Какви маркетингови правила работят във всички основни социални мрежи, въпреки различните екосистеми и всички промени, които те претърпят всяка година?


Добър въпрос.

Това ръководство се опитва да отговори на него с списък на най-важните правила за социален маркетинг, които можете да използвате във вашата стратегия (и има 24 от тях), както и списък с полезни инструменти, които можете да използвате, за да улесните работата за вас и вашия екип.

Като правило, не забравяйте, че маркетингът в социалните медии е свързан с ангажиране с хора, така че човешкият фактор все още е номер едно.

Дръжте го винаги на място.

Contents

Платформите, разгледани за това ръководство са:

 • Facebook
 • Instagram
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Snapchat

Но вярвам, че можете лесно да разширите тези правила до всяка друга социална мрежа, от Ello до DeviantART.

Късмет! 🙂

Основни правила: Какво работи в маркетинга на социалните медии?

Има маркетингови „правила“, които работят за всички социални медии и като разширение, дори и за други канали, които може да използвате, като форуми, чатове и списъци за пощенски съобщения.

Някои други правила са специфични за платформата и те не могат (или би било доста трудно) да се прилагат за всички медии, които може да използвате за маркетинговите си усилия.

24-те правила в това ръководство се опитват да събират стратегии и мислене, които работят във всички основни социални мрежи, но не всяко правило ще се вписва перфектно, така че ще намерите ред след всяко правило, посочващо за кои мрежи правилото се прилага.

Правило №1. Да имате план (Дъх!)

Това е самите основи на всяка стратегия за социални медии: познайте своята ниша, познайте аудиторията си, знайте за какво ще използвате социалната мрежа, за да постигнете целта – след това регистрирайте акаунт.

Може да звучи очевидно, но често не е така. Това е отправна точка за маркетинговия Ви план за социални медии, който можете да структурирате само след като сте наясно какво искате да правите и с кого искате да говорите.

Проучете целевата си аудитория

Кои са те? От какво се нуждаят, че вече не се предлага другаде? Как можете да подобрите техния живот, работа или хоби и да улесните нещата за тях? Разберете вашата аудитория.

Накратко, нещата, които трябва да сте наясно, преди да създадете социален акаунт, са:

 • Вашата ниша
 • Вашата целева аудитория
 • Вашият обхват
 • Вашите цели (включително очакваната възвръщаемост на инвестициите)

И това важи за всички социални мрежи, от по-професионалния LinkedIn до свежия и ефемерен SnapChat.

Въпреки това, като се има предвид естеството на екосистемата SnapChat, е по-добре да създадете краткосрочни планове въз основа на събития, случващи се в дадена седмица, и след това да се съсредоточите върху ангажираността (вижте # 7 в това ръководство).

Използвайте социалните медии като златна мина, а не дъмпингова площадка за връзки и безплатна промоция. Тези платформи съществуват за диалог, така че не се фокусирайте само върху собствения си глас, но слушайте и гласовете на вашите последователи и други експерти, използващи мрежите.

Намерете теми и публикации, в които потребителите говорят за вашата марка: това е доброто място да започнете.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Правило №2. Изграждане на връзки

Взаимоотношенията са сърцевината на всички маркетингови усилия в социалните медии и трябва да отделите време за разговори с хората, за да изградите положително присъствие.

Когато поддържате връзки, в крайна сметка изграждате мрежа около вашето име и бизнес.

Това работи за всяка социална платформа и обобщава до:

 • Фокусиране върху изграждането на връзки с потребителите в една и съща ниша, преди да се опитате да генерирате трафик чрез промоция
 • Ангажиране с други хора в тяхното съдържание, преди да споделите вашето
 • Използване на вашия опит, за да помогнете, където видите нужда или въпрос

Сътрудничеството са движещата сила, която помага на вашата мрежа да се развива. Посетете и разговорете с влиятелни лица, които имат следното и интересите, които търсите: ако продавате грим, намерете блогъри и Youtubers, които се интересуват от спонсориране на вашите продукти или да ви интервюират..

Но не се фокусирайте само върху това да удряте големи влиятели във вашата ниша – възпитавайте отношения с малки имена, които носят стойност и опит, както и човешки качества, и които са готови да се свържете и да си сътрудничите.

Ангажирането е от ключово значение за всяка социална платформа – колкото повече се ангажирате със своята аудитория и изграждате положителни взаимоотношения, толкова повече ще са готови да споделят съдържанието ви (и не само в една социална мрежа).

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Правило №3. Частни съобщения / Чатове

Преди да популяризирате съдържанието си или да изпратите покани за новите си контакти, използвайте интегрираната система за чат и съобщения, която социалната платформа предоставя и изградете лично рапорт с вашите връзки (вижте # 1 в тази статия).

Най-добрият подход е да се представите и след това да попитате за тях, а не за това, което можете да направите за тях. Последното може да звучи като стъпка за услугите, когато просто искате да се свържете на човешко ниво и да се запознаете повече с вашите събеседници.

Проявете истински интерес, задайте въпроси.

Спечелете доверието им.

Например, можете да споделите мислите си за нещо интересно в техния профил или да попитате какво работят.

След като другият човек развие интерес към вас и започне да задава въпроси какво правите, можете да им кажете повече за вашия бизнес и да предизвикате интереса им. Дори и да не се интересуват пряко от вашите услуги, те могат да разкажат на другите за вас (от уста на уста) и да прераснат във фенове.

