Бележка на Джери: Това е стара статия, публикувана от Луана през септември 2015 г .; оттогава той е обновяван многократно. Според мен по-голямата част от споделените в тази статия точки и тактики са все още актуални и валидни и до днес. 


Цените на имената на домейни нарастват.

Уф, нали? Verisign отново повиши цената .NET през януари 2015 г., след като вече го направи през януари 2014 г. Новите TLD също не са евтини, с малки изключения.

А какво ще кажете за световната икономика? Независимо къде живеете, кризата все още е от юли 2015 г., така че запазването на парите за спешни случаи е жизненоважно. Допълнителни, неизползвани или ниско трафик домейн може да доведе до ядене на пари, които бихте могли да спестите за разходите за живот.

Ако и вие като мен ръководите множество блогове в различни домейни, може да искате или да преосмислите броя на притежаваните от вас домейни, може би чрез рязане на някои от екстрите – знаете ли, тези услуги и домейни, които не водят до последователна ROI или никога не получавате достатъчно трафик.

По-лесно казано, отколкото направено, може да спорите.

Вие сте обвързани с някои от вашите домейни и никога няма да ги пуснете. Някои други домейни, които притежавате, може да нямат цел сега, докато все още се занимавате с мозъчна атака и планирате за тях, но определено ще ги използвате по-късно.

Също така може да притежавате други домейни, които знаете, че ще използвате в следващите няколко години, но в момента нямате време за тях, така че те не са приоритет.

Всичко това е добро. Бил съм там няколко пъти; направи и това.

Когато обаче цените на TLD се повишат и финансовите проблеми изискват промяна, трябва да сте подготвени за тази промяна и да се заемете с нея възможно най-безболезнено..

Не е нужно веднага да се отървете от ниските си ROI домейни. Проучете първо възможностите; пускането е наистина последното ви средство.

Опциите, които давам по-долу, са добър начин да започнете с планирането на спешния си домейн.

Бюджетиране и планиране на имена на домейни

1. Сравнете регистратори

Къде е по-евтино да закупите и подновите име на домейн?

Къде можете да получите ползи за инвеститорите в домейни?

NameCheap прави специални отстъпки за нов домейн и такси за подновяване от време на време. Ако бюджетът ви за регистрация и поддръжка на домейни е ограничен, тези два регистратора улесняват поддържането на вашите домейни в продължение на много години напред.

Помислете за трансфери, ако определен регистратор повиши цените си над възможностите на вашия бюджет. Това понякога се случва, когато сметките на даден регистратор се увеличат внезапно поради повишаване на цената на регистъра или ако видят увеличение на разходите за поддръжка.

Освен ако не сте в състояние да увеличите бюджета си за домейни, моят съвет тук е да започнете да търсите алтернативни регистратори възможно най-скоро, така че можете да прехвърляте вашите домейни безопасно няколко месеца преди датата на изтичане..

2. Консолидиране (или може би не?)

Зависи какво е по-добре за вашия бюджет и месечния ви доход.

Ако можете да си позволите консолидация, направете го! Но ако мисълта да плащате стотици хиляди долари за едно обновяване на всички ваши домейни ви плаши или е извън бюджета ви (например, ако имате само месечен бюджет, можете да събирате стъпка по стъпка), консолидацията не е за теб.

Досега консолидацията не беше опция за мен, тъй като единствените месеци на разположение за консолидация са – уви – месеците в годината се разболявам по-често – и затова работя по-малко, а бюджетът ми е по-нисък.

Проверете наличните дати на консолидация с вашия регистратор и проверете дали те отговарят на вашите нужди. В противен случай запазете консолидацията като много последна опция.

3. Следете внимателно ROI

Следете доходите, генерирани от всяко име на домейн.

В края на годината (преди датата на подновяване) сравнете доходите на домейни и помислете как да се отървете от всички имена на домейни, които не са генерирали достатъчно приходи, поне да покрият разходите.

Как можете да наблюдавате ROI на вашите домейни?

1. Оценете съотношението производство / промоция на съдържание

Брайън Дийн от Backlinko.com успя да достигне висока възвръщаемост на инвестициите за своя домейн благодарение на стратегията си за „по-голяма промоция, по-малко съдържание“, както беше съобщено в подкаст в Niche Profits. Ако желаете да пишете задълбочено съдържание за блога си, това е добра стратегия, която следвате, за да извлечете максимума от името на вашия домейн. Други показатели за ROI ще следват.

2. Проверявайте редовно номерата си на трафика

Ежеседмично или месечно. Винаги пазете таблица за сравнение на всички ваши домейни и провеждайте годишни проверки колко входящ трафик генерира всеки домейн. Можете да започнете да планирате кои домейни да премахнете, като просто погледнете тази таблица.

3. Как този домейн се сравнява с цялостното ви управление на домейна?

Дали този домейн означава много за вас и вашите усилия в блоговете (или други уебсайтове) или просто сте го купили за пренасочване, промоционални или тестови цели? Ще поддържате ли този домейн наоколо или просто искате да го използвате няколко години и след това да го изтриете?

От само себе си се разбира, че всякакъв вид временни домейни трябва да бъдат първата цел на аварийното ви почистване, особено след като тези домейни са обект на повишаване на цените на TLD тази година.

Ако имате домейни за лична употреба и не печелите пари от тях, уверете се, че други домейни генерират достатъчно приходи, за да покрият разходите, свързани с тези домейни..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me