8 këshilla për të shpejtuar faqen tuaj të internetit

Edhe nëse nuk ka asgjë tjetër për të cilën jam i sigurt, një gjë është e sigurt – ju keni hasur të paktën një uebsajt të ngadaltë në jetën tuaj më parë. Nëse kjo tingëllon e njohur për ju, më lejoni të kaloj disa këshilla të cilat i kam fituar gjatë viteve të fundit që mund t’ju ndihmojnë të shpejtoni faqen tuaj të internetit.


Nëse nuk jeni të sigurt se shpejtësia e faqes suaj të internetit ka rëndësi për ju, atëherë mendoni sërish në atë kohë gjatë së cilës gjithashtu keni mbyllur një dritare të shfletuesit ndërsa prisni të ngarkojë një faqe. Fakti është që 53% e njerëzve braktisin një faqe në internet që kërkon më shumë se 3 sekonda për t’u ngarkuar.

Performanca e faqes suaj të internetit ka rëndësi dhe luan një rol në ndikimin në renditjen e motorit tuaj të kërkimit. Për shembull, Google preferon faqet e internetit të shpejtë dhe i jep ato renditje më të larta në rezultatet e kërkimit.

Koha mesatare e ngarkesës në faqe në industri (burim) të ndryshëm.

Testoni shpejtësinë e faqes tuaj

Për të filluar, provoni se sa shpejt faqja juaj po ngarkon së pari. Disa mjete të rekomanduara janë:

 • WebPageTest: Mblidhni performancën e faqes në internet nga shfletuesit realë që funksionojnë sisteme të zakonshme operative.
 • Pingdom: Ndihmon për të analizuar dhe për të gjetur pengesat në një performancë në internet.
 • GTmetrix: Analizoni dhe ofroni njohuri vepruese rreth mënyrës më të mirë për të optimizuar një shpejtësi të faqes në internet.
 • Bitcatcha: Kontrolloni shpejtësinë e sitit nga tetë vende.

Duke përdorur një kontrollues të shpejtësisë së faqes, do të keni mundësinë të zbuloni se sa i optimizuar është aktualisht faqja juaj.

Këtu janë këshillat për të shpejtuar faqen tuaj të internetit…

1. Zgjidhni një Host Web të Madh

Sipas përvojës sime, pritja në internet është ndoshta një nga zgjedhjet më të rëndësishme që duhet të bësh. Ka hoste në internet dhe më pas ka pritës të shkëlqyeshëm në internet. Hostdo host në internet do të ketë karakteristika të ndryshme, kështu që shikoni për sendet kryesore të tilla si teknologjitë e mbajtjes së pronarit, disqet e shtetit të ngurtë ose kontrollin mbi zonat kritike të tilla si NGINX.

Nuk mund ta stresoj kaq sa duhet. Zgjedhja juaj e host-it në internet është mjaft e rëndësishme. Nëse nuk jeni të njohur me ta, hidhini një vështrim rishikimeve tona gjithëpërfshirëse të host-ve të lartë për t’ju ndihmuar të drejtoni për një vendim të informuar mirë.

2. Minifikimi: Më i vogël është më mirë

Websitesshtë e zakonshme që faqet e internetit sot të jenë të tejmbushura me skedarët Javascript dhe CSS. Kjo gjeneron një ton kërkesash HTTP gjatë një vizite e cila mund të përfundojë duke ngadalësuar faqen tuaj në mënyrë të konsiderueshme. Këtu hyn minifikimi.

Minizimi i skedarëve tuaj Javascript dhe CSS bëhet duke kombinuar të gjitha skriptet tuaja në një skedar të vetëm (të secilit lloj). Ky nuk është një detyrë e lehtë, por mos u shqetësoni, ka shtesa WordPress që mund ta trajtojnë këtë për ju.

