Whatfarë është cron?

Cron është një daemon Linux / UNIX që është krijuar për të ekzekutuar një komandë në një kohë të paracaktuar. Meqenëse cron është një daemon, pasi të ekzekutohet, nuk kërkon administrim nga përdoruesi. Cron kontrollohet nga një grup skedarësh të quajtura “cronfiles”, më poshtë është një listë e komandave të zakonshëm cron.


Emri Crontab Instaloni emrin e skedarit si skedarin tuaj crontab.
crontab -eRedaktoni skedarin tuaj crontab.
crontab -lTrego skedarin tuaj crontab.
crontab -rHiq skedarin tuaj crontab.
Shkruan daljen në adresën e specifikuar.

Entrydo hyrje në skedarin crontab do të përbëhet nga gjashtë fushat e mëposhtme të ndara nga një hapësirë. Renditja e fushave së bashku me një përshkrim të shkurtër të secilës është renditur më poshtë.
minuta (s) ora (s) dita (ët) muaji (s) muaji (s) komanda (s) e ditës

fushëvlerëPërshkrim
minutë0-59Përcakton minutën e saktë që komanda do të ekzekutojë.
orë0-23Përcakton orën e ditës që komanda do të ekzekutojë.
ditë1-31Përcakton ditën e muajit që komanda do të ekzekutojë.
Muaj1-12Përcakton muajin e vitit që komanda do të ekzekutojë.
ditë jave0-6Përcakton ditën e javës që komanda do të ekzekutojë.
E Diela = 0, E Hënë = 1, E Martë = 2, E Mërkurë = 3, E Enjte = 4, E Premte = 5, E Shtunë = 6
komandëi veçantëKomanda e plotë që do të ekzekutohet.

Ju gjithashtu mund të përdorni një * në vend të karakterit numerik të pesë fushave të para për të treguar të gjitha vlerat ligjore. Për shembull, komanda 0 0 * * 1, do të drejtonte një skenar çdo të hënë.
Shumica e kësaj pjese është e rëndësishme vetëm nëse jeni duke ekzekutuar shkrime nga terminali i komandës në Linux / UNIX, nëse jeni duke përdorur një cPanel, ju lutemi shikoni seksionin “Si mund të ekzekutoj një shkrim cron nga cPanel e mia”.

Si mund të kursej kohën me cron?

Ka shumë mënyra që ju mund të përdorni cron për të ruajtur disa, por për mua detyrat më të dobishme që mund të planifikoni janë ekzekutimi i skedareve të bazës së të dhënave dhe faqeve të internetit. Të dyja këto punë mund të bëhen lehtësisht me dorë, por ato shpesh janë duke u shikuar. Me cron ju mund t’i vendosni ato një herë dhe ta dini se do të bëhet.

Më poshtë janë skriptet e mostrave që mund të përdorni për të konfiguruar këto punë me cron.

Kopje rezervë të automatizuar të faqes në internet (Skenari i siguruar nga Ubuntu)

#! / Bin / sh

####################################

#

# Rikthim në skenarin e montimit të NFS.

#

####################################

# Tofarë të bëni kopje rezervë.

backup_files = “/ home / var / spool / mail / etj / root / boot / opt”

# Ku të kopjojmë.

dest = “/ mnt / backup”

# Krijoni emrin e arkivit.

dita = $ (data +% A)

emri i hostit = $ (emri i hostit -s)

archive_file = “$ hostname- $ day.tgz”

# Printo mesazhin e statusit të fillimit.

jehonë “Rikthimi i $ backup_files në $ dest / $ archive_file”

data

jehonë

# Rezervoni skedarët duke përdorur tar.

tar czf $ dest / $ arkiv_file $ backup_files

# Printo mesazhin e statusit fundor.

jehonë

jehonë “Rezervimi përfundoi”

data

# Lista e gjatë e skedarëve në $ dest për të parë madhësitë e skedarëve.

ls -lh $ dest

 

Rezervime automatike të bazës së të dhënave me WordPress (Skenari i siguruar nga Tamba2.org.uk)

# Vendosni 4 ndryshoret
# Rindroni atë që është PASTE = me informacionin nga skedari juaj wp-config.php

DBNAME = DB_NAME

DBPASS = DB_PASSWORD

DBUSER = DB_USER

#Mbani “rreth adresës tuaj
EMAIL = “_ email.com”

mysqldump –pt -u $ DBUSER -p $ DBPASS $ DBNAME > backup.sql
rezervë gzip.sql
DATA = `data +% Y% m% d`; rezervë mv.sql.gz $ DBNAME-kopje rezervë- $ DATE.sql.gz
echo Name Emri i Blogut: Regjistri juaj i mySQL është bashkangjitur ‘| mutt -a $ DBNAME-kopje rezervë- $ DATE.sql.gz $ EMAIL -s “Kopje rezervë e MySQL”
rm $ DBNAME-kopje rezervë- $ DATE.sql.gz

* Përgjegjësia: Ne nuk jemi përgjegjës nëse skenari nuk arrin të ekzekutohet saktë ose nëse e vendosni gabimisht. Nëse keni ndonjë pyetje ose shqetësim në lidhje me skenarin ose si ta vendosni atë kontaktin më të mirë do të jetë ofruesi juaj i strehuesit.

Si mund të drejtoj një skenar cron nga cPanel e mia?

1. Hyni në ju cPanlel

2. Gjeni ikonën “punë cron” (Kjo zakonisht është në pjesën e përparuar).

3. Vendosni adresën tuaj E-Mail nëse dëshironi që një kopje e prodhimit të korrjeve të ju dërgohet me email.

4. Zgjidhni kur dëshironi të ekzekutohet skripti juaj. (Zgjedhja e një artikulli nga kutia zbresëse “Cilësimet e zakonshme” do të plotësojë fushat për ju.)

5. Vendosni rrugën e skenarit që dëshironi të drejtoni. (Shënim: Ju do të duhet të ngarkoni skedarin tuaj të skenarit në serverin tuaj, për më shumë informacion, ju lutem shikoni më poshtë – seksioni “Si mund ta ngarkoj skedarin tim të skenarit” për detaje.)

6. Klikoni “Shto një punë të re të re”

7. Puna juaj e prirur tani duhet të jetë e shënuar nën “Punët e tanishme Cron”.

Si mund ta ngarkoj skedarin tim të skenarit?

  1. Nga cPanel-i juaj zgjidhni “File Manager”
  2. Tjetra zgjidhni “Drejtoria e shtëpisë”, pastaj kliko “Shko”
  3. Tani zgjidhni “Ngarko”.
  4. Vendosni Lejet e Dosjeve tuaja në 755
  5. Klikoni “Shfletoni”
  6. Shfletoni në dosjen që ka skenarin tuaj dhe klikoni mbi të, dhe pastaj kliko “Hap”.

Shënim: cPanel juaj mund të vendoset ndryshe nga ai i treguar më lart, por konceptet e përgjithshme duhet të jenë akoma të njëjta.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me