“Hold det enkelt, dumt”

Det var, hvad min lærer sagde, jeg skulle gøre, når det kommer til skrivning.


I dag prøver jeg stadig mit bedste for at holde min skrivning enkel, men pokker, det er altid lettere sagt end gjort.

Sagen er, at læsere altid foretrækker enkel skrivning, fordi det er lettere at forstå. Hvis du vil stoppe med at skræmme dine læsere væk, skal du vide, hvad det betyder at “skrive enkelt” og lære, hvordan man gør det.

At forstå, hvad enkle midler

Enkel skrivning er lettere at forstå

Hvis din skrivning er kompleks og forvirrende, kan dit publikum ikke forstå, hvad der er din besked. Når det sker, vil du ende med at miste deres opmærksomhed.

Du skal være kortfattet og klar i det, du skriver, så du kan få dit punkt på tværs. Undlad at distrahere deres opmærksomhed med unødvendige jargons eller overdrevent komplekse sætninger.

Enkel skrivning kan formidle komplekse emner

Albert Einstein sagde engang:

Hvis du ikke kan forklare det simpelt, forstår du det ikke godt nok.

Selvfølgelig var Einstein et geni, der forstod nogle temmelig komplicerede emner, men han vidste også, hvordan man skulle forklare dem på enklere vilkår.

Hvis de emner, du skriver, ofte er specialiserede eller komplekse, kan det at være i stand til at koge det ned og forklare det på en klar og kortfattet måde være et kraftfuldt redskab til at bruge.

Simple Writing Betyder Skrivning Smart

At holde din skrivning enkel betyder ikke ”dumme det ned” for læsere. Dit indhold kan stadig være smart, selv med enkle ord.

Den sidste ting, du gerne vil gøre, er at tale med dine læsere. Det er bare uhøfligt eller endda muligvis stødende.

Enkel skrivning kan undertiden være relativ

Forskellige mennesker har forskellige ideer om, hvad “enkelt” betyder. Det, der er simpelt for en raketforsker, er måske ikke så simpelt for en læge, eller omvendt.

For eksempel kan artikler på Web Hosting Secret Revilled være på den tekniske side, når det kommer til webværktøjer. Nedenfor er et uddrag fra en artikel, der taler om kodningsplatformen CodeLobster, og hvis du ikke er en programmør eller softwareudvikler, kan noget af jargon muligvis gå over dit hoved.

Setninger som dem, der er fremhævet nedenfor, kan være temmelig tekniske, men bemærk, at det stadig skrives på en måde, der er enkel at læse og forstå.

På nuværende tidspunkt bør du have en generel idé om, hvad det betyder at forenkle din skrivning. Så lad os tale om, hvordan du faktisk gør din skrivning enklere med disse få nyttige tip.

Sådan forenkler du din skrivning

1. Skriv som om du taler med dine læsere

En artikel skal være som en samtale, og samtaler er en tovejsgade. Når folk kan lide den måde, du taler på, er de mere tilbøjelige til at tale med dig.

De bedste forfattere er dem, der kan få dig til at føle dig som om de er i rummet og taler til dig.

Hvordan gør de det? De bruger afslappede ord, de kaster nogle personlige anekdoter, de bruger velkendte udtryk. Grundlæggende gør de deres forfattere lydlige menneskelige. Så vær ikke bange for at holde dine artikler afslappet for at oprette forbindelse til dine læsere.

2. Brug illustrationer til din fordel

Mennesker er visuelle væsener. Nogle gange er vi nødt til at se ting for at forstå det, og derfor kan illustrationer eller grafik være en god måde at hjælpe med at forenkle dit punkt til en læser.

Et kig på grafen nedenfor fra denne artikel om de forskellige webstedsbyggere, og du kan straks forstå, hvad den prøver at fortælle dig.

webstedsbygger v wp faceoffBilleder og grafik kan være et kraftfuldt værktøj til at formidle din besked og bruge den med omhu. Plus, folk kan godt lide at se på billeder.

3, Trim fedt fra din skrivning

En stor fejltagelse, som forfattere ofte gør, er at skrive i superlativer eller en overdrevet måde.

Læs følgende beskrivelse:

“Tidsbegrænsninger og forkortede opmærksomhedsspænd har ført til, at den gennemsnitlige læser er eksponentielt hurtigere til at indtage indhold, og det er derfor bydende nødvendigt, at komplekse og lange sætninger undgås, da de hindrer læsernes tid.”

Det er bare en indviklet måde at sige ”folk har mindre tid til at læse, så skriv ikke i lange og komplekse sætninger”.

Du prøver ikke at skrive et Shakespeare-teaterstykke eller en Tolkien-bog, så skære ned på de unødvendige ord og declutter dine sætninger.

Hvis du ikke bruger det i en samtale, skal du tage det ud.

4. Få nogen til at læse din skrivning

En god lakmustest til at tjekke din skrivning: Bed en anden om at læse den.

Et nyt par øjne er godt, når du har brug for feedback på din skrivning. Bed dem (pænt) om at læse igennem din skrivning og redigere dem. Bed dem om at være hensynsløse i deres redigering, så du ved, hvor du messer sammen.

Hvis de kan forstå dit emne, selvom de ikke er bekendt med det, gør du det perfekt.

5. Hold dine afsnit og sætninger korte

Gør mig en tjeneste. Scan over denne artikel, og se, om der er nogen lange afsnit i den.

Jeg sparer dig tid, der er ingen.

De fleste af mine afsnit går ikke over tre linjer, og jeg vil ikke anbefale at gå over seks linjer pr. Årsagen er, at kortere afsnit kan hjælpe læsere med at behandle din skrivning lettere.

Det samme gælder for sætninger. Hold dine sætninger korte med højst 25 ord pr. Sætning. (Selvom der er øjeblikke, hvor længdevariabilitet kan være en god ting.)

Når dine afsnit og sætninger er korte, enkle og kortfattede, giver det læserens hjerne tid til at absorbere og forstå, hvad du skriver. Det er dybest set beslægtet med at give hjernen et mentalt åndedrag, før det hopper ind på det næste tanketog.

Lad os holde det enkelt

På denne dag og alder bombarderes vi konstant med tekst fra hele stedet. Gør dine bloglæsere en fordel, hold din skrivning enkel og let at læse, så du ikke skræmmer dem væk.

Husk, at hvis du kan skrive enklere, vil du skrive bedre.

Så hvad tror du? Foretrækker du lang og kompleks skrivning, eller kan du lide det, når alt er lagt op enkelt og let?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me