Bazat e .htaccess: Si të përdorim dhe shembuj

Isfarë është një skedar .htaccess?

Skedari .htaccess është një skedar konfigurimi Apache HTTP Server (që zakonisht quhet Apache). Skedari është jashtëzakonisht i fuqishëm dhe mund të përdoret për të ndihmuar kontrollin e shumë aspekteve të faqeve në internet që shërbehen nga Apache. Kjo përfshin gjëra të tilla si menaxhimi i ridrejtimeve, mbrojtja e linjës lidhëse dhe më shumë.


Ku është skedari .htaccess?

Duhet të ketë një skedar .htaccess në dosjen tuaj të rrënjës së host-it në internet – dosja (zakonisht / public_html ose / www) që mban përmbajtjen e faqes tuaj të internetit.

Mund të keni më shumë se një skedar .htaccess në llogarinë tuaj të pritjes, por secila drejtori ose dosje mund të ketë vetëm një. Për shembull, mund të keni skedarë të veçantë .htaccess në dosjen tuaj rrënjë dhe një tjetër në një nën-dosje. Kjo ju lejon të vendosni sjellje të ndryshme të serverit bazuar në strukturën e drejtorisë.

Skedari .htaccess është i fuqishëm, por mund të arrihet dhe modifikohet nëse nuk mbrohet si duhet. Sigurohuni që të merrni hapa për të parandaluar hyrjen në këtë skedar.

Nuk mund ta gjej skedarin tim .htaccess

Para së gjithash. Hyrja është një skedar Apache, kjo do të thotë që ju mund ta gjeni vetëm në një server Apache..

Emrat e skedarëve që fillojnë me një skedar zakonisht të fshehur. Kjo do të thotë se ato nuk janë tipikisht të dukshme si parazgjedhje.

Për të parë këtë skedar, thjesht aktivizoni “Shfaq skedarët e fshehur” në klientin tuaj FTP ose Menaxherin e Skedarëve Hosting (shiko imazhin më poshtë).

Gjeni skedarin .htaccess - Si të tregoni skedarët e fshehur në menaxherin e skedarëve cPanelShembull – Shfaqni skedarët tuaj të fshehur duke aktivizuar këtë mundësi në cPanel File Manager.

Ju mund të mendoni se skedari .htaccess është një shqetësim pasi kërkon kodim, por konsideroni përdoruesin i cili duhet të krijojë të njëjtën sjellje të serverit nëpër shumë site. E gjithë ai person që do të duhet të bëjë është të kopjoni skedarin .htaccess.

.skedarët htaccess janë skedarë të konfigurimit të serverit dhe pasi ato adresojnë sjelljen drejtpërdrejt, nuk ka nevojë që diçka të ekzekutohet sa herë që të bëhet një kërkesë. Prandaj është shumë më pak burim intensiv sesa përdorimi i një shtojce, për shembull.

* Shënim: Apache ka rreth 30% normë të marrjes së tregut bazuar në raportin W3Techs. Markat më të njohura të hosteve të përmendura në WHSR – A2 Hosting, BlueHost, GreenGeeks, Hostinger, Hosting InMotion, SiteGround; janë mundësuar nga Apache. 

Whatfarë .htaccess është Për?

Edhe pse ekziston një pikë para emrit të skedarit, htaccess është emri i skedarit dhe pika nuk e bën atë një zgjatje. Konkretisht, është ky emër i saktë që kërkon Apache kur të ekzekutohet. Do gjë brenda skedarit .htaccess vendos parametra që Apache të aktivizojë ose çaktivizojë funksionet ose edhe të ekzekutojë detyra specifike kur plotësohen disa kushte.

Për shembull, bazuar në udhëzimet që përmbahen në skedar, Apache mund të ngarkojë automatikisht faqet e gabimeve me porosi nëse vizitorët e faqes suaj të internetit kërkojnë një burim i cili nuk është aty. Do lloj gabimi ka kodin e vet dhe secila prej këtyre mund të ridrejtohet individualisht.

Ekziston një listë e madhe e asaj që mund të bëhet duke përdorur skedarin .htaccess dhe sot do t’i ndaj disa nga këto me ju.

1. Menaxhimi i faqeve të gabimit personal

Titulli: Shembuj të disa faqeve të gabimeve 404 të personalizuara në mënyrë krijuese

Kur lihet në cilësimet e paracaktuar, shumica e programeve të serverëve të uebit dërgojnë një faqe gabimi shumë të dukshme për vizitorët tuaj. Nëse doni të shfaqni një faqe gabimi më miqësore (ose të paktën, të paraqitshme), atëherë do të duhet të përdorni trajtimin e dokumentit të gabimit në skedarin tuaj .htaccess.

