Входящ маркетинг срещу изходящ маркетинг за вашия бизнес

Целият маркетинг може да бъде разделен на два различни основни типа: изходящ или входящ.


Може би сте чували, че изходящият маркетинг е отминало време, а входящият маркетинг е единственият начин вашият бизнес да се движи напред.

Но наистина ли е това? И каква точно е разликата?

Прочетете и за да разберете – и да научите коя стратегия ще доведе до реални резултати за вашия бизнес.

Каква е разликата между входящия и изходящия маркетинг?

Терминът „входящ маркетинг“, за разлика от „изходящ маркетинг“, е първоначално въведен от HubSpot, но той е широко разпространен сред маркетинговите специалисти.

Накратко:

 • Изходящият маркетинг е всеки тип активна маркетингова стратегия, която достига до перспективите.
 • Входящият маркетинг е всяка пасивна стратегия, която привлича перспективи към вас.

С други думи, маркетингът Мартин Макдоналд определя входящия като „да бъдеш някъде с отговора, когато някой го търси“, докато изходящият е по-скоро проактивен подход към хора, които се нуждаят от отговора.

Всъщност има някои припокриващи се и сиви зони между двата типа (например, PPC рекламните кампании могат да се твърдят, че са входящи или изходящи), но повечето маркетингови тактики могат да бъдат разделени на тези две категории. Ето няколко примера.

Примери за изходящ маркетинг

Тази кампания за директна поща от пералня беше необичайна и достатъчно креативна, за да постигне страхотни резултати.Тази кампания за директна поща от пералня беше необичайна и достатъчно креативна, за да постигне страхотни резултати.

 • Кампании за директна поща: Независимо дали ще се занимавате с творчество и привличане на вниманието, или проста и информативна, кампанията с директна поща може да повиши осведомеността на вашата марка и да получите заинтересовани перспективи да ви потърсят.
 • Обезкостяване от врата до врата: Вероятно може да се сетите за визитна картичка или флаер, оставени на колата или вратата, които сте намерили за полезни – може би ново място за пица във вашия район, за което не бихте чували за друго.
 • Студено повикване: Мисълта може да ви накара да изтръпнете, но добре планирана B2B кампания за студено обаждане може да доведе до невероятни резултати, без да причинява неудобство на никого. Карол Тис успя да зареди много бизнес, правейки 25 студени разговора на ден в продължение на месец.
 • Студено изпращане по имейл: Авторите на Ръководството за предвидими приходи за утрояване на вашите продажби използваха студени имейли с вълнуващи теми, примамливи оферти, социални доказателства и лично усещане, за да получат 21% процент на отговор.
 • Банерни реклами: Банерните реклами са в интернет от 90-те години и са тук, за да останат, защото работят – ако се използват правилно. Според Боб Арнолд от Google, банерна реклама, която е убедителна, сбита и ясна, може да увеличи напомнянето на марката с 15%.
 • Реклами: Една добра рекламна мрежа се присъединява към своите зрители и кара хората да говорят за вашата марка. Реклама на Halifax (според седмицата на маркетинга) доведе до „150% скок на продажбите и 43% ръст на печалбата на клиент по текущата сметка през първата година“.
 • Билбордове: Билбордовете не са идеални за предоставяне на подробна информация, но те могат да повишат информираността и разпознаваемостта на марката.

Примери за входящ маркетинг

Кампанията за социални медии на Mercedes-Benz доведе до 54% ​​увеличение на посещенията на уебсайтовеКампанията за социални медии на Mercedes-Benz доведе до 54% ​​увеличение на посещенията на уебсайтове.

 • Blogging: Първият пример, който идва на ум, е създателят на термина “входящ”, Hubspot. Според Hubspot, B2B маркетолозите, които използват блогове, получават 67% повече клиенти от тези, които нямат, и получават 97% повече връзки към своя уебсайт.
 • Социална медия: С малко стратегия можете да получите страхотни резултати от социалните медии. Кампанията на Mercedes-Benz за първия си компактен SUV беше толкова успешна, Instagram написа казус за това.
 • SEO: Научаването на основите на SEO може да даде на уебсайта на вашия бизнес съществен тласък в трафика.
 • Отворете бюлетини за електронна поща: Бюлетините по имейл са отличен начин да поддържате връзка с аудиторията си и да превърнете заинтересованите лица в лоялни клиенти. MOO.com разполага с изключително успешен месечен бюлетин по електронна поща, който включва съвети, истории за клиенти, отстъпки и новини.
 • PR & Внимание на медиите: PR кампаниите могат да имат огромни печалби за всеки бизнес – или с нестопанска цел: Може би си спомняте известното предизвикателство Ice Bucket Challenge, което доведе до дарение на над 100 милиона долара на асоциацията ALS.
 • Публикуване на електронна книга: Консултантът Брайън Картър отбелязва, че електронните книги „са един от най-добрите начини за генериране на потенциални клиенти за бизнеса.“ Самоиздадените му заглавия на Amazon го позиционират като експерт в своята област.
 • Ораторство: Публичното изказване е друг чудесен начин да се позиционирате като лидер на мисли, да създадете мрежа и да изградите разпознаване на марката.
 • Спонсорирането: Спонсорирането на публикации в блогове или събития е пасивен начин да изведете името си там пред правилната аудитория, без да бъдете натрапчиви.