Как да

В LinkedIn можете да използвате InMail, за да се свържете с хора извън вашата мрежа, но бъдете изключително избирателни към профила, към който насочвате, за да избегнете съобщението си да бъде сбъркано като спам (и да е загуба на вашето време).

Twitter предоставя частни съобщения (Директни съобщения или DM) за разговори едно на едно или групово, които вече не подлежат на ограниченията от 140 знака като туитове – Twitter въведе промяната през 2016 г. и това е голяма новина за маркетинга, както можете провеждайте по-богати разговори (можете да добавяте изображения, GIF и емоджи към вашите съобщения) и да активирате push известия.

LinkedIn, Facebook, Twitter, Pinterest

Правило №4. Визуално съдържание

Това е нужда от нашия век, много повече от последното – визуално съдържание (статистика, инфографика, вдъхновяващи цитати и др.) Се запълва над текст, само по-абстрактни материали.

Нашият мозък отнема само 150 милисекунди, за да обработи символ и още 100 милисекунди, за да придаде смисъл на него (източник).

Социалните медии ви дават възможност да добавите изобилие от визуални сюжети – например маркови изображения в Instagram потенциално могат да станат вирусни и да привлекат много ангажираност.

Instagram, Pinterest и SnapChat определено са най-визуално ориентираните платформи, но не подценявайте силата на визуализациите във всички други големи социални мрежи. Twitter, например, ви позволява да използвате големи изображения и инфографика, за да примамвате последователите си да кликнат върху връзката към съдържанието в туита, където те могат да прочетат повече по темата (по-добре, ако използвате същото изображение и в публикацията, така че тя се изгражда непрекъснатост).

И не става въпрос само за съдържание: направете снимката на профила си приятелска и професионална (за да направите въздействие и да създадете доверие, тъй като това е първото нещо, което потребителите ще видят във вашия профил) и логото на страницата ви трябва да бъде визуално привлекателно за вашата целева аудитория (напр. котки, ако се насочвате към собственици на котки).

Също така, за Pinterest, направете публикациите в блога си „приличащи“ – използвайте Canva или други програми за редактиране на изображения, за да създадете заглавки на изображения за публикациите в блога си, които отговарят на критериите за размер на изображението на Pinterest.

Pinterest е и най-доброто място за публикуване на вашите инфографики (което Pinterest е съвсем естествена настройка) и визуални индексни карти по теми, свързани с вашата ниша.

Pinterest борд с име „Инфографика“, управляван от Mashable (източник).

Индексните карти могат също така да се използват ефективно в Instagram и Facebook и те са полезни за домакин на Q, базиран на изображения&A, въведете идеи и помолете последователите си за обратна връзка, обявете нов продукт или услуга.

Ако социалната мрежа ви позволява да качвате файлове – като LinkedIn при всяко работно преживяване и виртуалната професионална функция на LinkedIn – добавете графики, инфографика и всякакви изображения, които смятате за уместни.

И накрая, не забравяйте да използвате едно и също водещо изображение за една и съща публикация във всички социални мрежи, за да бъдете лесно разпознаваеми и се уверете, че изображенията и видеоклиповете, които добавяте към вашите публикации, са силно маркирани, за да бъдат ефективни. Това е особено вярно за Instagram, където не можете да използвате линкове на живо в публикации, така че добавянето на URL адреси, имена на търговски марки и CTA към графики (стил на инфографика) е от съществено значение.

Също така, възползвайте се от другите си социални канали, за да споделяте и преставяте вашите снимки и видеоклипове в Instagram. Ще можете да добавяте връзки на живо на другите си канали, като по този начин ще подобрите видимостта си и ще получите повече реализации за вашето специално съдържание.

Повече за визуалното съдържание в №11, където говоря за интегрирането на видеоклипове във вашия маркетинг план за социални медии.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Правило № 5 Заглавие или биография за привличане на вниманието

Искате да привлечете нужното внимание от правилните хора и да дадете определена представа за себе си, какво правите и какво ви кара да го правите; още повече, тъй като, като снимката на потребителския ви профил, вашето заглавие и / или биография са първите неща, които потребителите ще видят във вашия профил, и както знаете, първите импресии се броят.

В същото време искате да избегнете всякакъв вид формула за щракване върху примамка и да стигнете направо до въпроса – за какво се занимавате? Какво предлагаш?

Направете го за това, което правите, а не за вас: хората натискат, защото нещо е за тях на вашата страница и ще им е любопитно да научат какво можете да направите за тях.

На платформи като Twitter и Instagram, където всеки герой се брои, уверете се, че вашата биография съдържа вашата декларация за мисия (каква е вашата ниша? Кой искате да помогнете? Как?).

Пример от реалния живот: Бил Slwaski Twitter профил – кратки изречения и добро използване на hashtags (източник).Пример от реалния живот: Instagram профил на Michael Kors – Добро използване на CTA (източник).

Това е първата стъпка към позиционирането на себе си като мислен лидер във вашата ниша или индустрия в социалните медии – вие искате да бъдете човек, който се случва, когато нещата станат трудни.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter

Правило №6. Социален профил

Това е мястото, където искате да получите поне донякъде личен, защото човекът, който го чете, ще иска да знае вашия глас и мислене.

Използвайте първо лице и разговорен стил: ще звучите по-човешки и ще създадете впечатление на читателите, че слушат истински човек, който се представя по приятелски начин.

Как да

Във Facebook личният ви профил е важно предимство, защото той ще работи като вашата врата, за да намерите хора, с които да се ангажирате и да пускате на пазара, както и да получите достъп до нишови групи (администраторите често проверяват вашия профил, за да видят кой сте и какво Ти правиш).

