* Актуализация: Премахна Guhat в безплатен VPS, добавена промяна на цената на cPanel и актуализирани цени за 2020 г..


Когато става въпрос за хостинг на уебсайтове, има много различни опции. Всеки има своите достойнства, различаващи се по характеристики и цени. Днес ще разгледаме по-отблизо хостинга на Virtual Private Server (VPS).

VPS хостингът ви позволява да съхранявате вашите уеб активи в пространство, което е конфигурирано да изглежда и да се чувствате като самостоятелен специален сървър.

Какво е VPS хостинг

VPS означава Virtual Private Server. VPS е затворено пространство на сървър, което има характеристиките на целия сървър. Това означава, че има собствена операционна система (ОС), приложения, ресурси и конфигурации. Всичко това се съдържа в един мощен сървър. Всеки сървър може да има няколко VPS акаунта на него.

Как работи VPS хостингът?

Както подсказва името, цялата предпоставка на VPS хостинг се върти около виртуализацията. С тази технология, цели сървъри могат да бъдат „разделени“ и разпределени на различни хора.

Те споделят един физически сървър, но всеки получава ползите от възможността да настрои и конфигурира своето пространство, сякаш изцяло принадлежи на тях. Това им осигурява висока степен на гъвкавост, заедно с добавен елемент на поверителност – за част от цената на специален сървър.

Технологията за виртуализация оценява сървъра като цяло и след това разделя ресурсите между различни акаунти въз основа на това, което тези притежатели на акаунти са платили. Например, ако сървърът има 128 GB RAM, той може да го раздели на 2 или повече части.

След това на всеки притежател на акаунт ще бъде определена сумата RAM, както е посочено в техния договор за хостинг. Ресурсите, разпределени за всеки акаунт, са само за този акаунт и няма да бъдат използвани, дори ако други акаунти се нуждаят или използват повече.

Какво е VPS хостинг? Най-голямата разлика между споделен и VPS хостинг е как се споделят сървърните ресурси. Обърнете внимание, че специализирани ресурси на сървъра (като RAM и CPU мощност) се разпределят към всеки VPS фрагмент.Най-голямата разлика между споделен и VPS хостинг е как се споделят сървърните ресурси.

От гледна точка на потребителя, VPS хост означава:

 • Гарантирани ресурси – Паметта, времето за обработка, съхранението и т.н. никога няма да бъдат споделени.
 • По-добра сигурност на сайта – Вашият уебсайт (а) ще бъде хостван в изолирана среда. Ако нещо неприятно се случи с профила на вашия съсед, това няма да ви засегне; и
 • Висока степен на гъвкавост – Вие получавате административни правомощия на ниво сървър, като root достъп, избор на OS и други.

Предимства на VPS хостинг

VPS хостингът е перфектният баланс между цена, производителност, сигурност, достъпна цена и поверителност. Някои от невероятните ползи, които ще получите, като използвате услугите, са;

 1. Споделена цена на услугите
 2. Бърза настройка на сървъра
 3. По-добър достъп до сървъра с повече контрол
 4. Частна съдържаща се среда
 5. Подобно ниво на услуги като при специализиран сървър
 6. Мащабируемост за по-добра дългосрочна употреба

Споделен срещу VPS срещу хостинг на специален сървър

Някои може да се объркат малко поради множеството избори, когато става въпрос за споделен, VPS и посветен хостинг. Нека направим кратък анализ и сравнение, за да разберем по-добре основните разлики.

Споделен хостинг

Споделеният хостинг е като споделяне на стая с другите.

Споделеният хостинг е все едно живеете в стая с много приятели. Това означава, че трябва да се поберат в една и съща стая и трябва да разделите цената на няколко неща, защото е достъпна и евтина.

Въпреки това, ако има няколко души, които споделят едно и също пространство, означава, че трябва да има някаква степен на даване и вземане. Ресурсите трябва да бъдат споделени (например 5 души, които се въртят, за да използват миялня).

Това също означава, че това, което засяга един приятел, може да засегне и вас. Ако някой от хората, споделящи това пространство, има грип – може да се заразите и вие. Всичко, което е в тази стая, трябва да бъде споделено между всички вас (звучи малко нехигиенично, нали?).

Има много собственици на уебсайтове, които предпочитат да използват споделени хостинг услуги по простата причина, че е лесно да се управлява и да е на достъпни цени. Доставчиците на хостинг услуги ще се погрижат за поддръжката на сървъра, така че уеб собствениците трябва само да се съсредоточат върху изграждането и експлоатацията на своя сайт.

Разделянето на ресурси понякога може да има непредвидени обстоятелства. Например, ако един уебсайт трябва да е много зает и да използва много ресурси, той може да ви остане в очакване. Това ще се отрази на работата на вашия сайт, без да сте по вина на собствения си. Единствената ви надежда за разрешение е, ако hog-ресурсът пусне ресурси, които използва, или ако вашият уеб-хост се намеси.

VPS хостинг доставчици: InMotion хостинг, TMD хостинг, BlueHost

Специализиран хостинг

Специализиран хостинг на сървъри е като бунгало.

Специализиран хостинг на сървър е като да си собственик на къща. Вие сте свободни да се движите навсякъде във вашия имот, който харесвате. обаче ще трябва да платите за ипотеката и сметките, които могат да бъдат скъпи.

По същия начин, в истински специализиран сървър, вие ще плащате за целия сървър, който не е споделен с никой друг. Ще получите пълен контрол над всички услуги. За съжаление, той е и най-скъпият хостинг вариант и се нуждае от известна техническа експертиза за управление.

Обикновено се използва от тези, които имат уебсайтове със специфични изисквания. Това може да включва възможността да се справят с високи нива на уеб трафик или повишени изисквания за сигурност.

Съответни ресурси

Публикувахме и редица справочници и полезни отзиви за хостинг за тези, които търсят уеб хост.

 • Пълен списък на хостинг доставчиците, които разгледахме
 • Ръководство: Проблеми & решения с евтин уеб хостинг
 • Ръководство: Преминаване от HTTP към HTTPS (SSL)
 • Как да хоствате вашите бизнес имейл акаунти
 • Как да закупите ново или съществуващо име на домейн
 • Как да прехвърлите уеб хост без време за прекъсване
 • Списък на най-добрите хостинг услуги, които препоръчваме
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me