Provoni njërën nga këto për të filluar me: Autoptimizimin, Minierën e Shpejtë të Shpejtë ose Bashkimin + Minify + Refresh

Minifikimi mund të bëjë që kodi juaj të duket i gjithë i mërzitur – mos u shqetësoni! Kjo eshte normale.

3. Ndiqni Parimin KISS

Kjo nuk është diçka që mësohet normalisht nga shumica e gurusëve në internet, por unë e kam parë jashtëzakonisht të dobishëm në shumë mënyra. KISS është një akronim për “Mbajeni thjeshtë, budalla”. Ajo u krijua nga disa kapele të zgjuara në vitet 1960 që theksuan efikasitetin e sistemeve të thjeshta.

Si rregull, mendoj se kjo vlen për pothuajse çdo gjë në jetë – madje edhe në krijimin e faqeve të internetit. Duke shmangur zbatime dhe modele tepër komplekse, do të përfitoni nga një sit i cili është i shpejtë dhe më i rëndësishmi, i thjeshtë për tu menaxhuar dhe mirëmbajtur.

dizajni & visuals

Duke e mbajtur dizajnin tuaj dhe pamjen vizuale të thjeshtë, ajo që dua të them është kryesisht në formën e uljes së sipërme. Një faqe e rëndë në imazhe masive, pa frymë dhe video mahnitëse ka të ngjarë të ngarkojë aq shpejt sa një përtaci në një ditë të keqe. Mbajeni të rregullta dhe të rregullta dhe përpiquni të ndani ngarkimin e videos dhe imazhit tuaj nëpër faqe të ndryshme.

kod & plugins

WordPress është një gjë kaq e mrekullueshme sepse është shumë modulare dhe megjithatë kaq e thjeshtë për t’u përdorur. Pavarësisht se çfarë doni të bëni, ka të ngjarë që dikush ka krijuar tashmë një shtojcë për këtë.

Sado tërheqëse të duket kjo, kini kujdes nga mbingarkimi i faqes tuaj me shtojcat. Mos harroni se çdo shtojcë është krijuar nga njerëz të ndryshëm (dhe ndoshta kompani të ndryshme). Qëllimi i tyre është të arrijnë një objektiv specifik, jo të thjeshtojnë punën e faqes suaj.

Nëse mundeni, shmangni shtojcat për gjëra që mund t’i menaxhoni vetë. Merrni për shembull një shtojcë që do t’ju ndihmojë të futni tabela në tekstin tuaj. Ju lehtë mund të mësoni disa kod themelor HTML për të tërhequr tabela në vend që të përdorni një shtojcë për këtë, apo jo?

Disa shtojcë individuale mund të ngadalësojnë faqen tuaj në mënyrë të konsiderueshme, prandaj sigurohuni që të bëni një provë të shpejtësisë sa herë që instaloni një shtojcë të re!

4. Levave në Rrjetet e Dorëzimit të Përmbajtjes

Për mua, Rrjetet e Dorëzimit të përmbajtjeve janë një dhuratë nga perënditë. Kompanitë si Cloudflare dhe LimeLight Networks fitojnë jetesën duke ndihmuar njerëzit e tjerë të gëzojnë shpërndarje të qëndrueshme dhe të shpejtë të përmbajtjes përmes rrjeteve të serverëve të vendosur në të gjithë botën.

Përdorimi i një CDN do t’ju ndihmojë të shërbeni faqet tuaja në internet shumë më shpejt dhe të përmirësoni shpejtësinë e ngarkimit pa marrë parasysh se nga vijnë vizitorët tuaj.

Përveç kësaj, përdorimi i një CDN gjithashtu ofron mbrojtje shtesë kundër sulmeve me qëllim të keq siç është mohimi i shpërndarë i shërbimit (DDoS).

Nëse jeni pronar i një uebsajti të vogël, atëherë Cloudflare ka një mundësi falas që mund ta përdorni që funksionon shumë mirë. Korporatat dhe vendet më të mëdha do të duhet të paguajnë për të marrë një plan më të mirë, por duke pasur parasysh efektet e një CND, ia vlen çmimi!