За Instagram, Twitter и Pinterest, предвид краткото наличие на герои в био и без профил, няколко ключови думи за вашата личност и визия ще свършат работа.

Само не забравяйте, че това е инструмент за продажба, а не автобиография. Вашата цел е да впечатлите и вдъхновите достатъчно, за да получите истинско следване, което ще ангажира, обича и купува.

В Twitter можете да постигнете това, като придружите Прикрепен туит с вашата биография.

Пример от реалния живот: Erik Emanuelli Twitter profile – моментално впечатление с кратка биография и снимка на корицата (източник).

Не на последно място, ако в профила на социалната мрежа има няколко полета за попълване, попълнете колкото можете повече (в рамките на собствените си условия, тъй като става въпрос за защита на поверителността).

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter

Правило №7. Ангажиране (коментари, отговори, събития)

Водещи социални мрежи в световен мащаб към януари 2017 г., класирани по брой активни потребители (в милиони) (източник).

Всички социални платформи позволяват коментиране и няма по-добър начин от коментарите да изградите общност около съдържанието си или да се запознаете с други потребители, като споделяте своите мисли за тяхното съдържание.

Ето как увеличавате аудитория и генерирате качествен трафик.

Задавайте въпроси в публикациите си, за да насърчите потребителите да публикуват коментар и активно излизайте и коментирайте съдържанието на други потребители. Направете тези замислени коментари, а не „Хубав пост! 🙂 ”кратки (и безсмислени).

Ангажирането е толкова по-жизненоважно в платформа като SnapChat, където продължителността на съдържанието е толкова кратка, че прави невъзможно да се планира напред, както в другите социални медии, така че приоритетът е да останете достъпни за взаимодействие и да реагирате бързо на променящите се интереси на потребителите – с други думи, реагирайте вместо инициативни и забавлявайте аудиторията си.

Как да

Планирайте поне 20 минути всеки ден, за да прочетете и отговорите на най-належащите въпроси и отзиви на вашата аудитория. Въпреки че социалните медии не са проектирани да действат като системи за поддръжка на билети, можете да ги използвате като такива, особено Twitter, което улеснява работата с туитове като въпроси и отговори и можете лесно да пренасочвате потребителите към ресурси, налични на вашия уебсайт.

Уверете се, че вашите последователи знаят, че могат да получат поддръжка по вашите социални канали в случай на спешност или когато нямате достъп до имейл.

Във Facebook можете да създадете събитие около всичко ново във вашия бизнес, в което искате да включите вашите фенове и приятели. Можете да създадете такъв във вашата група, страница или от потребителския си профил, но събитията от страницата и групата ще получат най-голям обхват, особено ако числата (фенове, членове) достигнат хилядите.

Споделете събитието на своята бизнес страница и го популяризирайте в блога си също за по-нататъшно достигане.

Освен това реагирайте на известията възможно най-скоро, когато станете онлайн, но не се стремете да бъдете непрекъснато. Вашите фенове, контакти и членове на групата ще получат известие, когато отговорите на техните отзиви, така че не се притеснявайте и не се придържайте към графика на социалните си медии.

Послепис Не купувайте последователи. Някога. Ще изкопае доверието на потребителите и това е трудно да се възстанови. Целенасочената информация е вашата безопасна алтернатива.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Правило № 8 Щедрост

Щедростта може да приеме много форми.

В LinkedIn можете да бъдете щедри към колегите си професионалисти, които знаете, че са специалисти в определена област с препоръка или препоръка.

Във Facebook може да споделяте и маркирате приятелите си с тази мощна публикация, току-що споделена страницата на любимата ви нестопанска цел.

В SnapChat той споделя автентични истории (около основните ценности на вашата марка), които носят положителни промени и вдъхновяват младите потребители на платформата.

Подобни действия са възможни и в другите големи социални платформи.

Като собственик на бизнес, маркетолог и блогър, можете да помогнете да направите разлика и да направите разлика означава да създадете положителен имидж на себе си и марката си в съзнанието на хората.

Нужно е само да бъдеш истински човек.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Правило №9. Публикуване на страхотно съдържание

Това се превежда в ценно съдържание, прилагателно, което може да означава различни неща за различни аудитории.

Вие познавате най-добре аудиторията си. Знаете от какво се нуждаят вашите читатели, потребители, клиенти. Вашата мисия е да използвате вашия бизнес или блог, за да им помогнете да постигнат целите си.

Вашите социални публикации трябва да отразяват тази мисия и без значение на колко знака ви е позволено да предадат вашето съобщение, направете го по най-добрия начин на вашите възможности.

SnapChat прави публикуването на „страхотно съдържание“ сложно поради екосистемата на платформата: съобщенията са ефимерни, те са напълно изчезнали след 24 часа и няма история, до която да имате достъп след това.

Можете да се противопоставите на това препятствие, като публикувате истински съобщения вместо внимателно конструирани такива и можете да се възползвате от възможностите за кръстосано популяризиране между всичките ви социални канали. Също така вашите CTA трябва да предадат такова чувство за неотложност, че потребителите ще се почувстват принудени да действат в момента, или ще загубят възможността.

С други думи, тъй като съдържанието е временно само в Snapchat, вие получавате само минута или по-малко, за да бъдете запомнящи се и да задействате действието на потребителя, така че вашите публикации трябва да са нещо, което потребителите абсолютно не могат да си позволят да загубят – кратки, интересни, без пух.

