тук.

Чувството за общност в DeviantART е много силно; семеен по някакъв начин. По-късно в публикацията ще обясня и как всяко поведение, което преминава граници със спам и плагиатство, е силно обезкуражено на тази платформа (и не само DA; Kingged.com работи по същия начин; използването на общността е въпрос на предоставяне и получаване и баланс на двете).

Стъпка 3 – Използвайте платформата за популяризиране

Какво направих, за да привлека повече фенове в моя блог? Използвах най-мощната функция на профила си в DA: моят Deviant Journal.

Написах нов запис, в който влязох в подробности относно това, което феновете ми ще намерят в моя фантастичен блог и дали те ще бъдат толкова любезни, че да ме уведомят какво мислят за него и дали ще се заинтересуват да се присъединят към специална частна поща списък за по-старите „хардкор“ фенове.

1. Записи в журнала

Повечето хора от моята общност на DA прочетоха и коментираха записите в дневника ми повече от моите Deviations, така че това беше най-доброто място за привличане на вниманието на всички. Списанията са също така, когато потребителите на DA стават по-лични с коментарите си, така че обратната връзка, която получих там, беше по-проницателна от тази, която получих другаде на платформата.

Използвах и DeviantART Journal, за да промотирам акаунта си в Twitter за блога; обаче имах малък успех с него (без коментари за влизането и само още 3 последователи в Twitter). Не много фенове в моята общност на DA изглежда са активни потребители на Twitter, поне тези в моята мрежа. Въпреки това ви каня да експериментирате и с този вид кръстосана промоция; може да работи само за вас там, където не беше за мен.

2. Бележки (Лични съобщения)

За тези, които знаех, че няма да прочетат дневника си по някаква причина, изпратих бележка (лично съобщение на DA) с новините и помолих за обратна връзка.

Погрижих се да използвам ентусиазиран тон в съобщенията си, защото това вече беше обичайният тон за всички наши обществени и частни разговори.

Ето защо получих 10+ регистрации в моя личен списък с пощенски адреси само за фенове за блога с фантастика.

3. Отклонения (чл & Изписване на изявления)

Друг начин за популяризиране на съдържанието ви са Deviations. Просто качете част от съдържанието си (откъс, изрязване на изображение или кратък видеоклип), който свързва към пълната версия на вашия блог.

Направих това с кратката си история „Брак. Можете да видите екранна снимка по-долу:

Как популяризирах своята кратка история, бракувана с помощта на DeviantART Deviations

Както можете да видите, аз изпратих само първите два абзаца от моята кратка история и след това добавих линк „Продължава в…“ към останалата част от моя блог. Можете да направите същото с вашите казуси и по-дълги публикации.

За да добавя повече информация – включително персонализиран лиценз за моето съдържание – използвах полето за описание във формата за подаване:

Как използвах полето за описание Deviation, за да добавя важни подробности и персонализиран лиценз

Ако искате вашите фенове да коментират само вашия блог, а не DeviantART, затворете коментарите за вашето отклонение и поканете посетителите си да коментират публикацията в блога ви. Препоръчвам обаче да оставите двата канала отворени, ако наистина искате обратна връзка, защото не всеки потребител на DA ще иска да напусне платформата, за да коментира другаде.

Ако създавате произведения на изкуството като допълнение или като добавка към публикации в блога, разгледайте тази дискусия на форумите на DeviantART.

Стъпка 4 – Възползвайте се от проучванията

След няколко месеца, които феновете ми знаеха за блога, имах нужда от по-конкретна обратна връзка за него и съдържанието, затова използвах дневника отново, за да споделя проучване. Използвах и DeviantART Notes, за да изпратя връзка към анкетата до хората, които знаех, че няма да прочетат дневника ми.

Ето линк към записа с анкетата, която ще видите. Забележете, че получих 17 интересни коментара само за този запис, а не само в блога.

В началото на 2015 г. публикувах още един запис в списанието, за да поискам повече отзиви за съдържанието и блога, тъй като DA анкетите не работиха добре за мен. Ето как изглеждаше записа:

Набиране на фенове, използващи журнали DeviantART

В този случай феновете, които отговориха на моята CTA, предпочитаха Бележки и имейли като средство за комуникация за обратна връзка.

Какво се отчита на DA?

Както в Kingged, не можете просто да отидете и да спам. Трябва да създадете истински взаимоотношения, от сърце, от страстта към съдържанието си и радостта да го споделяте с другите. С други думи, трябва да сте „художник по сърце”, дори и да не сте художник в кариерата си или да не блогвате за изкуството.

Създавайки и поддържайки връзки, вие създавате лоялни последователи. Ето няколко практични съвета, които да ви насочат.

1. Подхранвайте отношенията, като четете новото съдържание и записите в списанията на вашите последователи

Подкрепете своите последователи и фенове точно както те подкрепят. Всеки път, когато се спрете на техните галерии и списания и оставите отзиви за тяхната работа, вие подхранвате отношенията с тези хора, оформяйки връзки, които надхвърлят простото предаване и приемане между две човешки същества. Това е началото на приятелство, нещо, което винаги трябва да цените като блогър, защото никой блогър не може да го направи сам, без хора, които искрено се грижат за тях.