Le të themi se keni krijuar një faqe me porosi të gabuar 404 të quajtur “404.html” dhe e keni ruajtur atë në një nën-dosje në drejtorinë tuaj të internetit të quajtur “error_pages”. Duke përdorur vijën e mëposhtme të kodit në. Hyrja, mund ta telefononi atë faqe sa herë që haset në një gabim 404 nga një vizitor;

ErrorDocument 404 /error_pages/404.html

Duke përdorur këtë teknikë, ju mund të ruani kopje të personalizuara të secilit lloj gabimi individual për të cilin dëshironi të llogaritni dhe t’i vendosni ato për t’u thirrur duke përfshirë kodin e nevojshëm në skedarin tuaj .htaccess. Kodet e gabimit që hasen më shpesh përfshijnë;

 • 400 – Kërkesë e keqe
 • 403 e ndaluar
 • 404 – Skedari nuk u gjet
 • 500 – Gabim i brendshëm i serverit
 • 503 – Shërbimi i padisponueshëm

2. Përdorni ridrejtimet

Mund të ketë raste kur dëshironi të vendosni një ridrejtim batanije, në mënyrë që të drejtoni vizitorët tuaj në faqe të veçanta, pa i ditur ata. Për shembull, nëse fillimisht keni përdorur HTTP, por që atëherë keni instaluar SSL dhe jeni zhvendosur në HTTPS, do të dëshironi që të gjithë përdoruesit tuaj të përdorin versionin HTTPS të faqes tuaj.

Në këtë situatë, ajo që duhet të bëni është të përdorni rregullin e Rishkrimit;

Rishkruaj Ngjarje Ndezur

RishkruajCond% {SERVER_PORT} 80

Rishkruaj Rregulloren ^ (. *) $ Https://www.yourdomain.com/$1 [R, L]

Kodi për këtë mund të modifikohet në varësi të nevojave tuaja. Për shembull, nëse doni të ridrejtoni përdoruesit nga domeni juaj i vjetër në një të ri në vend, atëherë do të përdorni;

Rishkruaj Ngjarje Ndezur

RishkruajCond% {HTTP_HOST ^ olddomain.com [NC, OSE]

RishkruajCond% {HTTP_HOST ^ www.olddomain.com [NC]

Rishkruaj Rregulloren ^ (. *) $ Http://newdomain.com/$1 [L, R = 301, NC]

Ka shumë ndryshime se si mund të vendosni ridrejtimet. Detajet e sintaksës për Rewrite mund të gjenden në faqet e dokumentacionit Apache.

Një nga gjërat më të dobishme që ridrejtimet mund të bëjnë për ju është t’ju ndihmojë të drejtoni motorët e kërkimit në faqet që keni lëvizur. Normalisht, motorët e kërkimit do të indeksojnë lidhjet dhe nëse nuk mund të gjejnë faqet e duhura atje, ata do të supozojnë se përmbajtja është zhdukur.

Duke përdorur një ridrejtim, ju lehtë mund të zhvendosni përmbajtjen dhe t’i njoftoni zvarritësit në internet ku të gjejnë përmbajtjen që kanë indeksuar më parë. Për ta bërë këtë, përdorni;

Redirect 301 / arkivi / / shënimet e kaluara /

Udhëzimi 301 jo vetëm që lejon përdoruesit të përdorin përmbajtjen e vjetër pa probleme, por gjithashtu shërben si një udhëzim për crawlers në internet që përmbajtja të zhvendoset përgjithmonë. Kjo i ndihmon ata duke i lejuar ata të ri-indeksojnë lidhjet shpejt.

3. Rritni sigurinë tuaj në internet

Unë konstatoj se shumë pronarë të rinj të internetit kanë tendencë të mbështeten shumë në mjetet e jashtme për të rritur sigurinë e tyre në internet. Ndërsa është e vërtetë që ka një ton aplikimesh të shkëlqyera atje, mund të filloni me bazat në skedarin tuaj .htaccess.

Drejtoritë Mbroni Fjalëkalimin

Për ta bërë këtë, do t’ju duhen dy skedarë, .htaccess dhe .htpasswd. Skedari .htpasswd përfshin disa kriptime, kështu që përdorni një mjet si Generator Htpasswd për të krijuar skedarin. Skedari .htaccess duhet të përfshijë këtë kod;

AuthType Basic

AuthName "Zonë e mbrojtur me fjalëkalim"

AuthUserFile /path/to/.htpasswd

Kërkoni përdorues të vlefshëm

Disaktivizoni Shfletimin e Drejtorisë

Kjo është një nga më të lehtat për t’u bërë dhe duhen vetëm dy linja kodi për t’u përfshirë në skedarin tuaj .htaccess;

# Ableaktivizoni shfletimin e drejtorive
Opsione -Indekset

Blloko IP specifike

Për të bllokuar IP-të individuale nga vizita në sitin tuaj, shtoni kodin e mëposhtëm në skedarin tuaj .htaccess;

Refuzoni nga XXX.XXX.XXX.XXX

Aty ku zëvendësoni XXX me vlerat numerike të IP. Ekzistojnë ndryshime të këtij kodi që mund të përdoren për të bllokuar një gamë të adresave IP ose IP adresave të shumta gjithashtu.

