Вероятно сте чували за персони на купувачи или персони за четене и знаете, че те са важен маркетингов инструмент за изграждане на блог или бизнес.


Но какви точно са персони? Как изглеждат те и как ги използвате?

Персонажите са мощен маркетингов инструмент и ключ към по-висока ангажираност и лоялност на потребителите. Помагайки да разберете вашата целева аудитория, персоналът може да направи всяка стъпка от вашата маркетингова стратегия по-бърза, лесна и по-ефективна.

Тази публикация ще ви преведе какви точно са персонажите, защо са толкова мощен инструмент и как можете да ги използвате за разрастване на вашия блог или бизнес.

Какви са купувачите?

С две думи, персона на купувача (наричана още „читателска персона“ или „читателски профил“ за блогъри) е измислено, но основано на данни описание на човек, който представлява вашата идеална или целева аудитория. Персона може да бъде всякаква дължина от кратка биография от няколко изречения до страници с описание и подробности.

Според експерта за развитие на персонала на купувача Тони Замбито,

„Персонажите на купувача са базирани на изследователски архетипни (моделирани) представи на СЗО купувачи са, Какво те се опитват да постигнат, какво цели управляват поведението си, как те мисля, как те Купува, и защо те вземат решения за покупка. “

Защо са важни персоните?

Персона е решаващо средство за определяне, разбиране и достигане до вашата целева аудитория.

Представете си, че се опитвате да измислите идеи за публикации в блога за новото си стартиране.

Знаете, че колкото повече стесните аудиторията си, толкова по-лесно ще бъде мозъчната ви атака. Ако целевата ви аудитория е „всички“, ще трябва да измислите теми, които да се харесат на всички. Невъзможно, нали?

Кажете, че вашето стартиране е базиран на абонамент пакет от маркетингови инструменти, специално създадени за електронна търговия. Знаете, че вашата целева аудитория е бизнес за електронна търговия, така че сега можете да излезете със списък с идеи за публикации в блогове, от които бизнесът за електронна търговия може да се интересува.

Но това все още е доста широка цел.

Насочвате ли се към собственика на малък бизнес за електронна търговия или маркетинг мениджър на по-голяма компания? Техните специфични нужди и предизвикателства ще бъдат много различни. Публикацията в блога, която е полезна за собственик на малък бизнес, може да е твърде обща или опростена за маркетинг мениджъра.

Това е една от причините персонажите на купувачите да са толкова мощни: колкото по-малка е вашата целева аудитория, толкова по-фокусиран може да бъде вашият маркетинг. Персона на купувача ви позволява да насочите маркетинга си към лазер не само към обща индустрия или демографски, а към конкретен човек.

Какви данни трябва да включва човек?

Персона на купувача може да включва неща като:

 • Демографски данни като възраст, пол, националност и т.н. (ако е приложимо)
 • Промишленост, длъжност и отговорности
 • Ниво на опит, техническа експертиза
 • Предпочитан метод или стил на комуникация
 • Предпочитани социални мрежи, блогове и други източници на информация
 • Предпочитани формати на съдържанието (публикации в блогове, подкасти, инфографика, слайдове и др.)
 • Какви въпроси задават, предизвикателства пред които са, общи възражения, типично пътуване на купувача

… Но не се чувствайте така, че трябва да включите всичко. Може да бъде лесно да се затънете в неподходящи подробности. Не се притеснявайте колко деца или домашни любимци има вашата персона, независимо дали тя пие чай или кафе (освен ако това не е свързано с вашия бизнес) или дали трябва да я наречете Джейн или Джоан. Притеснявайте се само за подробности, които са от реални данни и влияят на начина, по който достигате до вас.

Съсредоточете се върху подходяща и приложима информация, която ще можете да използвате в маркетинга си, като надеждни източници на информация на клиентите си, какви теми и формати предпочитат и какви предизвикателства са изправени.

Как да събираме данни за вашите персони

Въпреки че персонажите на купувачите са измислени, те все още трябва да се основават на реални данни.

Персонаж на купувач, който се върти на въздух или въображението ви няма да е много полезно за насочване към реална, конкретна аудитория. За да могат вашите персонажи за купувачи да бъдат полезни, те трябва точно да отразяват истинската ви аудитория.

Как събирате тези данни? Можеш:

 • Вкопайте се в анализите си. Независимо дали използвате Google Analytics или друга услуга, ще имате достъп до обща демографска аудитория, която може да ви изведе на правилния път към изграждането на точна персона.
 • Изпратете анкета. Независимо дали към вашия имейл списък, клиенти или клиенти, можете да изпратите анкета, за да съберете необходимите данни.
 • Интервю на вашите клиенти. (Този процес е наистина чудесен за създаване на проучвания на случаи на клиенти или истории за успех, които можете да използвате и на уебсайта си.)

От данните, които събирате, можете да намерите общи неща и да използвате тази информация, за да съберете в истинска персона на купувача, базирана на данни.

