Като блогър е имало моменти, когато търсех повече начини за осигуряване на приходи от блоговете си, отколкото само със спонсорирани публикации и реклами в страничната лента. Сигурен съм, че сте направили същото, за да се опитате да увеличите приходите от блога си. Контекстуалната реклама – наричана също в текстова реклама или връзки към съдържанието в някои случаи – се оказа най-лесният начин за генериране на малък пасивен доход от трафика на моя блог, тъй като единственото, което беше необходимо, беше да вмъкнете връзка (или скриптов код) в съществуващите ми публикации и оставете връзките да ми правят пари.


Както разбрах, когато се направи добре, контекстната реклама също се възползва от читателя. Всъщност, както казва Advertise.com:

Връзките за съдържание предоставят подходящи реклами на посетители, които вече са ангажирани със съдържанието на вашия сайт и се интересуват от нишата, към която рекламодателят е насочен.

Има 4 типа контекстуални реклами, от които можете да избирате:

 • Текстови реклами – проследени текстови връзки към други уеб ресурси, без модални изскачащи прозорци
 • Изскачащи реклами – текстови връзки, които показват модални изскачащи елементи при движение на мишката
 • Банерни реклами – статични, анимирани или видео реклами, които са включени във вашите публикации
 • Партньорски връзки – текстови или банерни връзки, които носят партньорски кодове (ваши или рекламните), които ви печелят комисионна, когато някой направи покупка с помощта на кода.

Можете дори да използвате и четирите типа контекстуални реклами, ако желаете. Съществува и друга страна на връзките към съдържанието и става въпрос за няколко груби въпроса в рекламата, с които трябва да се справите внимателно. Това ръководство е тук, за да ви помогне да вземете важни решения за това как да показвате контекстуални реклами за връзки в блога си по отношение на UX, етиката и уместността.

Натрапчиви или поверителни?

Критични въпроси в контекстната реклама за блогъри Динамичните, базирани на скрипт контекстуални реклами като тези, предоставени от Kontera, InfoLinks и Chitika, могат да натрапват поверителността на потребителя, тъй като те проследяват не само кликванията на потребителите, но и поведението и дейностите за сърфиране във вашия блог и други уебсайтове. Напротив, статичните връзки са по-удобни за поверителност и не проследяват потребителите. Дори когато го правят, проследяването е ограничено до кликвания и тяхното местоназначение. Следват две насоки за здрава здравина:

 • Уверете се, че потребителите ви дават своето „напред“ за динамични реклами, тъй като по-вероятно е да приемат вашите реклами и да чувстват, че сте надежден блогър, който умишлено няма да изложи своите данни на риск. Можете да направите това с анкети на място, вашия пощенски списък или с модални диалози, които питат посетителите ви дали искат да активират реклами (или да деактивират устройства за блокиране на реклами) в своите браузъри. (Повече за това по-късно в ръководството).
 • Ако използвате статични връзки, поставете ги там, където имат по-голям смисъл със съдържанието на вашия блог, и ги разнообразете от обикновените си връзки с персонализиран CSS.

Във всеки случай имайте политика за поверителност, където да информирате потребителите какъв тип реклами разрешавате в блога си и да ги информирате за всички рискове за поверителност, свързани с зареждането на рекламата, преглеждането и щракването. Попитах колега блогър – Кристофър Ян Бенитес – какво мисли по въпросите, свързани с контекстуалните реклами, и това е отговорът, който ми даде:

По отношение на динамичните реклами проблемът е уместен. Отново се занимава и с това как тези видове реклами могат да помогнат да направите съдържанието ви по-полезно в дългосрочен план.

Има и вашата целева аудитория, за която трябва да се занимавате – виждате ли ги като ценни читатели на вашето съдържание или просто искате да ги примамите да щракнат върху вашите връзки?

Според мен, освен ако не получавате хиляди и милиони гледания в блога си, използвайте статични реклами вместо динамични реклами. Това е твърде разрушително, тъй като връзките просто се появяват на случаен принцип и всъщност не предоставят толкова голяма стойност за разлика от статичните реклами, където можете да контролирате променливите за това къде и как ще се показва връзката ви в публикацията.

Проблемът с разкриването

Това обикновено не е проблем при динамичните контекстуални реклами. Както можете да видите на тази екранна снимка от EarnWithAWebsite.com, динамичната рекламна система за InfoLinks автоматично диверсифицира рекламите от обикновените връзки:

Пример от EartnWithAWebsite.com: InfoLinks Връзки VS. Редовни връзкиПример от EartnWithAWebsite.com: InfoLinks Връзки VS. Редовни връзки

В този блог сините връзки са редовни връзки, докато оранжевите връзки с пунктирана долна граница са контекстуални реклами. Случаят за статичните връзки е малко по-различен.