Това важи за всяка платформа, която използвате, но особено за DA. Също така съдържанието на вашите фенове може да ви вдъхнови да произвеждате повече и по-добро съдържание.

2. Отговорете на всеки коментар, който получите

Потребителите на DeviantART обичат да прекарват много време, коментирайки работата на други хора и записи в списанията, защото знаят, че това е чудесен начин за изграждане на стабилни взаимоотношения.

Това трябва да направите, след като започнете да получавате коментари за работата си: отговорете на тези коментари! Никаква връзка не започва (или се подхранва), докато не потвърдите и не дадете обратна връзка на вашите коментатори.

Нека вашите фенове да видят, че ви интересува какво казват. В замяна те ще се придържат към вас по-дълго и ще бъдат отворени за всякакви нови идеи, които произвеждате в бъдеще.

3. Бъдете мили и истински. Избягвайте продажби и рекламни гласове на всяка цена

Ядрото на общностите на DA е истинското желание да се срещате с нови хора и да изграждате връзки около изкуството и писането. Не правете продажби, не спамайте: това са сигурни начини да загубите последователи (наблюдатели) или да бъдете докладвани на служителите на DA за спам.

Това, че сте продавач, в никакъв случай не работи в DA. Усилията ви за промоция трябва да са истински, базирани на взаимоотношения, трябва да покажете, че наистина вярвате в това, което правите (и наистина вярвате в своя блог и съдържание, нали?). Това не е някакъв безмислен SEO трик, който уебмайсторите са използвали в миналото – това е за това да си човек сред хората.

4. Улеснете посетителите и последователите си, за да научите повече за вашето съдържание и вашите идеи

Добавянето на връзки към съдържанието ви в блога е, разбира се, но „улесняването“ не е свързано само с връзки – трябва да насърчавате феновете си да кликват и за да постигнете това, трябва да сте сигурни, че се чувстват безопасно това.

Обяснете как работят нещата на вашия сайт, че няма да нарушавате тяхната поверителност, че вашият сайт е безопасен за разглеждане и прекарване на време. Също така, свържете съдържанието, което произвеждате, с други идеи, за които знаете, че те вече се интересуват. Например, ако те оценят снимките на природата и имате снимка или блог за пътуване, кажете им за тези красиви снимки и дневници за пътувания, които имате във вашия блог. Посочете причината да мислите, че ще се радват на тези елементи от вашия блог.

5. Направете добра сделка на съдържанието си визуално и разширете или го допълнете с текстово съдържание

Добре е винаги да започнете с визуализации на DA. Например, можете да създадете произведения на изкуството или кратка инфографика, която илюстрира публикацията в блога ви: добавете заглавие към него и го качете като произведение на изкуството или текст с изображение за визуализация / банер и след това въведете подробности в описанието на отклонението или в тялото на вашия текст.

Направете същото с записите в журнала. Винаги започвайте с изображение, използвайте снимки и произведения на изкуството, които добавят и допълват вашия текст.

Какво да избягваме на DeviantART?

1. Не пренебрегвайте етикета

Има типове съдържание, които не са разрешени на платформата DeviantART на етикет, като например изрична графика и текст за възрастни.

Ако трябва да се занимавате с теми, свързани със секс, расизъм или насилие, всичко, което публикувате, все пак трябва да спазва указанията, така че трябва да съкратите или цензурирате работата си. Добавете връзка към вашия уебсайт за остатъка от съдържанието си.

Както при всяка платформа, всяко съдържание, което насърчава дискриминацията и насилието, не е позволено според законите на отделните държави.

2. Бъдете внимателни с всякаква фотография, която използвате

Членовете на персонажа на DeviantART (и техните потребители) често търсят нарушения на авторските права и платформата има правило срещу открадната фотография (вижте етикетната връзка в предишната точка).

Може да бъдете помолени за документи, които удостоверяват, че сте в рамките на вашите права да използвате снимките, които използвате. Ако не можете да предоставите доказателства, вашето съдържание ще бъде свалено.

Ако не можете законно да използвате някакъв вид фотография, потърсете Creative Commons или публични алтернативи.

3. Бъдете внимателни с работата „Свръх вдъхновение“

Някои художници и писатели на DA са чувствителни, когато става въпрос за производни творби, така че ако попаднете на всякакъв тип съдържание, което ви е вдъхновило, уверете се, че сте в рамките на вашите права за създаване на производна работа.

Вдъхновението не е обект на авторско право, но плагиатството е. Пазете линията на пресичане под око, за да избегнете правни или етични проблеми.

4. Агресивен спам за коментари

Не е нечувано, че някои потребители на DA ще се опитат да използват промоционалната сила на коментарите (за записи в журнали, отклонения и потребителски профили), за да популяризират собственото си съдържание, отстъпки и конкурси. Всички тези действия в крайна сметка ще получат някакво наказание – от блокиране от страна на потребителя (от обидения потребител) до нежелани съобщения, които могат да доведат до трайна забрана от платформата, ако повредите са големи и включват няколко акаунта.