Въпреки това социалните публикации не са всичко за маркетинга в социалните медии – платформите LinkedIn и Twitter също предлагат две страхотни възможности за публикуване на вашето съдържание:

 • Собствената издателска платформа на LinkedIn (Pulse)
 • Средно ниво на Twitter

Публикуването (или синдикирането) на вашите публикации на тези две платформи може да ви помогне да изградите авторитет, ако изложите съдържание, което вашата мрежа иска (и се нуждае) от него.

Но не можете да си позволите да сте изтъркани, ако искате да използвате платформите за маркетинг на съдържание: публикациите, които публикувате, трябва да бъдат с най-високо качество, подобно на това, което правите в блога си, и да адресирате болките на целевата ви аудитория.

Как да

Отделете известно време, за да изберете перфектното изображение и напишете перфектното заглавие за вашето парче. Искате вашите пулсови и средни публикации да бъдат толкова забележителни като публикациите в блога ви, полезни за вашата индустрия или ниша, и да се споделят – само по-кратки.

Така получавате експозиция и авторитет, особено в LinkedIn. В действителност, ако публикувате редовно, ще ангажирате вашата мрежа и техните разширени мрежи, които ще виждат техните актуализации. Това означава повече изгледи на профили, връзки и ангажираност в коментарите.

Само имайте предвид, че вашите публикации в Pulse трябва да съществуват, за да популяризират съдържанието на вашия блог, а не само за споделяне на знания в индустрията с общността LinkedIn. В крайна сметка искате да засилите ангажираността както в своя профил, така и в блога си, а не само в едно от двете.

Във всички платформи се опитайте да не пренебрегвате противоречивото съдържание (освен ако нямате основателни причини да го избягвате). Всяка ниша идва с ангели и демони, и двамата са необходими, за да поддържат нещата живи, така че бъдете част от дебата и любезно изразете позицията си, обсъждайки я старателно, дори ако последователите ви първоначално ще се нагреят – в крайна сметка те ще изстинат и всички участващи ще си отидат с повишени познания по темата.

Тематичните дни (например Международен ден на мира във Facebook) също са чудесни за участие, тъй като вашите публикации са гарантирани, че ще предизвикат поне някаква ангажираност от вашите последователи.

В крайна сметка съдържанието ви трябва да създаде взаимодействие и да предизвика проницателна дискусия.

Facebook, Instagram, LinkedIn (Pulse), Pinterest, Twitter

Правило № 10 Предлагайки велики стимули

В Instagram, Pinterest и SnapChat можете лесно да въведете нов продукт или услуга на своите последователи и след това да публикувате дата на стартиране. В Twitter, ако използвате продукт или услуга, за да примамвате регистрации на бюлетини, го пускайте редовно (напр. Месечно).

Също така е добра идея да осигурите изключителен достъп и съдържание за своите последователи в конкретен социален канал – тоест потребителите могат да получават безплатни само за Facebook и Instagram само чрез вашата страница във Facebook и акаунта в Instagram, а не другаде.

Тази стратегия помага и за разпространението на вашите последователи по различните социални канали, които управлявате, и увеличаване на вашите номера и ангажираност на канал. Годишните дребни трибуни на NameCheap изглежда работят за регистратора, който раздава домейни, услуги или дори пари или специални талони на победителите.

Не забравяйте да направите стимулите си специфични за аудиторията: например, тъй като потребителите на SnapChat попадат в границите от 18 до 24 години, има смисъл да предлагате безплатни колежи, а не пенсионни планове!

Като правило, не забравяйте, че най-добрият начин да убедите потребителите да се грижат за вашето съдържание е да поставите ограничение за него – създайте оскъдица, за да предизвикате интерес и убедете „феновете“ да се присъединят към вашата общност.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Правило № 11 Интегриране на видеоклипове

Що се отнася до съдържанието, не спирайте да публикувате блогове и писмени медии – видеоклиповете също са чудесен маркетингов актив.

90% потребители казват, че видеоклиповете с продукти са полезни в процеса на вземане на решение (източник).

Instagram ви позволява да записвате и споделяте 60-секундни видеоклипове, така че можете да показвате на последователите малки „вкусове“ от това, което правите.

Facebook има функция за качване на видео за потребителски профил и страници и можете да предавате на живо за своите последователи. SnapChat също предлага опция за livestreaming.

Добра стратегия за SnapChat и Facebook е да използват livestreaming, за да развият доверието на марката.

В SnapChat бихте могли да работите ежедневно във вашата компания, така че зрителите знаят как се правят нещата и те се свързват на по-лично ниво с вашата марка и хората от вашия екип, също така подобрявайки доверието.

Можете да популяризирате видеоклипове в YouTube, Vine и Vimeo, като използвате Twitter, защото потребителите могат да възпроизвеждат видео директно от туитър, вместо да се налага да кликнат върху връзката, за да го видят в нов прозорец.

Facebook (на живо), Instagram (видеоклипове), SnapChat (livestreaming), Twitter

Правило №12. Бизнес страница

Това сме ние във Facebook – посетете и ни харесайте!

Бизнес страниците не са по-малко важни от вашия профил – всъщност те са чудесен безплатен инструмент, за да привлечете вашите фенове и хора от вашата ниша или индустрия в конкретните актуализации, отнасящи се до вашия блог, а не само към вас.

Можете да регистрирате Страница за вашия бизнес във Facebook и фирмена страница в LinkedIn.