Например:

Пример: Статичните реклами НЕ се засягат от софтуера AdBlock PlusПример: Статичните реклами НЕ се засягат от софтуера AdBlock Plus

Това са всички статични банери в моя блог n0tSEO.com и веднага можете да забележите две неща:

 • Банерите не носят саморазкриване. Те са поставени редакционно в този случай, така че няма нужда от отказ от отговорност. Ако обаче исках да го имам, ще трябва сам да го напиша.
 • Въпреки че активирах AdBlock, когато направих екранна снимка, софтуерът изобщо не разпознава тези банери като реклами, тъй като те не са базирани на скрипт.

Динамичните контекстуални реклами всъщност вече се показват със собствен стил и разкриване от трети страни, но статичните реклами изискват да добавите ръчно тези два слоя на разкриване:

 • CSS стайлинг, за да разнообразите тези връзки и банери от други връзки и графики във вашия блог
 • Отказ от отговорност на място и след публикуване, за да предупредят потребителите за наличието на реклама и какво да очакват

„Блогерите трябва да маркират спонсорирано съдържание, за да спазват етичните стандарти и [читателското] доверие“, заяви Иван Додиг, редактор на „Изкуството на туризма“. „С немаркирано спонсорирано съдържание отблъсквате [вашата] аудитория.“ Форматът на разкриване, който използвате, няма значение и „може да бъде под формата на банер или само [а] текстова бележка“, както казва Додиг, стига да уведомите читателите си за естеството на тези връзки. Международните закони също така изискват всички рекламни взаимоотношения да бъдат разкрити на обществеността.

Проблемът с Ad-Blockers

Според доклад за блокиране на реклами за 2015 г. от Business Insider, броят на потребителите на глобално блокиране на реклами е нараснал от 121 на 181 милиона от 2014 г., тенденция, която тревожи рекламната и издателската индустрия.

„От юни 2015 г.“, в доклада на графиката за статистически данни се казва, „имаше 198 милиона активни потребители месечно за основните разширения на браузъра, които блокират рекламите“. От гледна точка на читателя обаче тази статистика може да означава съвсем различно явление.

Като коментатор към горепосочената свързана страница Business Insider написа:

Adblock възникна, защото уебсайтовете злоупотребяваха изцяло с посетителите. Всеки уебсайт, който посещавам, моят брояч на adblock винаги показва число, по-голямо от 10. Това е безумно колко изскачащи реклами във вашето лице и видеоклипове за автоматично пускане има. (…) Използвам рекламен блок на forbes, защото уебсайтът им е известен за изскачащи реклами. Толкова е лошо, че страницата дори не се зарежда. Така че, когато сега посещавам, те не ми позволяват да чета техните статии, освен ако не изключа adblock. Ами познайте какво, аз не чета forbes вече. Много лошо. Загубихте читател, защото сте прецакали потребителското изживяване толкова много.

Затова бих ви поканил да разгледате видовете реклами, които предлагате в блога си, както и причините, поради които потребителите могат да изберат да ги блокират.

Най-лесният начин е да създадете анкета в блога си или да разпространите анкета на своите посетители и абонати, като ги попитате дали се страхуват от реклами или дали са се сблъскали с някакви злонамерени реклами, които правят блога ви опасен за сърфиране.

Ако използвате базирани на скрипт динамични реклами (напр. InfoLinks), можете да внедрите отказ от отговорност, базиран на бисквитки, който открива рекламни блокери и изскача съобщение, питащо читателите дали биха били толкова любезни, че да позволят реклами в блога ви в замяна безплатно съдържание.

За блоговете, базирани на WordPress, има безплатен плъгин, наречен adBlock Alerter, който прави това за вас.

Друг начин за заобикаляне на проблема – и намаляване на страха на читателите ви от злонамерен код в рекламите – е да използват статични връзки с броячи. Този метод е използван често в миналото (и все още се използва) с партньорски връзки, за проследяване на кликвания и техните референти, така че все още е добра алтернатива на динамичните реклами.

В крайна сметка статичните реклами работят като партньорски връзки – те са прости връзки, без скриптове, така че няма да задействат действие от софтуера за блокиране на реклами.

IZEA използва този метод с връзки на рекламодатели в спонсорирани публикации, но можете също така да посъветвате директните си рекламодатели да проследяват кликвания и реализации с Google Analytics и услуга като Bit.ly или да използват собствени системи като Linktrack (безплатни и платени). Може да искате да добавите тази информация към вашия медиен комплект.

Контекстуални реклами във вашите публикации… и публикации на гости?

Да, ще искате да ги поставите както в свои собствени публикации, така и в публикации на гости в блога си, но искате да анализирате двата отделни случая за динамични и статични реклами.