Казах го по-рано в този пост и ще го кажа отново: не спам, защото това няма да ти донесе ползи, особено за DA.

Използвайте добре статистиката на DeviantART

Обобщение на статистиките на DADeviantART предоставя на всяка галерия художници статистически инструменти, дори и за безплатни акаунти (макар и с ограничен начин, както ще обясня по-долу).

Можете да видите представа как изглежда обобщената статистика на потребителска страница на DA на снимката тук вдясно: падащото меню Статистика е налично на страницата на потребителския профил за всеки, който може да кликне и прегледа, и показва основното номера на активността и популярността на акаунта. Самият бутон е малка таблица със статистически данни, преди да се превърне в „Статистика“ в големи символи, както е показано на снимката. В момента бутонът ми показва:

166 Отклонения

18 238 коментара

98 422 преглеждания на страници

Като кликнете върху бутона „Повече статистики“ под таблицата с кратки статистически данни, ще бъдете отведени до страница със статистически данни, която събира цялата информация в подробности. Виж отдолу:

Страница със статистика на DeviantART

Какво да търсите на тази страница?

 • „Общ брой показвания на страници“ ви показва колко показвания на страници имате към днешна дата
 • „Гледан X пъти“ ви показва колко пъти (общо) отклоненията във вашата галерия са били преглеждани
 • „X Deviants watch“ показва колко потребители DA (девианти) следват (наблюдават) вас
 • „Получени X коментари“ е броят коментари (като цяло), които сте получили във връзка с отклоненията си
 • „Добавено към любимите X пъти на девианти“ е броят на предпочитанията на отклоненията ви (отметка / харесвана)
 • „Дава X коментари на всеки 10 получени“ е средната стойност на коментарите, които сте публикували върху работата на други хора, за всеки 10 коментара, които сте получили от вашите (колкото по-голям е този брой, толкова повече сте взаимодействали чрез коментари)
 • „Отклонението с най-много коментари е…“ показва вашето отклонение, което получи най-много коментари във вашата галерия. Това е добър показател за това какво харесва и търси вашата аудитория в DeviantART във вашата галерия
 • „Най-предпочитаният, с X фаворити“ ви казва кое отклонение от вас е било най-предпочитано и колко фаворити е получило
 • „Най-гледаното отклонение е…“ ви казва кой от отклоненията ви е получил най-много показвания на страници и колко
 • „X любими бяха дадени за всеки 10 коментара“ е броят на любимите, които сте получили за всеки 10 коментара, които сте получили за работата си (средно)
 • Средната ви статистика за качване, включително колко дни минават между подаванията (средно) и в деня от седмицата, статистически
 • „По-голямата част от отклоненията се подават в (категория)“ ви казва в коя категория (литература, графика и т.н.) сте използвали най-много, когато сте изпращали работа в DeviantART
 • Списък със средни статистически данни, включително средни коментари, изгледи и предпочитани по отклонение и на ден и преглеждания на страници на ден.

Безплатните потребители на DeviantART имат достъп само до раздела Обобщение на страницата със статистически данни, докато платените (Core) членове имат достъп и до другите раздели, които дават по-подробна информация и статистика, включително графики..

Дори и като безплатен потребител обаче можете да избирате между 3 опции за преглед на вашето резюме: за цялото време, миналата година и последните 6 месеца. Това е полезно за сравняване на цялостното ви представяне с най-скорошната дейност.

Внедрете Google Analytics

DeviantART позволява на платени потребители (основни членове) да добавят код на Google Analytics към своя профил, за да получат най-доброто от двата свята: анализа на трафика на платформата и Google analytics.

Задръжте курсора на името на вашия акаунт в горната лента и ще се отвори падащо меню. Щракнете върху „Настройки“. В лявата част на страницата ще намерите списък с обществени и лични настройки. Кликнете върху Лични -> Общи и след това превъртете надолу до полето Разни настройки; точно преди него ще намерите полето Google Analytics с поле, за да поставите вашия GA проследяващ идентификатор.

Ако не знаете как да направите това, щракнете върху „Къде мога да намеря проследяващия си идентификатор?“ връзка до полето за въвеждане.

За вкъщи

Ето основните неща от тази статия!

 • Използвайте DeviantART, ако вашият блог е за визуални, занаяти, художествена литература, родителство и друго съдържание, което можете да създадете лично.
 • Уверете се, че обичате да участвате в живота на вашата общност, защото истинските взаимодействия са успешни за DA.
 • Създайте общност на възторжени фенове около съдържанието, което качвате и се уверете, че те знаят как могат да получат повече от него в блога си.
 • Възползвайте се от статистическите данни на DeviantART и ги интегрирайте с Google Analytics.

DeviantART е пренебрегвана платформа, която може да ви помогне да увеличите трафика на уебсайта си.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map