Бизнес страница ви позволява да:

 • ангажирайте се със своите последователи в разговори около съдържанието ви
 • бъде ценният ресурс за вашите последователи
 • популяризирайте своите продукти и услуги на лоялни последователи
 • споделете всяко сътрудничество или отваряне на работа във вашата компания
 • предоставете връзки към вашия уебсайт, които генерират социален трафик

Имайте предвид, че обаче бизнес страница ще ви донесе резултати само ако я актуализирате редовно и последователно и че съдържанието, което споделяте на вашата страница, трябва да е фокусирано върху реализацията, за да генерира трафик към вашия уебсайт..

Популяризирането на страници също е важно – използвайте системата за повишаване на рекламата във Facebook и рекламата, докато LinkedIn ви предлага опция за насочване, за да достигнете до конкретна аудитория въз основа на демографски данни и други филтри.

Повече за рекламата в правило №24.

Facebook, LinkedIn

Правило №13. Партньорски връзки (но работете внимателно)

От май 2016 г. Pinterest отново позволява партньорски връзки – след като през февруари 2015 г. обяви забрана на идентификационните номера на аффи за борба със спам и злоупотреби – така че можете да продължите напред и да споделяте връзките си отново като Pins.

Също така, Facebook е напълно ясен с партньорски връзки (но не позволявайте да ви хване да публикувате спам в Newsfeed, измамни връзки и „насърчаване“ за харесвания и повторни споделяния, или те ще действат срещу него), точно както в Instagram (където връзките са не живеят, но все още се показват като текст, който заинтересованите потребители могат да копират / поставят в своите браузъри).

Имайте предвид обаче, че социалните медии, подобно на търсачките, се борят със собствената си война за спам по различни начини, така че ако искате да я играете на сигурно място, в случай че правилата могат да се променят в бъдеще, добавете слой съдържание между социалните мрежа и вашата партньорска връзка; тоест, напишете рецензионна публикация, добавете визуални материали и препоръки към нея и популяризирайте тази публикация.

И ако все още планирате да споделяте партньорски връзки директно в социалните си канали (ако социалната мрежа им позволява), поне ги направете оскъдни и ефективни.

Не забравяйте да се съсредоточите първо върху изграждането на силна общност около вашата марка: вашите последователи ще бъдат по-съпричастни към вашите връзки за връзки, ако първо знаят вашата стойност – и ще имат по-голямо желание да ви помогнат при покупка на партньорски продукти.

Като последна забележка (с повишено внимание) винаги разкривайте партньорските си връзки. Правилата на FTC се прилагат към партньорските връзки, като към всяка друга форма на платена връзка.

Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter

Правило № 14 Свързване или свързване към вашия блог и други социални канали

Използвайте каналите си за социални медии, за да генерирате информираност и интерес към друг ваш канал с по-малко налични рекламни инструменти. Например, можете да използвате Facebook и Instagram за масово популяризиране на вашите оферти на SnapChat, тъй като SnapChat изтрива цялото съдържание след 24 часа от получаването.

Кръстосаната промоция работи като чар. Някои платформи, като Facebook и Twitter, също позволяват връзка с приложения между мрежи (използвайки OAuth или друг протокол) или други видове интеграция, за да публикувате автоматично съдържание, така че по всякакъв начин да се възползвате от възможността.

Относно връзката към вашия уебсайт или блог, Instagram ви дава само една жива връзка в биографията и ще искате да я комбинирате със силна CTA, за да насърчите Instagrammers да я щракнете. Това означава, че трябва да поставите CTA до връзката (в биографията) и че общата връзка към началната ви страница не е добра идея – един от публикациите ви е по-добър избор, особено ако проследявате публикацията от анализите си апартамент (или безплатна услуга като bit.ly).

Добра идея е да споменете и връзката в публикациите, въпреки че няма да е на живо според настройките на Instagram.

Други социални мрежи улесняват връзката към вашия уебсайт или блог от вашия профил и публикации и можете да експериментирате малко, за да видите какво работи най-добре за вашата марка.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Правило № 15 Общности и групи

Присъединете се към групи и общности – с поне 500+ активни членове, но за предпочитане 1k + – и отговори на възможно най-много съществуващи теми.

По-специално, внимавайте за групи, които могат да насочват насочен трафик към вашия профил и блог – тоест групи, които са свързани с вашата ниша или индустрия. Имате по-големи шансове да поставите името си пред правилните хора, било то влиятели или потенциални купувачи.

Mastermind групите също са чудесни за споделяне и получаване на ежедневна информация за това как да подобрите своя блог и бизнес практики. Също така, присъединете се към Q за индустрията&Сесия, където можете да споделите своя опит и да изградите мощни връзки.

Отделяйте поне 10 минути всеки ден за общуване с вашите общности, за даване на съвети и подкрепа, когато е необходимо. По-добре е да инвестирате повече в годеж, когато започнете – 1 час до 30 минути на ден – тогава можете постепенно да намалите времето за годеж, докато не станете име, което общността харесва и оценява.

Забележка на внимание: избягвайте саморекламирането, докато не си направите име и когато започнете да споделяте собствено съдържание (според правилата на групата), правете това пестеливо и винаги споделяйте съдържание, което е ценно за членовете на групата и да не продавате директно вашите услуги.

Като алтернатива, присъединете се към промоционални групи, специално създадени за всички членове, за да популяризират работата си, да се присъединяват към конкурси и да си сътрудничат по редица начини за увеличаване на трафика на блогове. Например, Instagram Posse е една от най-големите (9K + членове) и най-активните общности за промотиране на Instagram във Facebook, създадени за потребителите, които да си помагат взаимно да се увеличават в ангажираността и броя на последователите си чрез коментари Pods, 30-дневни предизвикателства и критики за акаунти.