Нека първо да разгледаме случая със статичните реклами и като пример да кажем, че позволявате на гостите блогъри да включват една или повече партньорски или продуктови връзки в своите публикации.

Когато получите заявка от рекламодател, който иска да прикачи контекстуална връзка към ключовите думи на вашия гост писател, и тази връзка отива към уебсайт, който е пряк конкурент на марката на писателя, писателят може да се почувства предаден и да прекрати връзката с вас, или дори да поискате да й върнете публикацията за гости, за да я публикувате другаде, тъй като сте били на път да съсипете нейното съобщение за марката с тази реклама за връзка. Не искате това да се случи!

Взаимоотношенията в Blogger са твърде ценни, за да ги възпрепятстват за малка реклама.

Най-сигурният начин да разгледате статичните контекстуални реклами в публикациите на гости е да се свържете с писателя и да им уведомите, че има възможност за вас да включите платена връзка в публикацията си към определена марка. След това попитайте писателя дали може да възникне конфликт на интереси от разположението на рекламата и как се чувстват по въпроса. Независимо дали получавате „да“ или „не“ като отговор, ще потвърдите доверието на писателя и те може да искат да допринесат отново за вашия блог в бъдеще.

Динамичните реклами поставят връзки автоматично в публикациите ви, така че, освен ако не създадете категория „Публикации на гости“ и не я изключите от софтуерните настройки или не отхвърлите напълно връзката реклама, няма да можете да направите нищо за разположението. В такъв случай обаче гост-блогърите вече ще знаят, че допринасят за блог, който пуска динамични реклами. Ако не по някаква причина, свържете се с тези блогъри и ги уведомете за това.

Като общо правило, искате да сте сигурни, че не възникват конфликти на интереси със свързаните към ресурси и съобщения за марката, които вашият гост писател е поставил в основната част на публикацията.

Отвъд етиката – това ли е уместно?

Един от най-големите проблеми на рекламата е, че рекламите трябва да имат смисъл в контекста на страницата, на която са поставени. Що се отнася до публикациите в блога, релевантността е от ключово значение – всяка връзка, която вие или вложките или рекламните скриптове в съдържанието трябва да работи в полза както на читателя, така и на рекламодателя. Запитайте се: Добавя ли тази връзка стойност?

Това е от съществено значение: ако връзката не добавя стойност към съдържанието ви, не я поставяйте.

В идеалния случай рекламодателят ви трябва да знае по-добре, но понякога това няма да се случи, тъй като рекламодателят може да се съсредоточи твърде много върху поставянето на ключови думи, вместо върху контекстната релевантност, така че ще трябва да се намесите и да се опитате да промените нещата в полза на читателската си блог. Публикацията от Advertise.com, която споменах по-горе, гласи, че съдържанието връзки

(…) винаги са от значение за съдържанието на страниците, на които се появяват, предлагайки на потребителя връзка към продукт или страница, свързана със съдържанието, към което вече са проявили интерес.

Факт е, че те трябва да са винаги уместни – оттук прилагателното „контекстуално“ – но:

 • когато рекламодателят поставя ключови думи пред контекста,
 • когато блогърът му даде пропуск само за да печели пари,
 • когато рекламният скрипт е неправилно конфигуриран,

… тогава и вие, и рекламодателят рискувате да отчудите читателите, намалявайки доверието им в блогъра и в свързания източник.

Например, дали бинго е добра рекламна тема за блог за родители?

Още през 2014 г. намерих начин да направя този вид връзка да пасне на един от моите блогове за родители, когато говорих за игри, които майките и татковците могат да играят, за да извлекат стрес. Тъй като лично проверих уебсайта на рекламодателя и установих, че е безопасно за някой, който иска да играе по умерен, безопасен начин (който е единственият, който отговаря на моята лична етика), с рекламодателя и имахме сделка. Този пост обаче работеше, защото беше за родителите за родителите, а не за бебето. Ако моят блог се отнасяше само за грижите за бебето, бъдете сигурни, че няма да има начин да го накара да работи по отношение на уместността!

Слово за предпазливост с разтягане на тема за добре дошли реклами

Направих това, когато бях по-малко опитен като спонсориран блогър преди 2010 г., но научих за моя сметка, че оставяйки рекламодателите ме убеждават да наруша общия баланс на темите на моя блог, само за да могат да поставят контекстуална връзка или да ме накажат да напиша спонсорирана публикация по определена тема изобщо не беше подходяща, нито разумна. Читателската ми публика започна да се чувства несвързана със съдържанието, което предоставях и в крайна сметка платих последствията. (И това беше просто личен блог! Помислете два пъти, когато става въпрос за вашия нишов блог, от който печелите пари.)