4. Mbrojtja e linjës lidhëse

Hotlinking ndodh kur faqet e internetit të tjera lidhen me imazhet që jeni duke pritur. Kjo është e padëshirueshme sepse ato po shfrytëzojnë hapësirën tuaj si dhe gjerësinë e bandës. Për të parandaluar lidhjen e nxehtë të imazhit, shtoni sa vijon në skedarin tuaj .htaccess;

RishkruajAnglisht në

RishkruajCond% {HTTP_REFERER! ^ $

RishkruajCond% {HTTP_REFERER! ^ Http: // (www \.) Shembull.com/.** [NC]

Rishkruaj Rregulloren \. (Gif | jpg | jpeg | bmp) $ – [F]

Linja e fundit e këtij kodi është ajo ku ju specifikoni se cilat skedarë doni të bllokoni faqet nga lidhja e nxehtë. Në thelb është duke e udhëzuar Apache-në të bllokojë të gjitha lidhjet me ato skedarë që nuk janë nga emri i domain http://www.example.com/.

Shumë njerëz që lidhin lidhjen e keqe shpesh nuk i kontrollojnë postimet e tyre përsëri, kështu që nëse me të vërtetë doni t’i sikletoni ato, mund të shfaqni një mesazh me porosi në faqet që janë duke u përpjekur të lidhin lidhjen;

RishkruajAnglisht në

RishkruajCond% {HTTP_REFERER! ^ $

RishkruajCond% {HTTP_REFERER! ^ Http: // (www \.) Shembull.com/.** [NC]

Rishkruaj Rregulloren \. (Gif | jpg) $ http://www.example.com/stopstealing.gif [R, L]

E cila mund të shfaq një imazh alternative në faqen ofenduese si kjo:

5. Mbrojtja e Dosjes .htaccess

Tani po kuptoni se sa i dobishëm është një mjet skedari .htaccess. Meqenëse keni arritur në atë realizim, është koha që keni menduar të mbroni këtë skedar të vlefshëm! Nëse po përdorni një skedar .htpasswd, atëherë me siguri do të dëshironi ta mbroni atë dhe mënyra për t’i bërë të dyja është;

# mbrojtur .htaccess dhe .htpasswd

Rendit lejoni, mohoni

Mohoni nga të gjithë

Kënaqni të gjithë

Vini re se në shumë serverë të sigurt këto skedarë janë tashmë të mbrojtur. Para se të shtoni këtë kod kontrolloni për të parë nëse mund të përdorni skedarët në një dritare të shfletuesit. Thjesht shkruani URL-në dhe shtoni një /. Hyrje pas për të parë nëse mund ta shikoni skedarin. Nëse nuk mundeni, me shumë mundësi do t’ju tregohet një mesazh gabimi.

6. Vendosja e Zonës Kohore të Serverit tuaj

Nëse vini re se për ndonjë arsye ose ndonjë tjetër, koha në serverin tuaj duket se është pak, atëherë mund t’ju duhet të detyroni një zonë kohore duke përdorur skedarin .htaccess. Kjo është diçka që është përsëri e lehtë për tu bërë dhe duhet vetëm një linjë e vetme kodesh;

SetEnv TZ America / yourtimezone

Ekziston një listë e madhe e zonave kohore në dispozicion dhe ju mund të gjeni ndeshjen më të afërt me tuajat duke iu referuar listës së zonave kohore të mbështetura.

Përqafoni fuqinë e .htacces

Mostrat që kam treguar këtu janë vetëm maja e një ajsbergu shumë të madh. Ai u jep përdoruesve të mbajtjes së faqeve në internet shumë më të mëdha se sa faqet e tyre normalisht se do të lejoheshin përmes një paneli kontrolli dhe t’u jepte atyre një mjet të gjerë mjetesh për të punuar me.

Mësoni të përdorni kodin është thjesht një hap larg me fuqinë e Google, dhe gjëja më e mirë në lidhje me të është që ju vetëm duhet të vini dhe të mësoni gjërat që ju duhet të përdorni.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map