5. Përdorni Caching

Caching është tamam ashtu siç tingëllon – ruan skedarë statikë në mënyrë që kur vizitorët tuaj të vijnë së bashku, faqja juaj mund të ndajë nga faqet e krijuara më parë në mënyrë që koha e përpunimit të shkurtohet. Në shumicën e rasteve, ajo për të cilën duhet të interesoheni është caching i serverit.

Mënyra më efikase e zbatimit të caching të serverit është përmes cilësimeve në serverin tuaj Apache ose NGINX. Do të duhet të kaloni nëpër ato dokumente dhe të gjeni cilësimet e duhura që do t’ju ndihmojnë të vendosni ruajtjen e serverit tuaj.

Rregulli i gishtërinjve është se çdo gjë që ka nevojë për shumë punë (përpunim) të mbështetjes së serverit duhet të ruhet nëse është e mundur.

Nëse bëhet shumë e çuditshme për ju, Plugins janë një mundësi tjetër, por përsëri, unë nuk ju rekomandoj të drejtoheni në atë rast në këtë rast.

6. Imazhe Bandwidth Hog, Optimizoni Tuajën!

Kjo është pak më shumë se një zgjatje e paragjykimit tim të mëparshëm kundër imazheve dhe videove masive nën parimin KISS. Duke pasur parasysh këtë, unë e kuptoj që pamjet vizuale janë thelbësore për ta bërë një faqe të duket e bukur. Meqenëse ne nuk mund të shmangim plotësisht përdorimin e tyre, të sigurohemi që imazhet që përdorni janë sa më të thjeshta që të jetë e mundur,

Përmbajtja në internet është për pjesën më të madhe themelore, edhe kur bëhet fjalë për imazhe. Shumica e faqeve të internetit që kam hasur në atë ngarkesë si derrat që vdes shpesh janë tërhequr poshtë nga imazhe masive që nuk shërbejnë për ndonjë qëllim të vërtetë.

Unë nuk po them se nuk mund të keni imazhe më të mëdha, por sigurohuni që ato të jenë optimizuar siç duhet përpara se t’i ngarkoni.

Ka dy mënyra se si mund ta bëni këtë. Përsëri, e para është përmes një shtojcë si WP Smush. Alternativa, ose për ata që nuk përdorin WordPress, është një mjet i palës së tretë për optimizimin e imazhit siç është kompresori imazhi ose JPEG Optimizer.

Shumica e mjeteve të optimizimit të imazhit do t’ju lejojnë të përfundoni detajet e rezolucionit në imazhet tuaja në mënyrë që gradualisht t’i tonifikoni. Ata do të duken shumë të njëjta me syrin e pa trajnuar, por në madhësi shumë më të vogël.

Këto janë zmadhuar në zonat e një imazhi HD (majtas). Origjinali ishte 2.3MB dhe pas optimizmit, u zvogëlua në 331kb!

7. Përdorni Compression gzip

Nëse keni dëgjuar për kompresimin e imazhit, ose ndoshta arkivimin (ZIP ose RAR), me siguri do të jeni të njohur me teorinë pas kompresimit të gzip. Kjo ngjesh kodin tuaj të internetit, duke rezultuar në ngritje të shpejtësisë deri në 300% (rezultatet ndryshojnë).

Edhe për diçka sa më teknike, kjo mund të shkoni përpara dhe të përdorni një shtojcë si PageSpeed ​​Ninja. Sidoqoftë, ekziston një metodë shumë më e efektshme që përfshin vetëm redaktimin e skedarit tuaj .htaccess një herë.

