„Прост, глупав“

Това ми каза моят учител, когато става въпрос за писане.


И до днес все още се старая да пиша просто, но по дяволите, това винаги е по-лесно, отколкото да се направи.

Работата е там, че читателите винаги ще предпочитат просто писане, защото е по-лесно за разбиране. Ако искате да спрете да плашите читателите си далеч, трябва да знаете какво означава да пишете просто и да се научите как да го направите.

Разбиране какво просто означава

Простото писане е по-лесно за разбиране

Ако писането ви е сложно и объркващо, аудиторията ви не може да разбере какво е вашето послание. Когато това се случи, в крайна сметка ще загубите вниманието им.

Трябва да сте кратки и ясни в това, което пишете, за да можете да прецените. Не отвличайте вниманието им с ненужни жаргони или прекалено сложни изречения.

Просто писане може да предаде сложни теми

Алберт Айнщайн веднъж каза:

Ако не можете да го обясните просто, не го разбирате достатъчно добре.

Със сигурност Айнщайн беше гений, който разбра някои доста сложни теми, но също така знаеше как да ги обясни с по-прости думи.

Ако темите, които пишете, често са специализирани или сложни, възможността да я свалите и обясните по ясен и кратък начин може да бъде мощен инструмент за управление.

Просто писане означава писане умно

Това, че пишете просто, не означава „изхвърлянето му“ за читателите. Съдържанието ви все още може да бъде умно дори и с прости думи.

Последното нещо, което бихте искали да направите, е да поговорите с вашите читатели. Това е просто грубо или дори възможно обидно.

Простото писане понякога може да бъде относително

Различните хора имат различни идеи какво означава “просто”. Това, което е просто за ракетния учен, може да не е толкова просто за лекар или обратното.

Например статиите в Web Hosting Secret Revealed могат да бъдат от техническа страна, когато става въпрос за уеб инструменти. По-долу е откъс от статия, която говори за кодиращата платформа CodeLobster и ако не сте програмист или разработчик на софтуер, някои от жаргона може да ви отидат над главата.

Решенията като посочените по-долу може да са доста технически, но забележете, че все още се пише по начин, който е лесен за четене и разбиране.

Досега трябва да имате обща представа какво означава да опростите писането си. Така че, нека поговорим как всъщност да направите писането си по-лесно с тези няколко полезни съвета.

Как да опростите писането си

1. Пишете така, както разговаряте с читателите си

Една статия трябва да е като разговор, а разговорите са двупосочна улица. Когато хората харесват начина, по който говорите, е по-вероятно да говорят с вас.

Най-добрите писатели са тези, които могат да ви накарат да се почувствате като в стаята и да ви говорят.

Как правят това? Те използват случайни думи, хвърлят някои лични анекдоти, използват познати изрази. По принцип те правят писането им звучещо човешко. Така че, не се страхувайте да поддържате ежедневните си статии, за да се свържете с вашите читатели.

2. Използвайте илюстрации в своя полза

Хората са визуални създания. Понякога трябва да видим нещата, за да го разберем, поради което илюстрациите или графиките могат да бъдат чудесен начин да опростите вашата точка към читател.

Един поглед към графиката по-долу от тази статия за различните строители на уебсайтове и веднага можете да разберете какво се опитва да ви каже.

уебсайт строител v wp faceoffИзображенията и графиките могат да бъдат мощен инструмент за предаване на вашето съобщение, използвайте го разумно. Плюс това хората обичат да гледат снимки.

3, Отрежете мазнините от писането си

Една от основните грешки, които писателите често правят, е да пишат в суперлативи или преувеличено.

Прочетете следното описание:

„Ограниченията във времето и съкратените интервали от внимание доведоха до това, че обикновеният читател е експоненциално по-бърз при консумация на съдържание, затова е наложително да се избягват сложните и дълги изречения, тъй като пречат на времето на читателя.“

Това е просто сбъркан начин да се каже „хората имат по-малко време за четене, така че не пишете в дълги и сложни изречения“.

Не се опитвате да напишете пиеса на Шекспир или книга на Толкин, така че намалете ненужните думи и размажете изреченията си.

Ако не го използвате в разговор, извадете го.

4. Някой да прочете написаното от вас

Добър тест за лакмус, който да провери написаното ви: Помолете някой друг да го прочете.

Свежият чифт очи е страхотен, когато се нуждаете от обратна връзка относно написаното. Помолете ги (хубаво) да прочетат написаното от вас и да ги редактирате. Кажете им да бъдат безмилостни в редактирането си, за да знаете къде бъркате.

Ако те могат да разберат темата ви, дори и да не са запознати с нея, вие я правите перфектно.

5. Поддържайте кратките си абзаци и изречения

Направи ми услуга. Прегледайте тази статия и вижте дали има дълги параграфи в нея.

Ще ви спестя времето, няма такова.

Повечето от абзаците ми не надхвърлят три реда и не бих препоръчал да преминават над шест реда на параграф. Причината е, че по-късите абзаци могат да помогнат на читателите да обработят по-лесно вашето писане.

Същото важи и за изреченията. Поддържайте изреченията си кратки с максимум 25 думи на изречение. (Въпреки че има моменти, когато променливостта на дължината може да бъде добро.)

Когато вашите абзаци и изречения са кратки, прости и сбити, това дава на мозъка на читателя време да усвои и разбере какво пишете. По същество е сходно да дадеш на мозъка мисловен дъх, преди да скочиш на следващия мисловен влак.

Нека го поддържаме просто

На този ден и възраст, ние постоянно сме бомбардирани с текст отвсякъде. Направете услуга на читателите на блога си, дръжте писането си просто и лесно за четене, за да не ги плашите.

Не забравяйте, че ако можете да пишете по-просто, тогава ще пишете по-добре.

И така, какво мислите? Предпочитате ли дългото и сложно писане или ви харесва, когато всичко е изложено просто и лесно?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me