Можете да използвате шаблон от Hubspot или Buffer, за да започнете и да го променяте, разширявате или опростявате според вашите нужди.

Наистина ли са необходими персони?

Шаблон за персонализиране на хъбспотHubspot има удобно ръководство и шаблон, които можете да използвате като отправна точка.

В маркетинга няма отговори, отговарящи на един размер, и можете да постигнете успех, без да използвате персони. Това каза, personas са чудесен маркетингов инструмент с много предимства:

 • Персоналите ви помагат да насочите съдържанието си с лазерен фокус. Говориш един на един, вместо да се опитваш да извикаш в тълпата.
 • Вие не само знаете какво съдържание се харесва на вашите клиенти и читатели, но къде да намерите тези потребители. Правейки вашето персонално проучване, ще откриете най-добрите уебсайтове и платформи за социални медии и местата, където са вашите идеални клиенти, така че знаете къде точно да пускате на пазара.
 • Персонажите също могат да се използват за сегментиране на вашата аудитория и създаване на персонализирано съдържание за всеки сегмент. Ако се насочите към няколко различни типа идеални клиенти, можете да създадете подробна персона за всяка група и след това по-лесно да създадете съдържание, насочено към всяка конкретна група или сегмент.

А персоните не са само за бизнеса; те също са чудесен начин за изграждане на всяка блог аудитория. Имайки предвид идеална читателска персона, много по-лесно е да измислите конкретни теми за публикации в блога, които вашата читателска публика ще хареса. Също така ще ви даде идеи за друго съдържание, което да създавате, стратегии за осигуряване на приходи, които ще работят и как да пускате на пазара блога си и да изграждате читателската си аудитория.

Какво е обратната страна?

Много хора не използват персони и има основателни причини за това.

Вероятно причината номер едно е, че персоналът може да отнеме много време и да струва скъпо. Ако искате точни, базирани на данни персони, ще трябва да отделите време за изследване. Независимо дали слагате анкета, събирате и пресявате аналитични данни или отделяте време за интервю с клиенти, това е инвестиция.

Някои маркетолози също изтъкват, че може да бъде трудно и дори вредно за бизнеса да се опитат да съберат персонал за купувачи в ранните етапи на своя бизнес и маркетинг на съдържание.

Както пише Маркъс Шеридан,

Докато не работите известно време и не получите шанс да работите с различни клиенти, не е възможно да знаете кои са вашите идеални персони.

И докато не сте имали шанса да създавате съдържание (станете страхотен учител) и да гледате какво дава резултати и какво не (както слушате аудиторията си през цялото време), не е възможно да знаете кои са вашите купувачи..

О, и една последна точка: Тъй като вашият бизнес винаги се развива, толкова са и вашите купувачи.

Той също така посочва, че включените сложни процеси за създаване на персонал на купувачите могат да доведат до „парализа на анализа“ и да отложат всеки действителен маркетинг.

И така, как можете да избегнете тези проблеми и да получите ползите от персонала на купувача?

Вероятно можете да се възползвате от подробна персона на купувача, ако:

 • Имате добра обща представа за конкретната аудитория, която се опитвате да насочите.
 • Вашият блог или бизнес са от известно време и имате достатъчно клиенти или читатели, за да съберете реални данни от.

От друга страна, ако …

 • Тъкмо започвате и все още нямате клиентска база или публика
 • Не сте сигурни кого насочвате конкретно

… тогава по-основна персона може да бъде полезна за вас, но подробна персона, базирана на данни, вероятно не е на снимката.

Как да използвате персонажи при създаване на съдържание

След като създадете вашите персонажи, можете да ги използвате като помощно средство в:

 • Мозъчна атака по темите в блога. Следващия път, когато мислите за идеи за публикации в блога, издърпайте персонал за купувача за вдъхновение. Ако сте интервюирали клиентите си за техните предизвикателства и въпроси, трябва да имате много материали за публикации в блога.
 • Писане на публикации в блогове. Когато пишете публикациите си, имайте предвид личността си. Помислете да напишете публикация в блог като чат или писмо до конкретен човек.
 • Писане на уеб съдържание. Когато пишете началната си страница, за страницата, страницата за контакти, често задаваните въпроси и т.н., помислете за това, което вашата персона иска да вижда там и как можете да отговорите на техните въпроси и започнете да изграждате връзка с вашето уеб съдържание.
 • Мозъчна атака на допълнително съдържание. Дали вашата целева аудитория предпочита да слуша подкаст, да види инфографика или да изтегли електронна книга? Какви теми биха били те най-полезни и уместни? Вашата персона ще ви помогне да разберете.
 • Изграждане на вашата блог аудитория. С вашата персона, вие имате източник в кои мрежи от социални медии трябва да бъдете, какви блогове следват, че можете да публикувате гост и какви източници на информация имат доверие, където можете да пускате на пазара.

Във всички ваши маркетингови стратегии, като започнете с вашите персонажи, които ще имате предвид, ще ви помогне да насочите идеалната си аудитория и да постигнете по-добри резултати.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me