Контекстуалните връзки също трябва да имат смисъл от гледна точка към кои компании да се свържат и какво да правят, за да не прогонят читателите. Анания Деброй от TechSling поставя опасността от това да не го направите в прост списък:

1. Поставянето на такива реклами точно в средата на текста може да дразни потребителите, които разглеждат съдържание 2. Поставянето на конкурентни реклами заедно със собствените реклами [са объркващи] 3. Разсейват хората от фокусирането върху важно съдържание

Ключовите моменти тук са раздразнението на потребителите, конкурентните реклами и разсейването на читателя. Обърнете внимание на тези три опасности.

Как да се справим със скептични четци

Някои читатели ще предприемат вградено разкриване за статични контекстуални връзки (например партньорски връзки) по грешен начин, като избягват тези връзки. Пример за това е блогърът Оранкей, който писа за това, защо съблича параметрите на афилиейт от всички партньорски връзки, в които се натъква:

Е, давам на компанията, която продава продукта или управлява сайта, повече пари. (Тъй като те не трябва да плащат филиал), аз също не оценявам работата, която партньорът свърши с препоръчането на сайта или продукта за мен.

А какво ще кажете за Джеймс Фармър от WPMU DEV защо не харесва партньорските връзки?

Защо ги мразя? Е, първо, защото те корумпират и унищожават мрежата. Сериозно.

Кристофър Дж. Бенитес сподели умни съвети в този смисъл, като работи за доверието на вашите читатели, когато станат прекалено скептични към вашите връзки:

Искате хората да кликнат върху вашата партньорска връзка и да ги конвертират в купувачи, за да можете да печелите комисионната си. Това обаче ще бъде трудно, ако се изисква да информирате читателите си, че вашите връзки са партньорски връзки. Като казва, че връзките са от партньорски сайтове, това нарушава потока на съдържанието ви и може да обезкуражи посетителите да кликнат върху някоя от вашите връзки. Има два начина да се справите със статични реклами, за да помогнете на съдържанието си да тече по-добре и да не нарушава потребителското изживяване.

 1. Създайте съобщение на страницата си в долния колонтитул или условия, че публикациите ви могат да съдържат партньорски връзки, така че не е нужно постоянно да го споменавате в съдържанието си. Пример за това е блогът на Райън Бидулф в Рая.
 2. Бъдете доверчиви. Ако хората ви се доверят и ви повярват, те ще купуват от вас, дори ако споменете, че във вашия сайт има партньорски връзки. Това вероятно ще отнеме много работа – създаване на мрежи, изграждане на връзки с други блогъри, за да назовем няколко, но това е най-добрият начин да извлечете максимума от статичните си реклами.

Може също да искате да прочетете Карол Тис „Как един блогър спря да смуче при партньорски продажби и Ейми Лин Андрюс“ Разкривате ли правилно? пост.

храна за вкъщи

Има няколко начина от това ръководство:

 • Контекстуалните реклами за връзки предлагат добри възможности за получаване на страничен пасивен доход от вашия блог.
 • Те могат да добавят стойност към съдържанието ви, ако държите на уместността си в полезрението, възпроизвеждате етично и съобщавате на вашите рекламодатели всякакви проблеми с приложимостта..
 • Бъдете внимателни, когато се присъединявате към динамични рекламни платформи като InfoLinks или Kontera, тъй като рекламната система, която използват, проследява потребителите във вашия блог и извън него, добавяйки проблеми с поверителността и сигурността, с които посетителите може да не искат да се справят с.
 • Използвайте динамични реклами, когато аудиторията на блога ви нарасне до хилядите. Използвайте статични контекстуални реклами (връзки и / или банери), ако имате по-малко от 1000 посетители на ден.
 • Ако аудиторията Ви е силно защитена с поверителността и сигурността и има големи шансове, че ще използват блокиращи реклами системи, изберете статични контекстуални реклами.
 • Свържете се с гост блогъри, допринесли за вашия блог, преди да се съгласите на заявката на рекламодател да постави контекстуална реклама за връзка в публикацията си (за статични реклами) или да уведомите писателите, че пускате софтуер, който автоматично поставя контекстуални рекламни връзки във всичките ви публикации ( за динамични реклами).
 • Разкриването на рекламни отношения и създаването на политика за поверителност е задължително, за да спечелите доверието на вашите читатели и да спазвате международните закони.
 • Обърнете внимание, че рекламите ви няма да разсейват вашите читатели, дразнят посетителите за първи път и поставят конкуренти на същата страница.
 • Не на последно място, не компрометирайте актуалния баланс и уместността на вашия блог заради рекламодателя.

Добър метод за предотвратяване на проблеми е да анкетирате посетителите си поне веднъж годишно, за да научите за чувствата им към контекстните реклами в публикациите ви и за всякакви други реклами, които можете да пускате на уебсайта си.

Ако оплакванията и наименовниците превъзхождат позитивите, може би е по-добре да преосмислите рекламната си политика.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me