Въпреки това, бъдете внимателни с изискванията и правилата, с които всяка общност идва: например, Instagram Posse има правила срещу самореклама, „следвайте ме“ молби и бизнес искания, където други общности ще позволят известна самореклама, но все пак ще имате да спазва правилата на администраторите.

Facebook, LinkedIn

Правило №16. Съвети за съдържание и групи за гости за вашата публика

В допълнение към присъединяването към други групи и когато разраствате мрежа в сто или хиляди, можете да създадете и свои собствени общности.

Табла за гости в Pinterest, отворени групи във Facebook – ти го казваш. Позволете на аудиторията си да изрази своите мисли, идеи, предложения – докато ги включите, те ще задават въпроси и ще се ангажират с вашите публикации.

Жизненоважно е да се ангажирате активно с членове, които се присъединяват към вашата (ите) група (и), и да отговаряте на техните въпроси, като предоставяте полезна, ценна информация – още по-добре, ако това е уникален съвет и опит, идващ директно от вашия опит, така че те да не могат да го намерят другаде.

Можете също така да използвате групи и общности за кръстосано популяризиране на вашите публикации, но не забравяйте да го правите толкова често, че да затъмнява публикациите на членовете на вашата група и да промени възприятието на групата в стената на спама..

Facebook, LinkedIn

Правило № 17 Вашите социални контакти

Когато социална мрежа ви дава възможност за групиране на вашите контакти в персонализирани категории, етикети или списъци, непременно се възползвайте от тази възможност.

Как да

Можете да организирате следените и последователите си контакти в списъци и да изпращате насочени туитове или вашето ръководство за маркетинг на съдържание само на членове, а не на друг.

Във Facebook ви е разрешено да добавяте приятелите си в персонализирани списъци – пример е по-долу, където ви показвам как добавих Лори Соард на WHSR към моя работен списък:

Facebook, Twitter

Правило № 18 #Hashtags and Keywords

Понякога хаштаговете и ключовите думи се припокриват, в смисъл, че можете да хештегирате най-важните си ключови думи в текста на текста. Използвайте ги стратегически – тенденциозни и хештагове с голям трафик – и избягвайте прекаляването.

Как да

Twitter предоставя креативен начин за използване на хаштагове – Twitter чатове – които можете да използвате, за да общувате с активни потребители на Twitter в същата си ниша, да генерирате качествено съдържание за вашите блогове и да проучвате хората за определена тенденция в индустрията. WHSR има такава в #WHSRnetChat и досега има успех.

Можете също така да стартирате меме на хештег или да се присъедините към активно действащ във вашата ниша или индустрия. Важното е да включите общността си. Ако ръководите група във Facebook или активно участвате в такава, която позволява запомняне на хаштаг, уверете се, че разпространявате думата за вашия персонализиран мем. Същото се отнася и за дъските на Pinterest, въпреки че хештаговете няма да могат да се кликват в описанията на борда.

Hashtags определено правят лесни за присъединяване към платформи общности и съществуват много за блогъри: #mondayblogs, #bloggerslife, #problogging, #businessbloggers, #bloggingbootcamp и т.н..

Но хештаговете също играят централна роля в Instagram: можете да добавите до 30 в публикациите си, за да увеличите максимално експозицията, а търсенето в Instagram също изцяло се основава на hashtag (така намирате влиятели в своята ниша в Instagram), така че сега знаете със сигурност, че няма Instagram маркетинг без hashtags.

Съвет: взаимодействайте с други Instagrammers, използвайки хештег, преди да публикувате публикацията си, като я използвате – тя ще работи по-добре, за да намерите и да направите връзки.

Също така, опитайте се да избягвате генерични хештеги (#travel, #food, #cats и т.н.), несвързани хештагове (кой се интересува дали са популярни, ако не са за вашата марка?) И особено препълнени хештагове, точно както бихте избегнали ключови думи с висока конкуренция за SEO – малко вероятно е да ви забележат сред тълпата. Просто въведете хештег в полето за търсене на Instagram и платформата ще ви покаже колко публикации съществуват за този хештег / ключова дума. Изберете хештегове с не по-малко от 1000 публикации, но също не повече от 10K, и се уверете, че знаете какво публикуват хората под това, за да могат вашите публикации също да се поберат.

Като общо правило, изпробвайте популярните за бизнеса популярни хештаги, свързани с бизнеса, запазете това, когато следното ви нарасне по брой и ангажираност, или поне включете вашите с други хештагове, които ще му помогнат да достигне експозиция.

Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter

Правило №19. @Mentions

Почти всички основни социални мрежи допускат @mentions в коментари, туитове и публикации и те ще уведомяват вашата мрежа и участват във вашето съдържание за почти никакви усилия.

Това, което @mentions правят, е почти „обаждане“ на потребителите към публикацията ви и ги кани да участват.

Как да

Във Facebook и LinkedIn можете да „обаждате“ както на профили, така и на фирмени страници в коментари, актуализации и теми, но не и в Pulse публикации (които можете да заобиколите с коментар към вашата публикация в Pulse, където споменавате източниците, които сте цитирали в парчето).