Какви са плюсовете и минусите на изходящия маркетинг?

Може да сте чували входящия маркетинг, посочен като старомоден, остарял или досаден (дори някои от него са наричани „прекъсване на маркетинга“ от някои входящи защитници), докато входящият маркетинг се счита за нов и модерен, но това не винаги е така.

Всеки тип маркетинг има своите плюсове и минуси и своето място във всяка маркетингова стратегия. В зависимост от начина на реализация, всяка входяща или изходяща маркетингова тактика може да доведе до вашите бизнес резултати … но те може да не са точно резултатите, от които се нуждаете. Ето как двете страни могат да помогнат на вашия бизнес.

Предимства на изходящия маркетинг

 • Бързи резултати: Повечето тактики за изходящ маркетинг имат много по-бързи резултати от входящия маркетинг. Например, когато купувате разположение на банерна реклама, знаете, че рекламата Ви веднага ще се показва пред целевата Ви аудитория.
 • Лесно е да насочите идеалната си аудитория: С изходящия маркетинг можете да изберете и на кого точно да изпратите вашата реклама, имейл или съобщение.

Недостатъци на изходящия маркетинг

 • Може да бъде скъпо: Много тактики за изходящ маркетинг като цяло струват повече от входящите тактики. Безплатно е да започнете блог, но трябва да платите много, за да съставите телевизионна реклама.
 • Резултатите могат да спрат скоро, докато спрете маркетинга: Докато блогът ви е на вашия сайт завинаги, рекламата ви спира да се показва веднага щом спрете да плащате за нея.
 • Може да има противоположния ефект: Лошо проектирана реклама може да отклони повече хора от вашата марка, отколкото привлича. (Сигурен съм, че можете да измислите една марка, която избягвате поради начина, по който рекламират – кажете ни в коментарите!)

Какви са плюсовете и минусите на входящия маркетинг?

Макар че изходящият маркетинг може да не е мъртъв, входящият определено има тласък с модерните технологии и популярността на блоговете.

Предимства на входящия маркетинг

 • Често по-бюджетен: Стартирането на блог, взаимодействието в социалните медии и дори публикуването на малка електронна книга не струва нищо освен време.
 • Резултатите продължават: Качественият блог ще продължи да печели връзки и трафик с течение на времето, а електронната ви книга живее като маркетингов инструмент без допълнителни усилия от вас.
 • По-малко натрапчив: Входящият маркетинг има тенденция да бъде по-приятен за аудиторията и по-малко натрапчив, тъй като позволява на аудиторията ви да ви търси, когато имат нужда от вас, вместо обратното..

Недостатъци на входящия маркетинг

 • Отнема повече време за получаване на резултати: Блогът отнема време, за да вземе парата, а повишеното разпознаване на марката не означава незабавно увеличаване на приходите.
 • Може да предприеме повече стратегия за постигане на подходяща аудитория: С входящия маркетинг привличате идеалната си аудитория, вместо да ги търсите. Трябва много добре да познавате аудиторията си, за да създадете съдържанието, което привлича правилните хора.
 • Може да бъде много конкурентоспособен в някои индустрии: Някои пазари и индустрии вече са наситени с висококачествени блогове, акаунти в социални медии, съдържание, оптимизирано за търсачки и други. Изключително предизвикателно е да се укрепите в индустрия, която вече е пълна с вътрешен маркетинг.

Кой тип маркетинг е подходящ за вашия бизнес?

Както можете да видите, и двата вида маркетинг имат плюсове и минуси.

Кое е по добре? Отговорът е: нито едното, нито другото!

Всяка страна има полезни инструменти и стратегии, които можете да използвате за пускане на пазара на вашия бизнес и трябва да използвате баланс и на двете.

Конкретните стратегии, подходящи за вашия бизнес, ще зависят от:

 • Колко скоро се нуждаете от резултати? Ако трябва да развиете бизнеса си ASAP, помислете дали да се съсредоточите по-силно върху изходните стратегии, насочени към лазер.
 • Какъв е вашият маркетингов бюджет? Може да не сте в състояние да си позволите да продуцирате телевизионна реклама, но със сигурност можете да започнете блог на всеки бюджет.
 • Какво правят вашите конкуренти? Ако вашите най-близки конкуренти управляват резултатите от търсенето с мощни SEO стратегии, помислете за диференциране, вместо да се състезавате директно за едни и същи ключови думи.

Като обмислите внимателно маркетинговите стратегии, които сте избрали, можете да получите реални резултати от входящ или изходящ маркетинг.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map