Shtoni kodin më poshtë në skedarin tuaj .htaccess dhe do të vendoseni:

# Kompresoni HTML, CSS, JavaScript, Tekst, XML dhe font

Zbatim / Javascript DEFLATE AddOutputFilterByType DEFLATE

Zbatim / rss + xml DEFLATE AddOutputFilterByType DEFLATE

Aplikimi DEFLATE AddOutputFilterByType DEFLATE / vnd.ms-fontobject

Zbatim / font-x AddFutterFilterByType DEFLATE

Aplikimi DEFLATE AddOutputFilterByType DEFLATE / x-font-opentype

Aplikimi DEFLATE AddOutputFilterByType DEFLATE / x-font-otf

Aplikimi DEFLATE AddOutputFilterByType DEFLATE / x-font-truetype

Aplikimi DEFLATE AddOutputFilterByType DEFLATE / x-font-ttf

Aplikimi DEFLATE AddOutputFilterByType DEFLATE / x-javascript

Aplikimi DEFLATE AddOutputFilterByType DEFLATE / xhtml + xml

Aplikimi DEFLATE AddOutputFilterByType DEFLATE / xml

Shkruaj / opentype e përkufizuar DEFLIMI i AddOutputFilterByType

Font / otf AddFutterFilterByType DEFLATE

Shkruaj / ttf DEFLATI i SHPRNDARJES AddOutputFilterByType

Default image / svg + xml DEFLATE AddOutputFilterByType DEFLATE

Definimi i figurës / ikonës së AddFutterFilterByType DEFLATE

Tekst / CSS CF DEFLATE AddOutputFilterByType DEFLATE

Tekst / html DEFLATE AddOutputFilterByType DEFLATE

Tekst / JavaScript DEFLATE DEFLATE AddOutputFilterByType

Tekst / e thjeshtë e Definimit të ShtoOutputFilterByType DEFLATE

Teksti DEFLATE ShtoOutputFilterByType DEFLATE / xml

* Shënim: Sigurohuni që ta shtoni këtë kod PARAOW sendet që keni aktualisht në skedarin tuaj .htaccess.

8. Reduktimi i ridrejtimeve

Normalisht, shfletuesit pranojnë forma të ndryshme të adresave të cilat nga ana e tyre janë përkthyer në ato zyrtare të njohura nga serveri juaj. Merrni për shembull www.example.com dhe shembull.com. Të dy mund të shkojnë në të njëjtën sit, por dikush kërkon që serveri juaj ta ridrejtojë atë në adresën e njohur zyrtarisht.

Kjo ridrejtim kërkon ca kohë dhe burime, kështu që qëllimi juaj është të siguroni që faqja juaj të mund të arrihet përmes jo më shumë se një ridrejtimi. Përdoreni këtë hartues përcjellës për të parë nëse po e bëni atë siç duhet.

Duke pasur parasysh kompleksitetin e bërjes së kësaj të drejte dhe kohën e përfshirë në mënyrë të vazhdueshme, kjo është një herë që do të rekomandoja të përdorni një plugin si Redirection.

Uebfaqet më të shpejta Mbani Vizitorët (dhe Google) të lumtur

Shpejtësitë e brezit të gjerë sot, edhe në celular, janë rritur me aq shumë dhe do të rriten edhe më shumë. Kjo do të thotë që ka shumë pak justifikim për pronarët e faqeve të internetit që vizitorët e tyre të vendosen me faqet e ngarkimit të ngadaltë.

Më besoni, ju do të vazhdoni të humbni vizitorët dhe në një moment, të fitoni një reputacion kaq të keq, saqë do të njiheni si “Oh, ATA Uebfaqja”. Nëse jeni në një biznes në internet, kjo e bën edhe më keq pasi do të vrisni patën tuaj të artë.

Ndërsa 8 këshillat e mësipërme që kam dhënë nuk janë aspak të jesh të gjitha dhe do të mbarojnë të gjitha, duhet t’ju japin një fillim dhe disa ide se si t’i menaxhoni gjërat pak më mirë. Shpejtoni faqen tuaj të internetit sot dhe ruajini klientët ose vizitorët tuaj.

Mos e mbaroni si Uebfaqe.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map