В Twitter можете да стартирате нов туит с @username и да го излъчите към цялата мрежа, което помага да се изгради тема, която включва повече от вашия събеседник. Отговорите на @mention обаче се показват само на тези, които са участвали в разговора, така че трябва да обърнете внимание на започването на нов туитър и да не натискате „отговори“ под туит на другия.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter

Правило № 20 Споделяне на вече популярно съдържание

Прикрепете популярни изображения, споделяйте публикации във Facebook със стотици или хиляди коментари и харесвания, ретуирайте запомнящи се туитове, споделяйте страхотно, популярно съдържание във вашия поток на LinkedIn Updates.

С други думи, присъединете се към дискусията и я направете уместна.

Търсете в социалните мрежи ключови думи, свързани с вашата ниша и изберете най-интересното и силно ангажирано съдържание.

Маркетинг в социалните медии Правило № 20 - Споделяне на вече популярно съдържаниеПример за популярна публикация от Нийл Пател, с 31K гледания, 1.1K реакции и 221 споделяния.

Освен това добавете коментар към съдържанието, което споделяте: това ще даде на контактите ви причина защо сте избрали това конкретно съдържание и защо смятате, че си струва да споделите с тях.

Не на последно място, съвет за „самохвалство“: използвайте добре опцията на Twitter, за да ретуирате вашите собствени туитове. От 2016 г. Twitter улеснява ремаркетинга на старо, но все пак добро съдържание и му дава нов живот с „его-ретуити“ – и тъй като можете да добавяте коментари към тях, можете да използвате допълнителна CTA за стимулиране на ангажираност и регистрации..

Facebook, LinkedIn, Pinterest, Twitter

Правило № 21 Да бъдете приятелски настроени и полезни, а не продажни

Студеното обаждане не работи в социалните медии, защото това не е това, за което потребителите са там. Ако получите продажби, ще загубите доверие и възможности.

Напротив, истинското, приятелско съдържание, което също е полезно и вдъхновяващо освен забавление, е победа.

Поставете да предоставяте на потребителите си това, от което се нуждаят и които искат да видят първо, а саморекламата като второ. Съсредоточете се върху създаването на подходящи разговори във вашата ниша и включете общността, докосвайки теми и ъгли, които се свързват с ядрото на вашия блог или бизнес послание и съдържание.

Също така, не се страхувайте да се „разклоните“ малко със съдържанието си: ако вашият сайт или марката ви се отнася до детски образователни играчки, определено можете да споделяте съдържание за екологично чисти изкуства & занаятчийски материали, тъй като това все още е от значение за целевата ви аудитория и съответства и на философията на вашата марка.

Можете, разбира се, да популяризирате услугите си, но го правите пестеливо. Това, което написах за партньорските връзки, важи и тук.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Правило №22. Анализ на социалните медии

Правило № 22 за маркетинг на социални медии - Анализ на социалните медииАнализ на Twitter за акаунт в Twitter на WHSR (следвайте ни).

Написах задълбочена статия през ноември 2016 г. за това как да анализирате социалните си усилия, но имайте предвид, че можете да свършите добра работа с инструментите за анализи, които самите социални мрежи ви предоставят безплатно.

 • Facebook Insights – включена в страницата ви във Facebook (т.е. https://www.facebook.com/PAGENAME/insights/), тя ви дава достъп до всички данни за трафика и ангажираността на вашите публикации и извлича статистически данни, които могат да ви помогнат да подобрите споделяното ви съдържание и кампании
 • Анализ на LinkedIn Company Page – включва се в страницата на компанията и можете да видите статистиката като администратор на страницата
 • Анализ на Pinterest – можете да проследявате растежа на последователите, впечатленията, най-фиксираното си съдържание и как каналът ви се движи по Pinterest като цяло
 • Анализ на Twitter – за измерване на ефективността и въздействието на вашия профил върху Twitter. Той е достъпен на https://analytics.twitter.com/user/USERNAME/home

Освен това добрият Google Analytics винаги е ваш приятел.

Най-лесният начин за измерване на успеха ви в Instagram е да се регистрирате за безплатен акаунт в WEBSTA, пълен набор от аналитични данни за Instagram, който да ви помогне да разберете вашата общност и да намерите нови хора, с които да се занимавате; като алтернатива можете да използвате SimplyMeasured, за да получите отчет за представянето на вашия акаунт в Instagram (и други социални медии).

За SnapChat, докато не можете да събирате данни в платформата, можете да го направите на своя уебсайт: присвойте идентификатор или код на всяка кампания в Snapchat за вашия аналитичен пакет, за да проследявате и връщате като данни, които можете да използвате, като броя на кликвания и тяхното разпространение по време на деня.

Ако видите броя на последователите си и степента на ангажираност да не расте след 3-6 месеца, откакто сте започнали да работите върху стратегията си за социални медии, не се отказвайте – има вероятност все още да работите върху развитието на собствения си глас и да публикувате по-последователно, затова продължете да общувате с публиката си, участвайте в чатове и уебинари и намерете „племена“, за които сте готови да допринесете (или създайте своя собствена).

По-специално за SnapChat броячът на последователите е ценна маркетингова информация, която трябва да вземете предвид при оценката на производителността на марката в платформата. Това е така, защото потребителите се нуждаят от QR код или потребителско име, за да следват дадена марка, така че всеки последовател всъщност е умишлен, а не някой, който е решил да следва небрежно. Разказването на страхотни истории помага при спечелването на нови последователи на SnapChat.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Правило №23. Бутони за социални медии

Социалните мрежи, както и редица плъгини за WordPress и други CMS пакети, предоставят кодове на бутони и значки за потребителите, които могат да добавят към собствените си уебсайтове, които посетителите могат да използват, за да ги следват или харесват / популяризират тяхното съдържание с щракване на място.

Малките удобни бутони определено помагат за популяризиране на съдържанието ви без усилия!

Въпреки това, бъдете внимателни, когато питате за промоции и харесвания, особено във Facebook – всъщност мрежата въведе по-строги правила през 2014 г. за борба със спама (и измами) и може да санкционира вашия профил или страница, ако ви хване, че ви открито искат харесвания , независимо дали го правите директно в платформата или на вашия уебсайт.

Най-сигурният начин да постигнете това (с Facebook и с всяка мрежа) е внимателно да напомняте на потребителите си, че нямате нищо против жест на признателност.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter

Правило №24. Реклама и промоция

Ако не можете да отделите твърде много време и ресурси за входящ маркетинг или искате да достигнете до потребители извън кръговете и общностите си, винаги можете да изберете реклама.

Това е още по-надеждно от SnapChat, платформа, която изисква повече време и ресурси, за да се използва като маркетингов актив, така че рекламата е много по-просто решение за генериране на продажби и трафик.

Използването на геофилтри в рекламните кампании SnapChat определено е добра идея, особено ако искате да се присъедините към местни събития или социални каузи за дадена седмица, които помагат за развитието на разпознаваемост на марката и интригите на продуктите. В сравнение със спонсорирането на събитие, геофилтрите са евтини и те донесоха на Алекс Кер над 200 хиляди насочени гледки с едва 15,33 долара.

В Pinterest можете да отидете с популяризирани игли (насочени по рекламна група), а LinkedIn ви предлага реклами въз основа на интереси, демографски данни и категории на работа.

Започнете с тясна рекламна аудитория и след това увеличете обхвата си, докато тествате успеха на рекламите си – това е добър начин да се справите с бюджета си, тъй като рекламата никога не е евтина. Освен това, увеличаването на мощността на трафика на вашите вече силни постове е по-добра идея от това да се опитвате да изградите ангажираност върху чисто нови публикации, които идват с риск от ниска или нулева ROI.

Във Facebook и LinkedIn можете също да закупите спонсорирани публикации и да увеличите вече ангажираните си публикации във Facebook, за да получите повече сцепление и по-високи честоти на кликване. Резултатът на рекламната релевантност на Facebook ще ви помогне да измерите колко ефективна е рекламата по отношение на ангажираността на потребителите (харесвания, коментари, мнения и т.н.), така че да можете ефективно да бюджетирате времето и парите, изразходвани за кампании.

Възползвайте се от възможността да споделяте публикациите си във Facebook във вашия профил, за да им дадете допълнителен безплатен тласък – ще увеличите обхвата и обратната връзка, защото вашите публикации в профила се показват по-често в Newsfeed на вашите приятели и последователи в сравнение с бизнес страниците ( и можете да маркирате приятелите си също).

Друга форма на популяризиране са препоръките на LinkedIn: това са по същество прегледи на вашия професионализъм и ефективност, които ще ви помогнат да се поставите в добра светлина както с перспективни, така и с колеги професионалисти. Препоръките обаче работят само ако са истински (да, всъщност някой може да отиде и да провери дали казаното е истина).

Преди да решите да харчите пари за стандартна реклама в Instagram, излезте и намерете акаунти в Instagram, за да рекламирате, за да увеличите трафика и да увеличите усилията си за брандиране. Ще искате да се свържете с влиятелни лица и по-малки акаунти с лоялни и активни последващи, така че да сте сигурни, че ще получите ROI (насочена информация).

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Кутия за социални медии

Не е нужно да правите всичко ръчно! Ето няколко инструмента, които ще намерите полезни в маркетинга на социалните медии.

Споменавания на марката

BrandMentions помага да наблюдавате и измервате вашата (и конкурентите) маркетингова кампания и маркетингова кампания в социалните медии.

Buzzsumo

Помага ви да намерите теми за маркетинг във Facebook въз основа на това, което работи за вашата ниша в мрежата. За да го използвате, просто въведете ключови думи и вижте какво съдържание се представя по-добре през последните месеци или година.

Hootsuite, Buffer, Klout

Лесно планирайте публикациите си и преглеждайте социалната си статистика, така че да знаете кога е подходящ момент от деня за публикуване на ново съдържание и на кой дял от аудиторията ви.

Pixabay

Намирането на правилното изображение в публичното пространство за вашите социални публикации може да се окаже сложно … така че ето един хубав уебсайт, който предоставя само CC0 изображения.

Заключения

Маркетингът в социалните медии е игра на постоянни усилия за наваксване на промените в социалните медии, подобно на това, че SEO-тата трябва да наваксва актуализациите на алгоритмите на търсачките и да променя най-добрите практики.

Изграждането на взаимоотношения, общуването с вашата аудитория и създаването на свежо, забавно и приятелско съдържание винаги са вашите големи победители навсякъде и по всяко време – те са аспекти в мрежата, които никога не са се променяли през годините. И винаги, винаги добавете стойност на разговора.

Написах статия за увеличаване на вашия блог трафик с Facebook групи и други подобни, ако искате да го проверите. Ето обаче една препоръка от сърцето ми: никога не разчитайте на отделни социални мрежи за вашия трафик, както не бихте направили в Google – твърде лесно е да се разпаднете, когато правилата се променят, функциите умират и се заменят и бизнес моделите растат в нещо друго (като стария MySpace и Friendster).

Не забравяйте, че социалните медии са инструментариум: най-добрите ви активи са вашите собствени медии – вашият пощенски списък, вашият блог и (ако имате такъв) вашата собствена хоствана общност.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me